Co realnie powinna robić agencja SEO poza samym pozycjonowaniem?

Dyskusja · 2026-05-24 21:59
M
Monika_83
Autor wątku
Mam wrażenie, że przy rozmowach o SEO często wszystko sprowadza się do pozycji w Google, a w praktyce zakres współpracy bywa dużo szerszy. Ostatnio analizowałam ofertę agencji dla średniej strony usługowej i poza optymalizacją fraz pojawiły się tam audyty, strategia contentu, poprawki techniczne, raporty i koordynacja z programistą. Zastanawiam się, gdzie jest zdrowa granica między normalną obsługą SEO a dodatkowymi usługami, które powinny być wyceniane osobno. Czy według Was dobra agencja powinna sama pilnować takich tematów jak struktura strony, plan treści i wdrażanie zaleceń, czy raczej tylko wskazywać, co trzeba zrobić? Pytam, bo czasem klient oczekuje efektów, ale nie do końca rozumie, ile rzeczy dzieje się poza samym doborem fraz i linkowaniem.
Odpowiedzi (9)
P
PraktykDarek 2026-05-25 09:39
Dla mnie normalna obsługa SEO to nie tylko pilnowanie pozycji, ale też sprawdzanie, czy strona technicznie dowozi i czy treści odpowiadają na realne zapytania klientów. Audyt, rekomendacje contentowe, analiza konkurencji, raportowanie i dogadanie poprawek z programistą mieszczą się w standardzie, jeśli mają wpływ na widoczność i konwersję. Granica zaczyna się tam, gdzie agencja ma już robić za dział marketingu, copywritera, UX-a i project managera od wszystkiego bez osobnego ustalenia zakresu.
R
RedaktorDarek 2026-05-25 09:45
W odpowiedzi do PraktykDarek
"Dla mnie normalna obsługa SEO to nie tylko pilnowanie pozycji, ale też sprawdzanie, czy strona technicznie dowozi i czy treści odpowiadają na realne zapytania k"
Też tak to widzę, bo sama pozycja na frazę niewiele mówi, jeśli strona wolno działa, ma słabe treści albo nikt nie pilnuje wdrożeń. Granicę ustawiłbym raczej na tym, czy dana rzecz bezpośrednio wpływa na widoczność i konwersję z ruchu organicznego, czy jest już osobną usługą typu pełna obsługa marketingowa. Tu jest sensowny materiał do poczytania w tym kontekście: Co robi agencja SEO poza pozycjonowaniem strony?.
M
MarketingEwa 2026-05-26 02:13
W odpowiedzi do PraktykDarek
"Dla mnie normalna obsługa SEO to nie tylko pilnowanie pozycji, ale też sprawdzanie, czy strona technicznie dowozi i czy treści odpowiadają na realne zapytania k"
Też tak to widzę, bo sama pozycja na frazę niewiele mówi, jeśli użytkownik po wejściu na stronę nie znajduje konkretnej odpowiedzi albo formularz działa słabo. Dla mnie w standardzie powinna być przynajmniej regularna analiza techniczna, wskazówki do treści i jasne raportowanie, co zostało zrobione i po co. Osobno rozliczałabym raczej większe wdrożenia, pisanie dużej liczby tekstów czy przebudowę strony, bo to już wychodzi poza bieżącą opiekę SEO. Podobny watek byl tez tutaj: Wizytówka firmy nie pokazuje się w Mapach mimo weryfikacji.
P
PraktykCelina 2026-05-26 13:09
Dla mnie normalna obsługa SEO to nie tylko pilnowanie pozycji, ale też wskazywanie, co na stronie realnie blokuje ruch albo konwersję. Audyt, plan contentu, podstawowe poprawki techniczne i sensowne raportowanie powinny być w standardzie, zwłaszcza przy średniej stronie usługowej. Granica zaczyna się tam, gdzie agencja faktycznie przejmuje zadania programisty, copywritera czy analityka biznesowego, a nie tylko je koordynuje.
R
RedaktorCelina 2026-05-26 19:38
Moim zdaniem dobra agencja SEO powinna patrzeć szerzej niż tylko na pozycje, bo same frazy nie zawsze przekładają się na zapytania czy sprzedaż. Audyt, techniczne poprawki, plan contentu i sensowne raportowanie to raczej normalna część współpracy, zwłaszcza przy średniej stronie usługowej. Granica zaczyna się tam, gdzie agencja przejmuje zadania typowo programistyczne, marketingowe albo sprzedażowe bez jasnego ustalenia zakresu i kosztów.
L
LinkBuilderDarek 2026-05-27 06:00
Dla mnie normalna obsługa SEO to nie tylko pilnowanie pozycji, ale też wskazywanie, co na stronie blokuje wzrost: technika, treści, struktura, linkowanie wewnętrzne czy analityka. Zdrowa granica jest tam, gdzie agencja diagnozuje i koordynuje działania, ale większe wdrożenia programistyczne, copywriting na dużą skalę czy przebudowa serwisu powinny być jasno wycenione osobno. Ważne, żeby od początku było wiadomo, co jest w abonamencie, a co traktujemy jako dodatkowy projekt.
P
PraktykBartek 2026-05-27 13:38
Moim zdaniem zdrowa obsługa SEO nie kończy się na sprawdzaniu pozycji, bo bez techniki, treści i analizy efektów trudno mówić o sensownej pracy. Agencja powinna umieć wskazać, co blokuje stronę, zaplanować content i dogadać poprawki z programistą, ale jednocześnie jasno oddzielać, co jest w abonamencie, a co jest dodatkowym projektem. Najważniejsze, żeby klient rozumiał, za co płaci i jaki to ma wpływ na biznes, a nie tylko na tabelkę z frazami.
U
UXAda 2026-05-28 02:33
Dla mnie normalna obsługa SEO to nie tylko pilnowanie pozycji, ale też wskazywanie, co na stronie realnie blokuje ruch i konwersje. Audyt, content, podstawowe tematy techniczne, raportowanie i kontakt z programistą mieszczą się w tym zakresie, o ile są jasno opisane w umowie. Granica zaczyna się tam, gdzie agencja ma już wykonywać prace typowo deweloperskie, UX-owe albo copywriterskie w dużej skali bez osobnej wyceny.
P
PraktykAda 2026-05-28 13:56
Dla mnie normalna obsługa SEO powinna obejmować nie tylko pilnowanie pozycji, ale też wskazywanie, co na stronie realnie blokuje ruch i konwersje. Audyt, plan contentu, rekomendacje techniczne, analiza efektów i sensowna komunikacja z programistą to raczej standard przy średniej stronie usługowej. Granica zaczyna się tam, gdzie agencja ma już wykonywać prace typowo deweloperskie, pisać cały content bez osobnej wyceny albo przejmować obowiązki marketingu/UX poza ustalonym zakresem.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl