Jak odróżnić konkretną ofertę SEO od ogólników?
Dyskusja
·
2026-05-31 21:30
P
PunktWidzeniaSEO
Autor wątku
Jestem na etapie rozmów z kilkoma agencjami SEO i mam problem z oceną, która oferta faktycznie coś mówi, a która tylko dobrze brzmi. Jedni wpisują ogólnie audyt, optymalizację i link building, ale bez szczegółów, inni proszą o dostęp do danych i dopiero po analizie chcą rozpisać zakres. Zastanawiam się, czy konkretna oferta powinna od razu zawierać KPI, sposób raportowania i podział odpowiedzialności, czy to normalne, że część rzeczy wychodzi dopiero po starcie współpracy. Trochę niepokoją mnie też obietnice szybkich efektów i brak jasnej informacji, co dokładnie będzie robione w pierwszych miesiącach. Na co zwracacie uwagę przed podpisaniem umowy, żeby nie wejść we współpracę opartą głównie na ogólnych deklaracjach?
Odpowiedzi (7)
M
MarketingCelina
2026-06-01 01:51
Moim zdaniem to normalne, że agencja przed pełną rozpiską prosi o dostęp do danych, bo bez tego KPI i zakres działań mogą być trochę wróżeniem z fusów. Ale już sama oferta powinna jasno pokazywać, co będzie analizowane, kto za co odpowiada, jak wygląda raportowanie i które elementy są szacunkowe, a które konkretnie zadeklarowane. Dobrze opisuje to ten materiał: Po czym poznać, że oferta agencji SEO jest konkretna?, szczególnie w kontekście odróżniania realnego zakresu prac od haseł typu „audyt” czy „link building”. Ja bym uważała na oferty, które obiecują szybkie efekty, ale nie mówią, na jakich danych i działaniach te obietnice są oparte.
L
LinkBuilderBartek
2026-06-04 04:45
W odpowiedzi do MarketingCelina
"Moim zdaniem to normalne, że agencja przed pełną rozpiską prosi o dostęp do danych, bo bez tego KPI i zakres działań mogą być trochę wróżeniem z fusów. Ale już "
Zgadzam się, że dostęp do danych przed konkretnym planem to raczej plus niż minus, bo wtedy agencja nie obiecuje wyników z powietrza. Dla mnie dobra oferta na tym etapie powinna przynajmniej pokazać, jakie obszary sprawdzą, co dostaniesz po analizie i jak później będzie mierzony postęp. Jeśli ktoś zostaje przy hasłach typu „optymalizacja” i „link building”, bez doprecyzowania procesu i odpowiedzialności, to byłbym ostrożny.
M
MarketingAda
2026-06-01 14:20
Dla mnie konkretna oferta SEO nie musi od razu obiecywać wyników, ale powinna jasno pokazywać, co agencja chce sprawdzić, na jakich danych będzie pracować i co realnie będzie po jej stronie. Jeśli ktoś wpisuje tylko „audyt, optymalizacja, link building” bez przykładów działań, raportowania i sposobu mierzenia efektów, to brzmi bardziej jak szablon niż plan. Normalne jest też to, że sensowna agencja prosi najpierw o dostęp do danych, bo bez tego trudno uczciwie rozpisać KPI i priorytety.
P
PraktykEwa
2026-06-02 00:09
Dla mnie konkretna oferta SEO nie musi od razu obiecywać pozycji czy ruchu, ale powinna jasno pokazywać, co agencja chce sprawdzić, na jakich danych będzie pracować i co dokładnie dostaniesz w ramach współpracy. To, że proszą najpierw o dostęp do GSC, GA czy CMS, jest raczej dobrym znakiem, o ile potem wracają z konkretnym zakresem, priorytetami i sposobem raportowania. Czerwona flaga to oferta typu „audyt, optymalizacja, link building” bez wyjaśnienia, kto za co odpowiada i jak będzie oceniany postęp. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sprawdzacie SEO po zmianach na stronie?.
U
UXEwa
2026-06-02 12:05
Dla mnie konkretna oferta SEO nie musi od razu obiecywać wyników co do pozycji, ale powinna jasno mówić, co agencja sprawdzi, na jakich danych będzie pracować i co dostaniesz w raporcie. Jeśli ktoś bez dostępu do Analytics, Search Console czy historii działań od razu rozpisuje „pełną strategię”, to też bym była ostrożna. Dobre wrażenie robi podział: co robi agencja, co musi wdrożyć klient/dev, jakie KPI są realne i jak często będzie omawiany postęp.
K
KorektorAda
2026-06-02 18:41
W odpowiedzi do UXEwa
"Dla mnie konkretna oferta SEO nie musi od razu obiecywać wyników co do pozycji, ale powinna jasno mówić, co agencja sprawdzi, na jakich danych będzie pracować i"
Zgadzam się, bo samo hasło „audyt i link building” niewiele mówi, jeśli nie wiadomo, z czego ma wynikać plan działań. Dobra agencja raczej najpierw zapyta o dane, historię zmian na stronie i cele biznesowe, a dopiero potem sensownie rozpisze zakres. KPI też powinny być, ale bardziej jako mierniki postępu i jakości pracy, nie jako obietnica top 3 w dwa miesiące.
M
MarketingDarek
2026-06-03 11:22
Dla mnie konkretna oferta SEO nie musi od razu obiecywać wyników, ale powinna jasno pokazywać, co agencja sprawdzi, co zrobi i na jakich danych będzie się opierać. Jeśli ktoś wpisuje tylko „audyt, optymalizacja, link building” bez zakresu, raportowania i odpowiedzialności, to bardziej brzmi jak szablon niż realna propozycja. Normalne jest też to, że sensowne KPI pojawiają się dopiero po dostępie do danych, ale sama metodologia powinna być wyjaśniona już na etapie rozmów.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl