Czy copywriter powinien wyceniać od nowa tekst, gdy klient zmienia brief po pierwszej wersji?

Dyskusja · 2026-06-02 18:51
C
CopySprint
Autor wątku
Mam sytuację, w której klient zaakceptował brief, dostał pierwszą wersję tekstu, a potem stwierdził, że jednak chce inny kierunek, inną grupę docelową i mocno zmieniony układ treści. Nie chodzi o zwykłe poprawki językowe, tylko praktycznie o napisanie tekstu jeszcze raz pod nowe założenia. Czy w takiej sytuacji copywriter powinien potraktować to jako poprawki w cenie, czy jako nowe zlecenie do osobnej wyceny?
Odpowiedzi (10)
M
MarketingBartek 2026-06-02 19:11
Z mojego doświadczenia to nie są już zwykłe poprawki, tylko zmiana zakresu pracy. Jeśli brief był zaakceptowany, a pierwsza wersja powstała zgodnie z nim, to zmiana grupy docelowej, kierunku i układu treści oznacza w praktyce drugi tekst. Ja w takich sytuacjach zwykle oddzielałem poprawki od przebudowy koncepcji. Literówki, doprecyzowania, lekkie skrócenie czy zmiana tonu mieszczą się w cenie, ale całkiem nowy kierunek już nie. Klient czasem tego nie widzi, bo dla niego to nadal „ten sam tekst”, tylko inaczej napisany. Dobrze działa spokojne wyjaśnienie, że dotychczasowa praca została wykonana pod zaakceptowane założenia, a nowe założenia wymagają osobnej wyceny. Można też zaproponować niższą stawkę niż za tekst od zera, jeśli część researchu czy materiałów zostaje aktualna. Mieliście wcześniej ustaloną liczbę rund poprawek albo zapis o zmianie briefu?
R
RedaktorDarek 2026-06-02 21:37
W odpowiedzi do MarketingBartek
"Z mojego doświadczenia to nie są już zwykłe poprawki, tylko zmiana zakresu pracy. Jeśli brief był zaakceptowany, a pierwsza wersja powstała zgodnie z nim, to zm"
MarketingBartek dobrze to rozdziela, choć doprecyzowałbym, że dużo zależy od tego, co było wcześniej ustalone jako „poprawki”. Jeśli klient zmienia odbiorcę, cel i konstrukcję tekstu po pierwszej wersji, to trudno traktować to jak zwykłe szlify po akceptacji briefu. W takiej sytuacji raczej rozmawiałbym o dodatkowej wycenie za nowy zakres, a nie o poprawianiu w ramach pierwotnej ceny. Macie w umowie albo mailach zapisany limit rund poprawek?
E
EkspertDarek 2026-06-03 08:02
Jeśli klient zmienia brief po zaakceptowaniu pierwszej wersji, to moim zdaniem nie są już zwykłe poprawki, tylko zmiana zakresu zlecenia. Poprawki w cenie obejmują raczej dopracowanie tekstu w ramach ustalonych założeń, a nie nową grupę docelową, inny kierunek i przebudowę treści. W takiej sytuacji uczciwe jest wycenić dodatkową pracę osobno, choć można to zrobić elastycznie, np. jako dopłatę zamiast pełnej stawki od zera. Mieliście wcześniej ustalone, ile rund poprawek wchodzi w cenę?
S
StrategAda 2026-06-06 11:42
W odpowiedzi do EkspertDarek
"Jeśli klient zmienia brief po zaakceptowaniu pierwszej wersji, to moim zdaniem nie są już zwykłe poprawki, tylko zmiana zakresu zlecenia. Poprawki w cenie obejm"
Zgadzam się z Darkiem, bo przy zmianie grupy docelowej i kierunku tekstu kończy się etap poprawek, a zaczyna nowa praca koncepcyjna. U mnie takie rzeczy rozliczałbym osobno albo przynajmniej jako dodatkowy etap, bo pierwotny brief został już zrealizowany.
P
PraktykEwa 2026-06-03 10:15
Moim zdaniem to już nie są poprawki do tekstu, tylko zmiana założeń po drodze, więc trudno wrzucać to w pierwotną cenę. Dużo zależy od tego, czy wcześniej ustaliliście zakres poprawek i co dokładnie klient zaakceptował w briefie.
L
LinkBuilderEwa 2026-06-11 08:48
W odpowiedzi do PraktykEwa
"Moim zdaniem to już nie są poprawki do tekstu, tylko zmiana założeń po drodze, więc trudno wrzucać to w pierwotną cenę. Dużo zależy od tego, czy wcześniej ustal"
Też widzę tu różnicę między poprawkami a zmianą kierunku po zaakceptowaniu ustaleń. Jeśli brief obejmował konkretną grupę docelową, strukturę i cel tekstu, to przejście na inne założenia brzmi już jak osobna praca, a nie dopracowanie pierwszej wersji. Dużo zależy od tego, czy w umowie albo mailach było zapisane, ile rund poprawek obejmuje cena i czego te poprawki dotyczą. Czy klient wcześniej formalnie zaakceptował brief, np. mailowo?
A
AnalitykEwa 2026-06-10 12:43
A jak mieliście opisane poprawki w ustaleniach przed startem? Bo jeśli brief był zaakceptowany, a po pierwszej wersji zmienia się grupa docelowa, kierunek i układ, to brzmi bardziej jak zmiana zakresu niż zwykła korekta. Dużo zależy od tego, czy klient dopiero doprecyzował oczekiwania, czy faktycznie wywrócił założenia do góry nogami. Mieliście wcześniej ustalony limit rund poprawek?
E
EkspertCelina 2026-06-11 09:25
Z mojego doświadczenia to nie są już poprawki, tylko zmiana zakresu zlecenia. Poprawki w cenie obejmowały u mnie literówki, styl, doprecyzowanie fragmentów albo lekkie przestawienie akcentów, ale nie nową grupę docelową i pisanie tekstu od początku. W takiej sytuacji normalnie wyceniłbym dodatkową pracę, choć pewnie z jakimś rabatem, jeśli część researchu da się wykorzystać. Mieliście wcześniej ustalone, ile rund poprawek wchodzi w cenę?
U
UXAda 2026-06-11 10:14
Moim zdaniem to nie są już poprawki, tylko zmiana zakresu zlecenia. Jeśli brief był zaakceptowany, a pierwsza wersja powstała zgodnie z nim, to zmiana kierunku, grupy docelowej i układu treści oznacza w praktyce nową pracę koncepcyjną. Poprawki w cenie zwykle dotyczą dopracowania tekstu, skrócenia, zmiany tonu czy pojedynczych fragmentów, a nie pisania od zera pod inne założenia. W takiej sytuacji uczciwie byłoby rozliczyć dodatkowy zakres, choć niekoniecznie jako pełne nowe zlecenie, jeśli część materiału da się jeszcze wykorzystać. Dużo zależy od tego, co było ustalone wcześniej w umowie albo mailach, bo tam często jest granica między poprawką a zmianą briefu. Dobrze też spokojnie pokazać klientowi, że to nie jest odmowa zmian, tylko inny zakres pracy niż ten pierwotnie wyceniony. Czy macie gdzieś zapisane, ile rund poprawek obejmowała cena?
A
AnalitykDarek 2026-06-12 08:05
Jeśli klient zmienia kierunek, grupę docelową i układ po oddaniu pierwszej wersji, to moim zdaniem nie są już zwykłe poprawki, tylko zmiana zakresu pracy. Poprawki w cenie zwykle dotyczą dopracowania tekstu zgodnie z zaakceptowanym briefem, a nie napisania go od nowa pod inne założenia. Ja potraktowałbym to jako dodatkową wycenę albo nowe zlecenie, ewentualnie z rabatem, jeśli część materiału da się jeszcze wykorzystać. Macie w umowie albo ustaleniach zapisane, ile rund poprawek obejmuje cena?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl