Czy stare wpisy blogowe bez ruchu mogą szkodzić SEO całej stronie?
Dyskusja
·
2026-05-29 19:22
P
PunktWidzeniaSEO
Autor wątku
Mam stronę firmową z blogiem, na którym jest około 70 wpisów dodawanych przez kilka lat. Część z nich ma po kilkanaście wejść rocznie, a niektóre dotyczą tematów, które dziś są już mało aktualne. Jestem na etapie porządkowania treści przed rozpoczęciem działań SEO i zastanawiam się, czy takie stare artykuły mogą ciągnąć stronę w dół. Czy Google patrzy na nie jako na słabą jakość całego serwisu, czy raczej ocenia każdą podstronę osobno? Jak rozpoznać, czy problemem jest sam brak ruchu, czy faktycznie niska wartość tych treści?
Odpowiedzi (10)
A
AnalitykEwa
2026-05-29 20:27
Same stare wpisy z małym ruchem zwykle nie szkodzą, o ile nie są bardzo słabe, zduplikowane albo wprowadzające w błąd. Bardziej patrzyłbym na to, czy nadal pasują do oferty i czy użytkownik po wejściu dostaje sensowną odpowiedź. Te zupełnie nieaktualne można odświeżyć, połączyć z lepszym tekstem albo usunąć, jeśli nie mają żadnej wartości. Masz tam wpisy, które nadal łapią jakieś frazy w Google Search Console?
M
MarketingDarek
2026-05-29 22:08
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Same stare wpisy z małym ruchem zwykle nie szkodzą, o ile nie są bardzo słabe, zduplikowane albo wprowadzające w błąd. Bardziej patrzyłbym na to, czy nadal pasu"
Zgadzam się z Ewą, sam wiek wpisu i niski ruch nie są jeszcze problemem. Bardziej liczy się to, czy tekst ma jakąś wartość, nie miesza użytkownikowi w głowie i nie konkuruje z innymi podobnymi artykułami na stronie. Jeśli wpis jest krótki, ogólny, nieaktualny i nikt z niego realnie nie korzysta, to raczej zaśmieca blog niż pomaga. Ale taki tekst często da się jeszcze uratować przez aktualizację, dopisanie konkretów albo połączenie z mocniejszym wpisem o podobnym temacie. Usuwanie wszystkiego tylko dlatego, że ma mało wejść, może być zbyt pochopne, bo część takich treści wspiera tematycznie ofertę albo łapie bardzo niszowe zapytania. Przy porządkach spojrzałbym osobno na aktualność, jakość, duplikację tematów i ewentualne wejścia z Google Search Console. Dopiero wtedy decydowałbym, co odświeżyć, co scalić, a co faktycznie usunąć lub przekierować. Czy te stare wpisy dotyczą jeszcze usług, które firma nadal oferuje?
P
PraktykCelina
2026-05-30 07:56
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Same stare wpisy z małym ruchem zwykle nie szkodzą, o ile nie są bardzo słabe, zduplikowane albo wprowadzające w błąd. Bardziej patrzyłbym na to, czy nadal pasu"
Zgadzam się z Ewą, u mnie samo „stare i mało czytane” nie było problemem. Większy kłopot robiły wpisy, które po latach miały nieaktualne dane albo obiecywały coś, czego firma już nie robiła, bo wtedy użytkownik trafiał i szybko wychodził. Przy porządkach zostawiałem teksty nadal sensowne, część odświeżałem, a kilka podobnych łączyłem w jeden mocniejszy materiał. Masz w tych starych wpisach tematy nadal związane z obecną ofertą?
L
LinkBuilderDarek
2026-05-29 20:42
U mnie same stare wpisy z małym ruchem nie szkodziły, dopiero problem robiły treści cienkie, nieaktualne albo bardzo podobne do innych podstron. Przy takim porządkowaniu bardziej patrzyłbym, czy wpis dalej ma sens dla klienta i czy nie wprowadza w błąd.
K
KorektorAda
2026-05-29 21:16
W odpowiedzi do LinkBuilderDarek
"U mnie same stare wpisy z małym ruchem nie szkodziły, dopiero problem robiły treści cienkie, nieaktualne albo bardzo podobne do innych podstron. Przy takim porz"
Darek dobrze to ujął, sam niski ruch raczej nie jest jeszcze sygnałem, że wpis szkodzi całej stronie. Bardziej problematyczne są teksty, które wyglądają jak zapychacze, opisują nieaktualną ofertę albo dublują temat z innymi artykułami. Przy 70 wpisach sprawdziłbym je bardziej pod kątem sensu dla użytkownika niż samych wejść, bo czasem niszy temat ma mały ruch, ale trafia dokładnie do właściwej osoby. Masz tam wpisy, które nadal zbierają jakieś zapytania z Google Search Console, mimo małej liczby wejść?
K
KorektorCelina
2026-05-29 21:36
Same niskie wejścia nie muszą szkodzić SEO, bo nie każdy wpis blogowy będzie regularnie generował ruch. Problem zaczyna się wtedy, gdy artykuły są przestarzałe, bardzo płytkie, powielają inne treści albo odpowiadają na tematy zupełnie oderwane od obecnej oferty firmy. Przy porządkach sensownie jest podzielić je na takie do aktualizacji, połączenia z innymi albo usunięcia/przekierowania, zamiast kasować wszystko tylko dlatego, że ma mało odsłon. Google raczej patrzy na ogólną użyteczność i jakość serwisu, więc kilka słabszych wpisów nie zrujnuje strony, ale większa masa nieaktualnych treści może rozmywać tematykę. Czy te stare wpisy nadal pasują do usług, które teraz sprzedajecie?
E
EkspertDarek
2026-05-29 21:46
Same małe wejścia na starych wpisach raczej nie są automatycznie problemem dla całej strony. Bardziej liczy się to, czy te treści są słabe, nieaktualne, mylące albo bardzo podobne do innych podstron. Jeśli artykuł ma sensowną treść i pasuje do tematyki firmy, to niski ruch nie oznacza jeszcze, że ciągnie serwis w dół. Inna sprawa, gdy wpis opisuje coś, co już nie działa, zawiera stare ceny, nieaktualne przepisy albo robi złe wrażenie na użytkowniku. Wtedy lepiej go odświeżyć, połączyć z nowszym tekstem albo usunąć i przekierować, jeśli jest na co. Przy 70 wpisach nie robiłbym czystki tylko na podstawie statystyk wejść, bo część takich tekstów może wspierać tematykę strony mimo małego ruchu. Google raczej nie karze za sam fakt posiadania archiwalnych treści, ale duża liczba naprawdę niskiej jakości podstron może rozmywać ocenę serwisu. Masz sprawdzone, czy te stare wpisy mają jeszcze jakiekolwiek wyświetlenia w Google Search Console?
S
StrategAda
2026-05-30 07:53
Same stare wpisy z małym ruchem zwykle nie szkodzą, jeśli są poprawne merytorycznie i nie wyglądają jak cienka, porzucona treść; problemem są raczej teksty nieaktualne, zdublowane albo takie, które nie odpowiadają już na intencję użytkownika. Sprawdzałeś, czy te słabsze artykuły mają jeszcze jakieś wyświetlenia w Google Search Console?
P
PraktykDarek
2026-05-30 09:14
Same niskie wejścia nie muszą szkodzić SEO całej stronie, bo nie każdy wpis ma potencjał na stały ruch. Problem zaczyna się raczej wtedy, gdy teksty są bardzo płytkie, nieaktualne, powielają inne treści albo odpowiadają na intencję, której już nie ma. Przy porządkach sensownie jest podzielić je na te do aktualizacji, połączenia z innymi albo usunięcia z przekierowaniem, jeśli mają jakieś linki czy historię. Sprawdzałeś, czy te stare wpisy mają jakiekolwiek widoczność w Search Console?
U
UXEwa
2026-06-09 16:12
Same stare wpisy z małym ruchem zwykle nie szkodzą, ale problemem mogą być treści nieaktualne, bardzo płytkie albo dublujące inne podstrony. Przy porządkach sprawdziłbym, które da się odświeżyć lub połączyć, a które nie mają już sensu dla użytkownika i można je usunąć albo przekierować.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl