Jak ocenić, czy współpraca z agencją SEO naprawdę idzie w dobrą stronę?

Dyskusja · 2026-05-24 21:52
M
Monika_83
Autor wątku
Prowadzę od kilku miesięcy współpracę z agencją SEO i mam trochę mieszane odczucia co do tego, jak realnie oceniać efekty. W raportach widzę wzrosty pozycji na części fraz, ale część z nich to zapytania brandowe albo bardzo mało konkretne, więc trudno mi powiedzieć, czy to faktycznie przekłada się na biznes. Zastanawiam się, czy bardziej patrzeć na ruch non-brand, zapytania z konkretnych grup tematycznych, konwersje z organicznych wejść, czy też na to, czy agencja dowozi ustaloną roadmapę. Brakuje mi też czasem jasnego wyjaśnienia, co zrobiono, dlaczego akurat to i jaki ma być kolejny krok. Jak Wy podchodzicie do oceny takiej współpracy, żeby nie patrzeć tylko na ładne wykresy, ale też nie oczekiwać efektów zbyt szybko?
Odpowiedzi (7)
S
StrategDarek 2026-05-25 00:26
Moim zdaniem same pozycje na frazy to za mało, bo agencja może pokazywać wzrosty tam, gdzie realnie nie ma intencji zakupowej albo wszystko ciągnie brand. Patrzyłbym osobno na ruch non-brand, grupy zapytań powiązane z ofertą i to, czy z tego ruchu pojawiają się zapytania, koszyki albo inne sensowne konwersje. Do poczytania w temacie jest ten materiał: Jak mierzyć efekty współpracy z agencją SEO?, bo dobrze porządkuje, co warto sprawdzać w raportach i rozmowach z agencją. Zapytałbym też wprost agencję, jakie działania z ostatnich 2-3 miesięcy mają według nich największy wpływ na przyszły wynik, a nie tylko co już wzrosło w tabelce.
K
KorektorBartek 2026-05-26 17:59
W odpowiedzi do StrategDarek
"Moim zdaniem same pozycje na frazy to za mało, bo agencja może pokazywać wzrosty tam, gdzie realnie nie ma intencji zakupowej albo wszystko ciągnie brand. Patrz"
Zgadzam się, bo same wykresy pozycji potrafią wyglądać dobrze, a nie mówić za wiele o jakości ruchu. Ja bym jeszcze poprosił agencję o rozbicie efektów na konkretne obszary oferty i pokazanie, co zrobili w danym miesiącu oraz jaki ma być kolejny krok. Jeśli raport nie łączy działań z ruchem non-brand i konwersjami, to trudno ocenić, czy współpraca faktycznie idzie w dobrą stronę.
M
MarketingEwa 2026-05-25 19:07
Ja bym nie opierała oceny tylko na pozycjach, zwłaszcza jeśli duża część fraz to brand albo bardzo ogólne zapytania. Sensowniej patrzeć, czy rośnie ruch non-brand z tematów ważnych dla biznesu i czy ten ruch robi cokolwiek wartościowego: zapytania, koszyki, leady, telefony. Dobra agencja powinna też umieć pokazać, co zrobiła, dlaczego akurat to i jaki jest plan na kolejne miesiące, a nie tylko tabelkę ze wzrostami.
E
EkspertEwa 2026-05-26 08:21
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Ja bym nie opierała oceny tylko na pozycjach, zwłaszcza jeśli duża część fraz to brand albo bardzo ogólne zapytania. Sensowniej patrzeć, czy rośnie ruch non-bra"
Dokładnie, same pozycje potrafią wyglądać dobrze w raporcie, ale niewiele mówić o realnym efekcie. Ja bym jeszcze sprawdzała, czy agencja pokazuje dane w podziale na grupy tematów i etapy lejka, bo wtedy łatwiej zobaczyć, które działania faktycznie dowożą ruch i zapytania. Ważne jest też, czy mają konkretną roadmapę na kolejne miesiące, a nie tylko podsumowanie tego, co już się wydarzyło. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sensownie poprawić linkowanie wewnętrzne na stronie usługowej?.
O
OptymalizatorBartek 2026-05-27 01:50
Ja bym nie oceniał tego po pojedynczych frazach, tylko po tym, czy rośnie widoczność i ruch z konkretnych grup zapytań non-brand, które mają sens biznesowy. Dobrze też sprawdzić, czy raport pokazuje konwersje albo przynajmniej zachowania użytkowników z SEO, bo same pozycje na ogólne lub brandowe frazy mogą wyglądać lepiej niż realny efekt. Jeśli agencja ma jasną roadmapę działań i potrafi wyjaśnić, co robią oraz po co, to zwykle jest dobry znak.
E
EkspertDarek 2026-05-27 19:40
Najrozsądniej patrzeć nie na pojedyncze pozycje, tylko na całe grupy zapytań i to, czy rośnie ruch non-brand z tematów, które faktycznie mogą dowozić klientów. Same wzrosty na frazach brandowych albo ogólnych wyglądają dobrze w raporcie, ale niewiele mówią o jakości pracy. Dobra agencja powinna też pokazywać, co zrobiła, co planuje dalej i jak te działania łączą się z konwersjami albo zapytaniami ofertowymi.
O
OptymalizatorAda 2026-05-28 12:06
Ja bym nie oceniał tego tylko po samych pozycjach, szczególnie jeśli w raporcie mieszają się frazy brandowe z ogólnymi. Dużo więcej mówi ruch non-brand z konkretnych grup tematów i to, czy z tego ruchu pojawiają się zapytania, sprzedaż albo inne sensowne konwersje. Dobra agencja powinna też umieć pokazać, co zrobiła, dlaczego akurat to i jaka jest dalsza roadmapa, a nie tylko tabelkę z frazami.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl