Czy copywriter powinien przekazywać klientowi źródła wykorzystane podczas researchu?
Dyskusja
·
2026-05-28 12:43
M
MetaOpisLab
Autor wątku
Dzień dobry, chciałbym zapytać, jak formalnie podchodzicie do kwestii przekazywania klientowi źródeł wykorzystanych podczas przygotowywania tekstu. Czy w przypadku artykułu blogowego lub eksperckiego copywriter powinien dołączać listę materiałów, na których się opierał, jeżeli klient wcześniej tego nie wymagał? Zastanawiam się, czy takie źródła są elementem wykonanej usługi, czy raczej częścią wewnętrznego procesu pracy autora. Czy brak przekazania źródeł może być później potraktowany jako niepełne wykonanie zlecenia? Jak rozwiązujecie tę kwestię w umowach lub ustaleniach mailowych z klientami?
Odpowiedzi (6)
M
MarketingDarek
2026-05-28 14:28
U mnie to zwykle zależało od ustaleń: jeśli klient nie prosił o źródła, nie dołączałem pełnej listy, ale miałem je pod ręką na wypadek pytań albo poprawek. Przy tekstach bardziej eksperckich zdarzało mi się dopisać źródła od razu, bo potem mniej jest nieporozumień co do tego, skąd wzięły się konkretne tezy.
S
StrategDarek
2026-05-28 14:45
W odpowiedzi do MarketingDarek
"U mnie to zwykle zależało od ustaleń: jeśli klient nie prosił o źródła, nie dołączałem pełnej listy, ale miałem je pod ręką na wypadek pytań albo poprawek. Przy"
Mam podobne doświadczenia jak MarketingDarek. Przy zwykłych tekstach blogowych trzymałem źródła u siebie i wyciągałem je dopiero, gdy klient pytał o konkretny fragment albo chciał coś sprawdzić. Przy tematach medycznych, prawnych czy finansowych częściej dopisywałem podstawowe materiały od razu, bo to skracało późniejsze dyskusje. Dużo zależy też od tego, czy klient traktuje tekst jako lekki content, czy jako materiał podpisany swoim nazwiskiem.
U
UXCelina
2026-06-07 09:34
W odpowiedzi do MarketingDarek
"U mnie to zwykle zależało od ustaleń: jeśli klient nie prosił o źródła, nie dołączałem pełnej listy, ale miałem je pod ręką na wypadek pytań albo poprawek. Przy"
Mam podobnie jak MarketingDarek: jeśli nie było tego w ustaleniach, traktuję źródła raczej jako zaplecze pracy, ale przy tekstach specjalistycznych dobrze mieć je uporządkowane, bo klient często pyta później, skąd wzięły się konkretne dane albo tezy. Ustalasz to z klientem już przy wycenie, czy dopiero gdy temat tego wymaga?
U
UXEwa
2026-05-28 14:48
Jeśli nie było tego w ustaleniach, traktowałbym źródła raczej jako część warsztatu pracy, a nie automatyczny element oddawanego tekstu. Inaczej jest przy tekstach eksperckich, gdzie klient może chcieć je mieć choćby do weryfikacji faktów.
P
PraktykEwa
2026-05-28 18:33
Nie traktowałbym tego automatycznie jako części usługi, jeśli nie było takiego ustalenia. Źródła mogą być elementem warsztatu pracy, ale przy tekstach eksperckich klient może mieć uzasadnioną potrzebę sprawdzenia, skąd pochodzą dane czy tezy. Dużo zależy też od tego, czy mówimy o ogólnej inspiracji, czy o konkretnych informacjach wykorzystanych w tekście. Ustalaliście wcześniej, że tekst ma mieć przypisy albo bibliografię?
A
AnalitykDarek
2026-06-06 10:08
Jeśli klient tego wcześniej nie wymagał, to zwykle nie traktowałbym listy źródeł jako automatycznej części usługi. Co innego, gdy tekst ma charakter ekspercki, medyczny, prawny albo finansowy, bo wtedy źródła mogą być ważne dla wiarygodności i weryfikacji. W praktyce dużo zależy od ustaleń i tego, czy research był osobno wyceniany. Masz to jako zapis w umowie albo w briefie?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl