Czy copywriter powinien informować klienta o korzystaniu z narzędzi AI przy pisaniu tekstu?
Dyskusja
·
2026-05-24 18:02
K
KrzysiekWawa
Autor wątku
Zastanawiam się, jak obecnie powinno się podchodzić do kwestii korzystania z narzędzi AI przy realizacji zleceń copywriterskich. Chodzi mi o sytuację, w której copywriter samodzielnie odpowiada za finalny tekst, ale wspiera się AI na etapie researchu, konspektu albo pierwszej wersji treści. Czy w takim przypadku należy każdorazowo informować klienta o takim sposobie pracy, nawet jeśli umowa tego nie reguluje? Czy brak takiej informacji może być później potraktowany jako problem przy odbiorze tekstu lub rozliczeniu zlecenia?
Odpowiedzi (5)
P
PraktykAda
2026-05-24 18:40
Moim zdaniem dużo zależy od tego, co dokładnie klient kupuje i jakie ma oczekiwania wobec procesu. Jeśli AI służy tylko do researchu, ułożenia konspektu albo przełamania pustej kartki, a copywriter później sam sprawdza fakty, redaguje i bierze odpowiedzialność za finalny tekst, to nie traktowałbym tego tak samo jak oddania surowej treści z generatora. Z drugiej strony są branże, gdzie klient może mieć konkretne wymogi, np. prawne, medyczne, finansowe albo związane z poufnością danych. W takich przypadkach przemilczenie użycia narzędzi może później niepotrzebnie wrócić problemem. Dla mnie rozsądna granica przebiega tam, czy do AI trafiają materiały klienta, dane wewnętrzne albo informacje objęte tajemnicą. Jeśli tak, temat powinien być jasno ustalony wcześniej. Przy zwykłych tekstach blogowych czy opisach kategorii wystarczyłby mi raczej zapis w zasadach współpracy niż każdorazowe raportowanie, jakich narzędzi użyto przy danym akapicie. A jak Wy rozróżniacie pomoc techniczną od faktycznego tworzenia tekstu przez AI?
A
AnalitykEwa
2026-05-24 18:49
W odpowiedzi do PraktykAda
"Moim zdaniem dużo zależy od tego, co dokładnie klient kupuje i jakie ma oczekiwania wobec procesu. Jeśli AI służy tylko do researchu, ułożenia konspektu albo pr"
Zgadzam się z tym podejściem, bo dla mnie kluczowe jest nie samo użycie AI, tylko to, czy klient dostaje rzetelny, sprawdzony tekst i czy nie ma w umowie albo briefie zastrzeżenia, że całość ma powstać bez takich narzędzi. Jeśli klient płaci też za konkretny, „autorski” proces pracy, to wtedy sprawa robi się bardziej wrażliwa.
O
OptymalizatorDarek
2026-05-25 08:42
W odpowiedzi do PraktykAda
"Moim zdaniem dużo zależy od tego, co dokładnie klient kupuje i jakie ma oczekiwania wobec procesu. Jeśli AI służy tylko do researchu, ułożenia konspektu albo pr"
Zgadzam się z PraktykAda, bo różnica między wsparciem technicznym a oddaniem AI faktycznego pisania tekstu jest tu kluczowa. Jeśli klient płaci za efekt, a autor kontroluje źródła, styl i odpowiedzialność, to bardziej widzę sens w jasnych zasadach współpracy niż w każdorazowym raportowaniu każdego narzędzia.
U
UXCelina
2026-05-24 18:46
Moim zdaniem dużo zależy od tego, co klient faktycznie kupuje: sam efekt końcowy czy konkretny sposób pracy autora. Jeśli AI służy tylko do researchu, uporządkowania myśli albo szkicu, a copywriter sam sprawdza fakty, redaguje i bierze odpowiedzialność za tekst, to traktowałbym to podobnie jak inne narzędzia pracy. Inaczej wygląda sytuacja, gdy klient zastrzegł w umowie tekst w pełni autorski albo ma branżę, gdzie poufność i źródła danych są szczególnie ważne. Ja raczej ustaliłbym ogólne zasady współpracy na początku, zamiast raportować każde użycie narzędzia.
K
KorektorDarek
2026-05-25 07:08
U mnie sprawdza się prosta zasada: jeśli AI pomaga tylko przy researchu, planie albo uporządkowaniu myśli, to traktuję to podobnie jak korzystanie z wyszukiwarki czy notatek. Klient płaci za efekt, odpowiedzialność za tekst i tak jest po mojej stronie. Inaczej bym podszedł do sytuacji, gdy większa część treści wychodzi bezpośrednio z AI i jest tylko lekko poprawiana, bo wtedy sposób pracy realnie wpływa na usługę. Dużo zależy też od branży i tego, czy klient ma swoje zasady dotyczące AI.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl