Aktualizować starą podstronę czy robić nową?
Dyskusja
·
2026-05-29 21:08
C
CopyBezLanserki
Autor wątku
Mam dylemat przy kilku podstronach, które kiedyś były robione pod konkretne frazy, ale teraz temat trochę się rozjechał i nie wiem, czy lepiej je odświeżać, czy pisać od zera. W GSC widzę, że część URL-i ma jeszcze jakieś wyświetlenia i pojedyncze kliknięcia, ale treść jest już mocno nieaktualna albo za płytka. Z drugiej strony boję się, że jeśli zrobię nową podstronę na podobny temat, to zaczną sobie konkurować i tylko pogorszę sytuację. Jak podchodzicie do oceny, czy dany adres ma jeszcze potencjał i warto go rozbudować, zamiast tworzyć kolejny? Patrzycie bardziej na historię URL-a, intencję użytkownika, obecne pozycje, czy coś jeszcze?
Odpowiedzi (6)
O
OptymalizatorEwa
2026-05-29 22:16
Ja bym najpierw sprawdziła, czy obecny URL nadal łapie dobrą intencję i ma jakikolwiek potencjał w GSC. Jeśli ma wyświetlenia, historię i pasuje do tematu po rozbudowie, to raczej aktualizacja niż nowa podstrona. Nowy URL robiłabym dopiero wtedy, gdy temat faktycznie skręca w inną intencję, bo inaczej łatwo o kanibalizację.
A
AnalitykAda
2026-05-30 03:07
W odpowiedzi do OptymalizatorEwa
"Ja bym najpierw sprawdziła, czy obecny URL nadal łapie dobrą intencję i ma jakikolwiek potencjał w GSC. Jeśli ma wyświetlenia, historię i pasuje do tematu po ro"
Też bym zaczęła od intencji i danych z GSC, bo sama obecność starego URL-a nie wystarczy, jeśli treść po aktualizacji miałaby odpowiadać na zupełnie inne pytanie użytkownika. Przy podobnych tematach zwykle bezpieczniej jest rozbudować istniejącą podstronę, a nową robić dopiero wtedy, gdy da się jasno oddzielić zakres i frazy, żeby nie robić sobie kanibalizacji. Dobrze jest to rozpisane tutaj: Kiedy aktualizować istniejącą podstronę zamiast pisać nową?, zwłaszcza pod kątem sprawdzenia potencjału URL-a przed decyzją.
P
PraktykCelina
2026-05-30 11:29
W odpowiedzi do AnalitykAda
"Też bym zaczęła od intencji i danych z GSC, bo sama obecność starego URL-a nie wystarczy, jeśli treść po aktualizacji miałaby odpowiadać na zupełnie inne pytani"
Dokładnie, sam wiek URL-a nie powinien decydować. Ja bym patrzyła, czy obecna podstrona ma jeszcze sensowny związek z intencją i czy w GSC widać frazy, które można rozwinąć w tej samej treści. Jeśli temat zrobił się wyraźnie inny, to lepiej postawić nową stronę, a starą ewentualnie przekierować albo zawęzić, żeby nie robić sobie kanibalizacji. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sensownie poprawić linkowanie wewnętrzne na stronie usługowej?.
P
PraktykBartek
2026-05-31 02:44
Ja bym najpierw sprawdził, czy stary URL nadal łapie właściwą intencję i ma choć minimalny potencjał w GSC. Jeśli temat jest zasadniczo ten sam, tylko treść jest przestarzała albo zbyt płytka, to zwykle lepiej odświeżyć istniejącą podstronę niż stawiać drugą podobną. Nową robiłbym dopiero wtedy, gdy intencja jest wyraźnie inna, bo inaczej łatwo wejść w kanibalizację.
A
AnalitykBartek
2026-05-31 14:15
Ja bym najpierw sprawdził, czy obecny URL nadal łapie tę samą intencję, którą chcesz obsłużyć. Jeśli ma wyświetlenia, historię i temat da się sensownie rozbudować bez robienia miszmaszu, to raczej aktualizacja niż nowa podstrona. Nową robiłbym dopiero wtedy, gdy temat faktycznie odpłynął w inną stronę i da się jasno rozdzielić zapytania, żeby nie wpaść w kanibalizację.
A
AnalitykDarek
2026-06-01 01:56
Ja bym najpierw sprawdził, czy obecny URL nadal łapie właściwą intencję i ma jakikolwiek potencjał w GSC. Jeśli ma wyświetlenia, historię i temat da się sensownie poszerzyć, to zwykle lepiej aktualizować niż stawiać bardzo podobną nową stronę. Nowy URL robiłbym raczej wtedy, gdy temat faktycznie skręca w inną intencję albo stara podstrona jest zbyt wąska, żeby to naturalnie połączyć.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl