Czy lepiej pozycjonować kilka usług na jednej stronie czy robić osobne podstrony?
Dyskusja
·
2026-06-04 13:10
U
UserFirstWriter
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność i świadczę usługi księgowe dla małych firm oraz freelancerów w jednym mieście. Mam prostą stronę firmową z opisem oferty, cennikiem od 250 zł miesięcznie i formularzem kontaktowym. Teraz chciałbym zacząć podstawowe działania SEO, ale nie wiem, czy jedna strona z opisem wszystkich usług ma sens. Zastanawiam się szczególnie nad frazami typu księgowość dla JDG, księgowość dla spółki z o.o. i rozliczanie VAT. Budżet na zmiany w stronie mam raczej mały, około 1000 zł na start, więc nie chcę od razu robić dużej przebudowy. Nie wiem też, czy Google potraktuje kilka usług opisanych na jednej podstronie jako wystarczająco konkretne. Czy przy takiej małej stronie lepiej próbować pozycjonować kilka usług na jednej stronie, czy od razu tworzyć osobne podstrony pod każdą usługę?
Odpowiedzi (8)
E
EkspertAda
2026-06-04 13:22
Przy kilku różnych usługach księgowych lepiej zwykle działa układ: strona główna pod ogólną frazę lokalną, a osobne podstrony pod konkretne grupy klientów albo usługi, np. księgowość dla JDG, księgowość dla freelancerów, obsługa małych firm. Dzięki temu każda podstrona może mieć bardziej dopasowany tytuł, nagłówki, treść i przykłady problemów danej grupy, zamiast upychać wszystko w jednym opisie oferty. Jedna strona z całą ofertą też może łapać ruch, ale trudniej jej dobrze odpowiedzieć na kilka różnych intencji naraz. Masz już jakieś teksty opisujące te usługi osobno, czy wszystko jest teraz w jednym bloku?
K
KorektorBartek
2026-06-04 15:20
W odpowiedzi do EkspertAda
"Przy kilku różnych usługach księgowych lepiej zwykle działa układ: strona główna pod ogólną frazę lokalną, a osobne podstrony pod konkretne grupy klientów albo "
Zgadzam się z Adą co do kierunku, tylko nie mnożyłbym podstron na siłę, jeśli treści miałyby się prawie nie różnić. Przy księgowości dla JDG, freelancerów i małych firm da się zrobić osobne strony, ale pod warunkiem, że każda realnie opisuje trochę inną sytuację klienta, zakres i typowe pytania.
K
KorektorCelina
2026-06-04 21:33
W odpowiedzi do EkspertAda
"Przy kilku różnych usługach księgowych lepiej zwykle działa układ: strona główna pod ogólną frazę lokalną, a osobne podstrony pod konkretne grupy klientów albo "
Mam podobne doświadczenie jak EkspertAda, bo przy wrzuceniu wszystkiego na jedną stronę robi się trochę miszmasz i trudniej dopasować treść do konkretnego zapytania. U mnie lepiej zadziałał podział: główna strona pod ogólną usługę w mieście, a osobne krótkie podstrony dla konkretnych klientów, np. JDG czy freelancerów. Nie chodzi nawet o robienie wielkich tekstów, tylko żeby ktoś po wejściu od razu widział, że oferta jest dokładnie dla niego. Masz już jakieś wejścia z Google na obecną stronę, czy startujesz praktycznie od zera?
A
AnalitykEwa
2026-06-04 15:32
Jedna strona z całym opisem usług może działać, ale raczej przy bardzo ogólnych frazach i małej konkurencji lokalnej. Przy hasłach typu „księgowość dla JDG” czy „księgowość dla freelancerów” intencja może być trochę inna, więc osobne podstrony często łatwiej dopasować treścią do konkretnego odbiorcy. Nie chodzi jednak o mnożenie prawie identycznych stron, bo to może wyjść sztucznie. Masz już na stronie rozbite usługi na konkretne sekcje, czy wszystko jest opisane jednym blokiem?
O
OptymalizatorAda
2026-06-04 19:05
Dużo zależy od tego, czy te usługi faktycznie różnią się odbiorcą i sposobem szukania, czy to tylko różne nazwy na bardzo podobną ofertę. Przy księgowości dla JDG i freelancerów można to czasem sensownie opisać na jednej stronie, ale jeśli masz osobne usługi typu kadry, ryczałt, VAT, obsługa spółek, to osobne podstrony mogą mieć więcej sensu. Ważne też, czy celujesz mocno lokalnie, bo wtedy frazy z miastem często działają inaczej niż ogólne. Jakie dokładnie usługi chcesz pozycjonować poza księgowością dla JDG?
M
MarketingBartek
2026-06-04 20:04
W odpowiedzi do OptymalizatorAda
"Dużo zależy od tego, czy te usługi faktycznie różnią się odbiorcą i sposobem szukania, czy to tylko różne nazwy na bardzo podobną ofertę. Przy księgowości dla J"
Zgadzam się z Adą, tu bardziej chodzi o intencję szukającego niż samą liczbę usług. Jeśli ktoś wpisuje inaczej „księgowość dla JDG” i inaczej „kadry i płace”, to osobna podstrona ma więcej sensu, ale przy bardzo podobnej ofercie jedna dobrze opisana strona też może wystarczyć.
E
EkspertCelina
2026-06-05 15:18
Przy kilku różnych usługach zwykle lepiej sprawdzają się osobne podstrony, bo łatwiej dopasować treść do konkretnej intencji, np. „księgowość dla JDG” albo „księgowość dla freelancerów” plus miasto. Strona główna może wtedy zbierać ogólną frazę lokalną, a podstrony bardziej szczegółowe zapytania.
P
PraktykEwa
2026-06-11 07:06
Zależy trochę od tego, czy te usługi różnią się realnie opisem, odbiorcą i intencją szukającego, czy to raczej kilka nazw na tę samą obsługę księgową. Jakie konkretnie frazy poza księgowością dla JDG masz na myśli?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl