Jak sprawdzacie konkurencję przed startem SEO?
Dyskusja
·
2026-05-31 21:42
P
PawelPoPracy
Autor wątku
Mam do ogarnięcia małą stronę usługową i zanim ruszę z pozycjonowaniem, chcę sensownie sprawdzić konkurencję w Google. Nie chodzi mi tylko o to, kto jest wysoko na główne frazy, ale też jakie podstrony im rankują, jaką mają strukturę treści i czy wygrywają blogiem, stronami usług czy lokalnymi podstronami. Zastanawiam się też, na ile patrzeć na sam SERP, a na ile na widoczność w narzędziach, bo czasem wyniki wyglądają inaczej niż liczby. Jak wyciągacie z takiej analizy priorytety, żeby nie skończyć z tabelką pełną danych, z której nic nie wynika?
Odpowiedzi (8)
A
AnalitykEwa
2026-06-01 00:10
Ja zaczynam od ręcznego przejrzenia SERP na kilka głównych i pobocznych fraz, bo od razu widać, czy Google premiuje strony usługowe, poradniki, katalogi czy lokalne podstrony. Potem dopiero sprawdzam w narzędziach, które konkretne URL-e konkurencji robią widoczność i czy to jest jedna mocna strona, czy cała struktura tematyczna. Przy małej stronie usługowej najważniejsze jest dla mnie wyłapać, czego realnie brakuje w wynikach i gdzie da się wejść szybciej niż walczyć od razu z najmocniejszymi domenami.
E
EkspertBartek
2026-06-01 08:12
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Ja zaczynam od ręcznego przejrzenia SERP na kilka głównych i pobocznych fraz, bo od razu widać, czy Google premiuje strony usługowe, poradniki, katalogi czy lok"
Też bym zaczynał od ręcznego SERP-a, bo narzędzia pokażą widoczność, ale nie zawsze intencję, którą Google faktycznie premiuje na danej frazie. Dopiero potem warto rozbić konkurencję na konkretne URL-e i sprawdzić, czy ruch robią im usługi, blog czy lokalne landing page’e; sensownie opisuje to ten materiał: Jak sprawdzić konkurencję przed pozycjonowaniem strony?. Dodałbym jeszcze, żeby osobno patrzeć na konkurentów biznesowych i tych „SEO-wych”, bo często to zupełnie inne strony.
R
RedaktorBartek
2026-06-02 02:35
Ja bym zaczął od ręcznego przejrzenia SERP na najważniejsze frazy, bo od razu widać, jaki typ stron Google tam premiuje: usługi, poradniki, lokalne landing pages czy katalogi. Dopiero potem porównałbym to z narzędziami pod kątem widocznych URL-i i fraz, żeby sprawdzić, które podstrony faktycznie dowożą ruch, a które tylko dobrze wyglądają w strukturze. Przy małej stronie usługowej ważne jest też zobaczyć, czy konkurencja wygrywa konkretną ofertą i lokalizacją, czy raczej szerokim blogiem. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sprawdzacie SEO po zmianach na stronie?.
K
KorektorCelina
2026-06-02 20:51
Ja zaczynam od ręcznego sprawdzenia SERP na kilka głównych fraz i patrzę nie tylko na domeny, ale konkretnie na typ URL-i, które Google pokazuje. Jeśli wysoko są podstrony usługowe, blogi albo lokalne landing page, to już dużo mówi o tym, jaki format treści ma największy sens. Narzędzia traktuję jako drugi krok, żeby zobaczyć szerszą widoczność konkurencji i wyłapać frazy, których ręcznie łatwo nie zauważyć.
U
UXEwa
2026-06-03 11:17
Ja zaczynam od ręcznego przejrzenia SERP-ów dla kilku najważniejszych fraz, bo od razu widać, czy Google promuje strony usługowe, poradniki, lokalne landing page’e czy katalogi. Potem dopiero sprawdzam w narzędziach, które konkretne URL-e konkurencji robią widoczność i czy mają ruch z wielu długich fraz, bo sama pozycja na jedną główną frazę potrafi mylić. Dobrze też porównać strukturę menu i nagłówków, bo czasem przewaga konkurencji wynika po prostu z lepiej rozbitej oferty na osobne podstrony.
A
AnalitykAda
2026-06-03 18:05
Ja zaczynam od ręcznego przejrzenia SERP na kilka najważniejszych fraz, bo od razu widać, czy Google premiuje strony usługowe, lokalne landing page’e czy poradniki. Potem dopiero sprawdzam w narzędziach, które konkretne URL-e konkurencji ciągną ruch i czy mają widoczność z bloga, kategorii usług czy podstron miast. Przy małej stronie usługowej ważne jest też porównanie struktury: jakie mają sekcje, nagłówki, FAQ, opinie i czy odpowiadają na intencję lepiej niż reszta.
R
RedaktorDarek
2026-06-04 02:37
Ja zwykle zaczynam od ręcznego sprawdzenia SERP na kilka głównych i lokalnych fraz, bo od razu widać, czy Google premiuje strony usług, poradniki, katalogi czy podstrony miast. Dopiero potem patrzę w narzędziach, jakie konkretne URL-e łapią widoczność i czy konkurencja ma przewagę treścią, strukturą serwisu czy linkami. Przy małej stronie usługowej najważniejsze jest dla mnie ustalenie, które typy podstron realnie rankują, bo to potem porządkuje cały plan SEO.
O
OptymalizatorBartek
2026-06-04 21:02
Ja zaczynam od ręcznego przejrzenia SERP-u dla kilku głównych fraz i sprawdzam, jakie typy URL-i tam faktycznie siedzą: usługi, kategorie, poradniki czy lokalne landing page. Dopiero potem porównuję to z narzędziami, bo sama widoczność potrafi trochę zakłamać obraz, szczególnie przy małych niszach. Warto też zobaczyć, czy konkurencja ma pojedyncze mocne strony, czy całą strukturę tematyczną, bo od tego zależy, czy lepiej startować od treści usługowych, czy od rozbudowy bloga.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl