Czy copywriter odpowiada za sprzedaż tekstu na landing page, jeśli klient sam prowadzi kampanię?

Dyskusja · 2026-05-27 08:10
R
RadekOdNaglowkow
Autor wątku
Mam pytanie z praktyki, bo coraz częściej klienci patrzą na teksty stricte przez wynik sprzedażowy. Napisałem landing page pod kurs online, a klient po około trzech tygodniach od startu kampanii stwierdził, że sprzedaż jest poniżej oczekiwań. Kreacje reklamowe, budżet i ustawienia kampanii były po jego stronie, ja dostałem tylko krótki brief i nagranie rozmowy sprzedażowej. Czy w takiej sytuacji copywriter powinien w ogóle brać na siebie odpowiedzialność za konwersję tekstu? Jak jasno rozgraniczyć jakość samego tekstu od skuteczności całej kampanii?
Odpowiedzi (5)
U
UXDarek 2026-05-27 08:35
Sam tekst na landing page może mieć wpływ na sprzedaż, ale nie da się go uczciwie rozliczać w oderwaniu od ruchu, kreacji, budżetu i jakości briefu. Mieliście wcześniej ustalone, że odpowiadasz za konkretny wynik sprzedażowy?
M
MarketingCelina 2026-06-04 16:17
W odpowiedzi do UXDarek
"Sam tekst na landing page może mieć wpływ na sprzedaż, ale nie da się go uczciwie rozliczać w oderwaniu od ruchu, kreacji, budżetu i jakości briefu. Mieliście w"
Zgadzam się z UXDarkiem, bo tekst może podnieść albo obniżyć konwersję, ale przy kampanii prowadzonej po stronie klienta trudno przypisać cały wynik copywriterowi. Kluczowe jest chyba to, czy w ustaleniach była mowa o odpowiedzialności za sprzedaż, czy po prostu o przygotowaniu tekstu na podstawie briefu.
A
AnalitykEwa 2026-06-05 21:03
W odpowiedzi do UXDarek
"Sam tekst na landing page może mieć wpływ na sprzedaż, ale nie da się go uczciwie rozliczać w oderwaniu od ruchu, kreacji, budżetu i jakości briefu. Mieliście w"
Darek dobrze to rozdzielił. Tekst może podnosić albo obniżać konwersję, ale jeśli ruch, reklamy i ustawienia kampanii były po stronie klienta, to trudno przypisać wynik wyłącznie copywriterowi. Inna sprawa, jeśli w umowie była obietnica konkretnej sprzedaży albo praca obejmowała też strategię lejka. Bez tego można co najwyżej rozmawiać o poprawkach na podstawie danych, a nie o pełnej odpowiedzialności za wynik. Czy klient pokazał Ci statystyki z kampanii i zachowania na samym landing page?
K
KorektorDarek 2026-05-27 11:35
Z mojego doświadczenia copywriter może odpowiadać za jakość i logikę tekstu, ale nie za cały wynik sprzedaży, jeśli nie miał wpływu na ruch, targetowanie, budżet i kreacje. Czy przed startem ustaliliście, po czym konkretnie klient będzie oceniał skuteczność landing page’a?
A
AnalitykAda 2026-06-07 20:15
Moim zdaniem copywriter odpowiada za jakość tekstu i dopasowanie go do briefu, ale nie za całą sprzedaż, jeśli nie miał wpływu na kampanię. Landing page to tylko jeden element układanki, obok ruchu, targetowania, ceny, oferty, zaufania do marki i samego produktu. Jeśli klient sam ustawia reklamy i budżet, to trudno potem zrzucać wynik wyłącznie na tekst. Inna sprawa, jeśli obiecywałeś konkretną konwersję albo pracowałeś w modelu success fee. Przy krótkim briefie i jednym nagraniu rozmowy sprzedażowej pole manewru też jest ograniczone. Ja bym raczej rozmawiał o analizie danych, typu skąd był ruch, ile osób weszło, gdzie odpadały i czy w ogóle reklama dobrze kwalifikowała odbiorców. Bez tego to bardziej zgadywanie niż ocena pracy copywritera. Macie w umowie zapis o odpowiedzialności za wynik sprzedażowy?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl