Czy meta title i description do artykułu SEO powinny być wliczone w cenę tekstu?
Dyskusja
·
2026-06-05 20:55
A
AkapitManager
Autor wątku
Jak podchodzicie do sytuacji, gdy klient zamawia artykuł SEO, a dopiero po akceptacji treści prosi jeszcze o meta title i meta description? Chodzi mi o serię 12 tekstów po około 6000 znaków, gdzie wcześniej w briefie była tylko informacja o frazach i nagłówkach. Czy takie elementy traktujecie jako naturalną część przygotowania tekstu, czy raczej jako dodatkową usługę? Zastanawiam się, jak to wygląda w praktyce, bo klient uważa, że bez tego artykuł nie jest kompletny pod SEO.
Odpowiedzi (3)
L
LinkBuilderEwa
2026-06-05 22:38
U mnie meta title i description nie są automatycznie w cenie, jeśli nie było tego w briefie ani w ustaleniach. To niby krótkie elementy, ale jednak wymagają dopasowania do frazy, intencji, długości i czasem jeszcze stylu klienta albo CMS-a. Przy jednym tekście często można machnąć to grzecznościowo, szczególnie jeśli współpraca jest dobra, ale przy 12 artykułach robi się z tego osobna paczka pracy. Ja traktowałbym to jako dodatkową usługę albo przynajmniej dopłatę symboliczną, chyba że wcześniej cena była ustalana jako pełne opracowanie SEO, nie samo napisanie treści. Problem jest bardziej w komunikacji niż w samych metach, bo klient mógł założyć, że to „oczywisty” element artykułu SEO. Dlatego przy kolejnych zleceniach dobrze dopisać w ofercie, co dokładnie zawiera tekst: nagłówki, frazy, linkowanie, meta dane, lead itd. W tej konkretnej sytuacji pewnie odpisałbym spokojnie, że mogę je przygotować, ale nie były objęte pierwotnym zakresem. A jak wcześniej opisywałeś usługę klientowi: jako sam tekst SEO czy pełną optymalizację artykułu?
L
LinkBuilderBartek
2026-06-05 22:42
W odpowiedzi do LinkBuilderEwa
"U mnie meta title i description nie są automatycznie w cenie, jeśli nie było tego w briefie ani w ustaleniach. To niby krótkie elementy, ale jednak wymagają dop"
Mam podobnie jak Ewa, jeśli meta nie było w briefie, to nie traktuję tego jako automatu w cenie tekstu. Przy jednym artykule faktycznie czasem dorzucałem to bez większej dyskusji, zwłaszcza gdy współpraca była stała i klient nie robił z tego osobnego etapu. Ale przy 12 tekstach po 6000 znaków to już robi się konkretna dodatkowa robota, bo każde title i description trzeba dopasować, a nie tylko napisać pierwsze lepsze dwa zdania. Zdarzyło mi się, że klient mówił „to tylko chwila”, a potem były trzy rundy poprawek, bo meta miały być bardziej sprzedażowe, krótsze albo zgodne z jakimś schematem w CMS-ie. Od tamtej pory mam to wpisane w ofertę osobno: tekst, nagłówki, meta, ewentualnie FAQ czy inne dodatki. Jeśli klient prosi po akceptacji treści, to zwykle mówię, że mogę to przygotować, ale jako dodatkowy element do wyceny. Przy małej rzeczy można czasem pójść na rękę, ale przy całej serii tekstów raczej bym tego nie wrzucał gratis. A mieliście wcześniej jakąś stałą stawkę za dodatki typu meta albo FAQ?
M
MarketingAda
2026-06-11 10:53
U mnie meta title i description nie są automatycznie w cenie, jeśli nie było ich w briefie ani w ustaleniach przed startem. Przy pojedynczym tekście czasem machnę na to ręką, ale przy 12 artykułach to już jest osobna praca, nawet jeśli krótka. Zwykle piszę klientowi, że mogę je dopisać, ale rozliczam to jako dodatkowy element, bo zakres po akceptacji treści się rozszerzył. Macie gdzieś w ofercie zapisane, co dokładnie obejmuje artykuł SEO?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl