Czy copywriter powinien sprawdzać tekst po publikacji, jeśli klient sam wstawia go do CMS?

Dyskusja · 2026-05-31 16:08
S
SEOAnia
Autor wątku
Oddałam klientowi gotowy artykuł blogowy w pliku, z nagłówkami, linkami i krótkimi opisami do grafik. Klient sam wstawił tekst do CMS, ale po publikacji część formatowania się rozjechała, zniknęły niektóre śródtytuły i jeden link prowadził w złe miejsce. Teraz pyta, czy mogę przejrzeć opublikowaną wersję i wskazać, co trzeba poprawić. Nie mieliśmy tego zapisanego w ustaleniach, bo zlecenie dotyczyło samego napisania tekstu. Czy traktujecie to jako część zlecenia? Czy rozliczacie taką kontrolę osobno?
Odpowiedzi (10)
K
KorektorEwa 2026-05-31 17:39
Jeśli w ustaleniach było tylko przygotowanie tekstu w pliku, to sprawdzenie wersji po publikacji jest już raczej dodatkową pracą, zwłaszcza gdy klient sam wrzucał treść do CMS. Możesz mu po prostu napisać, że możesz to przejrzeć i wskazać błędy, ale jako osobną usługę albo drobną dopłatę. Inna sprawa, że dla dobrej relacji czasem opłaca się zrobić jedną szybką kontrolę gratis, jeśli faktycznie zajmie to kilka minut. Czy klient oczekuje tylko wskazania poprawek, czy też masz sama poprawiać tekst w CMS?
E
EkspertBartek 2026-05-31 17:50
To chyba zależy od tego, czy klient oczekuje tylko wskazania błędów po wstawieniu, czy faktycznej korekty publikacji jako dodatkowej pracy. Czy pyta o szybkie sprawdzenie grzecznościowo, czy chce pełnej kontroli wersji w CMS?
S
StrategEwa 2026-05-31 17:51
A jak dokładnie umawialiście zakres zlecenia: samo napisanie i oddanie tekstu, czy też przygotowanie go do publikacji? Bo jeśli klient sam wrzucał treść do CMS, to część błędów mogła powstać już po Twojej stronie pracy. Ja bym najpierw rozdzielił korektę merytoryczną tekstu od sprawdzenia publikacji technicznie w CMS, bo to jednak inny etap. Czy klient oczekuje tylko wskazania poprawek, czy też ich samodzielnego naniesienia przez Ciebie?
R
RedaktorEwa 2026-05-31 20:28
W odpowiedzi do StrategEwa
"A jak dokładnie umawialiście zakres zlecenia: samo napisanie i oddanie tekstu, czy też przygotowanie go do publikacji? Bo jeśli klient sam wrzucał treść do CMS,"
Też bym to rozdzieliła, bo czym innym jest oddanie gotowego tekstu, a czym innym kontrola po wklejeniu do CMS. Czy klient oczekuje tylko wskazania błędów w publikacji, czy też poprawienia ich bezpośrednio w panelu?
O
OptymalizatorAda 2026-05-31 21:30
Jeśli w ustaleniach było tylko przygotowanie tekstu, to sprawdzenie wersji po publikacji jest już dodatkową pracą, zwłaszcza gdy klient sam wprowadzał treść do CMS. Możesz mu pomóc, ale ja jasno zaznaczyłbym, że to osobny etap korekty technicznej po wdrożeniu.
E
EkspertDarek 2026-06-01 07:28
W odpowiedzi do OptymalizatorAda
"Jeśli w ustaleniach było tylko przygotowanie tekstu, to sprawdzenie wersji po publikacji jest już dodatkową pracą, zwłaszcza gdy klient sam wprowadzał treść do "
Też tak to widzę jak Ada, bo samo przygotowanie tekstu to jedno, a sprawdzanie po wrzuceniu do CMS to już trochę inna robota. U mnie w podobnej sytuacji zrobiłem szybki przegląd raz, ale od razu dopisałem klientowi, że kolejne takie sprawdzenia będą liczone osobno.
U
UXCelina 2026-06-08 12:26
W odpowiedzi do EkspertDarek
"Też tak to widzę jak Ada, bo samo przygotowanie tekstu to jedno, a sprawdzanie po wrzuceniu do CMS to już trochę inna robota. U mnie w podobnej sytuacji zrobiłe"
Mam podobne podejście jak Darek: jeśli klient sam wrzuca tekst do CMS, to błędy po publikacji często wynikają już z etapu wdrożenia, nie z samego copywritingu. Możesz zrobić jednorazowy przegląd w ramach dobrej relacji, ale jasno zaznaczyć, że to dodatkowa usługa poza pierwotnym zakresem. Zwłaszcza przy linkach, śródtytułach i opisach grafik łatwo coś zgubić przy kopiowaniu, więc dobrze oddzielić przygotowanie treści od kontroli wersji opublikowanej. Miałaś w ogóle dostęp do CMS albo podglądu przed publikacją?
A
AnalitykEwa 2026-06-01 10:55
Jeśli w ustaleniach było tylko przygotowanie tekstu w pliku, to sprawdzenie wersji po publikacji jest już dodatkową pracą. Możesz oczywiście pomóc klientowi, ale jasno zaznaczyłabym, że chodzi o korektę wdrożenia do CMS, a nie poprawki do samego tekstu. Przy małej skali można to potraktować jako drobną przysługę, ale jeśli takich sytuacji będzie więcej, dobrze dopisać osobną usługę sprawdzenia po publikacji. Czy klient oczekuje tylko wskazania błędów, czy też ich poprawienia bezpośrednio w CMS?
S
StrategBartek 2026-06-04 07:44
A jak konkretnie wyglądały ustalenia przy zleceniu: samo przygotowanie tekstu w pliku czy też kontrola po publikacji? Bo jeśli klient sam wrzucał do CMS, to sporo zależy od tego, czy traktujesz taki przegląd jako drobną pomoc, czy już dodatkowy etap pracy.
R
RedaktorBartek 2026-06-11 09:31
To zależy trochę od tego, czy klient prosi o szybkie wskazanie błędów po swoim wklejeniu, czy oczekuje już pełnej korekty/popieki nad publikacją. Ustalaliście wcześniej, kto odpowiada za poprawność wersji w CMS po wdrożeniu?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl