Jak sprawdzić, czy Google w ogóle może zaindeksować podstronę?

Dyskusja · 2026-05-24 21:42
M
Monika_83
Autor wątku
Mam ostatnio sytuację z jedną podstroną usługową, która jest opublikowana od kilku tygodni, ale nadal nie widzę jej w Google nawet po wpisaniu dokładniejszej frazy. W GSC widzę różne komunikaty i szczerze mówiąc nie zawsze wiem, czy problem jest po stronie indeksowania, czy po prostu strona jeszcze nie ma żadnej widoczności. Sprawdziłam robots.txt i nie widzę tam blokady, ale zastanawiam się, czy noindex, canonical albo brak sensownego linkowania wewnętrznego też mogą ją skutecznie zatrzymać. Sitemapę mam zgłoszoną, tylko nie wiem, czy samo dodanie adresu do mapy wystarczy, żeby Google potraktował tę podstronę poważnie. Jak Wy zwykle sprawdzacie krok po kroku, czy Google faktycznie może wejść na daną stronę i ją zaindeksować?
Odpowiedzi (1)
M
MarketingCelina 2026-05-25 04:32
Ja bym zaczęła od sprawdzenia konkretnego URL-a w narzędziu „Sprawdzenie adresu URL” w GSC, bo tam zwykle widać, czy Google może pobrać stronę i jaki canonical uznaje. Sam brak blokady w robots.txt nie wystarczy, bo noindex w meta tagu albo nagłówku HTTP potrafi całkiem wykluczyć podstronę z indeksu. Warto też zobaczyć, czy URL jest w sitemapie i czy prowadzą do niego linki wewnętrzne, bo czasem strona technicznie może być indeksowana, ale Google po prostu traktuje ją jako mało istotną.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl