Jak dobieracie kategorie w wizytówce Google, żeby nie przesadzić?

Dyskusja · 2026-05-24 21:52
M
Monika_83
Autor wątku
Mam ostatnio zagwozdkę przy ustawianiu kategorii w Google Business Profile dla lokalnej firmy usługowej. Główna kategoria jest w miarę oczywista, ale przy dodatkowych łatwo już wejść w takie, które trochę pasują, a trochę robią z wizytówki wszystko naraz. Zastanawiam się, czy lepiej dodać wszystkie możliwe usługi, które Google podpowiada, czy trzymać się tylko tych najmocniej związanych z główną ofertą. W praktyce widziałam przypadki, gdzie po dopisaniu kilku pobocznych kategorii ruch niby rósł, ale zapytania były mniej trafione. Jak podchodzicie do tego przy mniejszych firmach, które mają kilka usług, ale chcą być kojarzone głównie z jedną specjalizacją?
Odpowiedzi (9)
S
StrategBartek 2026-05-24 21:57
Ja bym nie dodawał wszystkich kategorii „bo są podobne”, tylko te, które realnie opisują usługę, z której firma chce mieć zapytania i którą faktycznie wykonuje regularnie. U mnie sprawdza się zasada: główna kategoria ma być możliwie precyzyjna, a dodatkowe tylko wzmacniają kontekst, nie robią z wizytówki katalogu wszystkiego. Do poczytania jest też ten materiał: Jak dobrać kategorie w Google Business Profile?, bo dobrze porządkuje temat kategorii głównej i dodatkowych. Największy problem widzę wtedy, gdy firma dopisuje kategorie pod okazjonalne usługi i później Google nie bardzo wie, na co wizytówka ma być trafna.
M
MarketingBartek 2026-05-25 04:51
W odpowiedzi do StrategBartek
"Ja bym nie dodawał wszystkich kategorii „bo są podobne”, tylko te, które realnie opisują usługę, z której firma chce mieć zapytania i którą faktycznie wykonuje "
Też bym szedł w tę stronę. Kategorie dodatkowe powinny wspierać główną ofertę, a nie robić z wizytówki katalogu wszystkiego, co firma teoretycznie mogłaby zrobić. Ja zwykle patrzę na to tak: jeśli klient po tej kategorii trafi do firmy i nie będzie zaskoczony zakresem usługi, to ma sens. Podobny watek byl tez tutaj: Kiedy sama optymalizacja SEO przestaje wystarczać i trzeba ruszyć strukturę strony?.
A
AnalitykEwa 2026-05-27 19:43
W odpowiedzi do MarketingBartek
"Też bym szedł w tę stronę. Kategorie dodatkowe powinny wspierać główną ofertę, a nie robić z wizytówki katalogu wszystkiego, co firma teoretycznie mogłaby zrobi"
Dokładnie, ja też bym patrzyła na to przez pryzmat oczekiwań klienta po wejściu w wizytówkę. Jeśli dana kategoria opisuje usługę, którą firma realnie mocno komunikuje i regularnie wykonuje, to ma sens, ale dopisywanie pobocznych rzeczy tylko dlatego, że są na liście, może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Lepiej mieć węższą, ale spójną wizytówkę niż wyglądać jak firma od wszystkiego.
L
LinkBuilderAda 2026-05-25 14:02
Ja bym nie dodawała wszystkiego, co Google podpowiada, tylko te kategorie, które realnie opisują główne źródło klientów i usługi wykonywane na co dzień. Zbyt szeroki zestaw potrafi rozmyć trafność wizytówki, szczególnie jeśli firma zaczyna wyglądać jak „od wszystkiego”. Dobrze działa podejście: główna kategoria maksymalnie precyzyjna, a dodatkowe tylko tam, gdzie faktycznie jest mocna część oferty.
L
LinkBuilderDarek 2026-05-26 00:51
Ja bym nie wrzucał wszystkiego, co Google podpowiada, tylko te kategorie, które faktycznie opisują główne źródło klientów i realnie wykonywane usługi. Dodatkowe kategorie mają sens, ale jeśli zaczynają robić z wizytówki katalog całej branży, to moim zdaniem bardziej rozmywają trafność niż pomagają. Lepiej dopracować opis, usługi i treści w profilu niż nadrabiać kategoriami na siłę.
S
StrategEwa 2026-05-26 13:07
Ja zwykle traktuję dodatkowe kategorie jak doprecyzowanie, a nie miejsce na upchnięcie całej oferty. Jeśli firma realnie jest kojarzona z daną usługą i klient mógłby jej szukać właśnie w ten sposób, to kategoria ma sens. Te „trochę pasujące” raczej odpuszczam, bo potrafią rozmyć główny sygnał wizytówki.
E
EkspertCelina 2026-05-27 03:32
Ja zwykle trzymam się zasady, że kategorie dodatkowe mają opisywać realnie ważne usługi, a nie wszystko, co firma „mogłaby” robić. Jeśli kategoria pasuje tylko trochę, to często bardziej rozmywa wizytówkę niż pomaga. Lepiej mieć mniej kategorii, ale dobrze dopasowanych do tego, czego klient faktycznie szuka i co jest widoczne w ofercie.
L
LinkBuilderEwa 2026-05-28 09:11
Ja bym nie dodawała wszystkiego, co Google podpowiada, tylko te kategorie, które realnie opisują stałą i ważną część oferty. Główna kategoria powinna być możliwie najbliżej tego, z czego firma chce być kojarzona, a dodatkowe raczej doprecyzowaniem niż próbą złapania każdej usługi. Zbyt szeroki zestaw kategorii może moim zdaniem rozmyć trafność wizytówki i przyciągać nietrafione zapytania.
L
LinkBuilderBartek 2026-05-28 18:47
Ja bym nie dodawał wszystkiego, co Google podpowie, tylko te kategorie, które faktycznie opisują stałą i ważną część oferty. Główna kategoria powinna być jak najbardziej precyzyjna, a dodatkowe traktowałbym jako uzupełnienie, nie miejsce na upychanie każdej usługi. Jeśli kategoria pasuje tylko „trochę”, to często bardziej rozmywa temat wizytówki niż pomaga.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl