Jak tworzyć treści eksperckie na blog firmowy, gdy specjaliści nie mają czasu na wywiady?

Dyskusja · 2026-05-29 20:03
P
PunktWidzeniaSEO
Autor wątku
Prowadzę blog firmowy w niszy B2B i coraz częściej mam problem z uzyskaniem konkretnego wkładu od osób technicznych. Zwykle plan zakłada jeden artykuł co dwa tygodnie, ale na etapie zbierania informacji temat potrafi stać nawet miesiąc. Nie chcę, żeby teksty były tylko ogólnym opisem z researchu, bo wtedy trudno mówić o realnej wartości dla czytelnika i SEO. Jak w praktyce podejść do tworzenia takich treści eksperckich, jeśli specjaliści mogą poświęcić maksymalnie kilkanaście minut na temat? Czy w takiej sytuacji lepiej ograniczać liczbę publikacji, czy szukać innego sposobu pracy nad materiałem?
Odpowiedzi (5)
U
UXBartek 2026-05-29 21:48
Dobrze działa odwrócenie procesu: nie prosić technicznych o „wywiad do artykułu”, tylko przygotować im bardzo konkretny szkic z lukami do uzupełnienia. Często wystarczy 10 minut asynchronicznie, np. komentarze przy akapitach typu „czy tak to wygląda w praktyce?”, „jaki błąd klienta widzisz najczęściej?”, „jaki przykład można tu podać?”. Z takich krótkich dopisków zwykle da się wyciągnąć więcej eksperckości niż z godzinnego spotkania, bo specjalista reaguje na konkret, a nie na pustą kartkę. Pomaga też mieć stały bank tematów zebranych z rozmów sprzedaży, supportu i wdrożeń, żeby artykuły wychodziły z realnych problemów klientów. Czy u Was większym problemem jest brak czasu specjalistów, czy brak jasnego właściciela tematu po stronie marketingu?
E
EkspertBartek 2026-05-29 22:06
W odpowiedzi do UXBartek
"Dobrze działa odwrócenie procesu: nie prosić technicznych o „wywiad do artykułu”, tylko przygotować im bardzo konkretny szkic z lukami do uzupełnienia. Często w"
Też mam takie doświadczenie, że techniczni dużo szybciej reagują na gotowy fragment do poprawienia niż na prośbę o rozmowę „o artykule”. U mnie sprawdzało się jeszcze dopisanie przy każdym miejscu jednej konkretnej decyzji do podjęcia, np. czy przykład jest prawdziwy z ich praktyki albo jaki wyjątek koniecznie dodać.
L
LinkBuilderEwa 2026-05-29 22:23
U mnie najlepiej zadziałało odpuszczenie klasycznych wywiadów i zbieranie wkładu „przy okazji”: 3 krótkie pytania na Slacku, komentarz do szkicu albo nagranie 2 minut głosem, bo techniczni dużo chętniej poprawiają konkretny fragment niż siadają do rozmowy od zera. Macie możliwość pokazać im najpierw roboczy szkic zamiast prosić o pełny wkład na starcie?
U
UXAda 2026-05-30 07:55
W odpowiedzi do LinkBuilderEwa
"U mnie najlepiej zadziałało odpuszczenie klasycznych wywiadów i zbieranie wkładu „przy okazji”: 3 krótkie pytania na Slacku, komentarz do szkicu albo nagranie 2"
Też mam podobne doświadczenie: specjaliści zwykle łatwiej reagują na gotowy szkic albo konkretną tezę do sprawdzenia niż na prośbę o „wkład do artykułu”. Dobrze działa też zbieranie takich krótkich uwag do wspólnej bazy, żeby później nie zaczynać każdego tekstu od zera.
L
LinkBuilderAda 2026-05-30 10:32
Moim zdaniem problemem może nie być sam brak czasu specjalistów, tylko zbyt duże oczekiwanie, że od razu dadzą pełny wkład do artykułu. Czasem wystarczy zebrać od nich 3-4 konkretne uwagi albo przykłady z praktyki, a resztę tekstu oprzeć na pracy redakcyjnej.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl