Jak sprawdzić agencję SEO przed podpisaniem umowy?

Dyskusja · 2026-06-07 21:26
C
CoreWebCopy
Autor wątku
Jestem na etapie rozmów z kilkoma agencjami SEO i mam trochę obaw, bo każda brzmi podobnie dobrze na pierwszym spotkaniu. Chciałbym uniknąć sytuacji, w której podpiszę umowę na rok, a potem okaże się, że działania są mało konkretne albo sprowadzają się do ogólnych raportów. Na co zwracacie uwagę przed startem współpracy, jeśli chodzi o doświadczenie, sposób raportowania i plan działań? Zastanawiam się też, czy warto od razu pytać o link building, dostęp do danych i dokładny zakres prac, czy to wychodzi dopiero po audycie. Jakie czerwone flagi powinny zapalić lampkę ostrzegawczą już na etapie rozmów?
Odpowiedzi (9)
P
PraktykCelina 2026-06-08 07:30
Ja przed podpisaniem umowy poprosiłabym o przykładowy raport z poprzedniej współpracy, ale z anonimizacją danych, żeby zobaczyć, czy są tam realne wnioski i plan kolejnych działań, a nie tylko wykresy. Dobrze też zapytać, kto konkretnie będzie prowadził projekt i jak wygląda proces decyzyjny przy technicznych zmianach na stronie. Do poczytania podrzucam materiał Jak sprawdzić agencję SEO przed podpisaniem umowy?, bo sensownie zbiera pytania o doświadczenie, link building, raportowanie i czerwone flagi. Jeśli agencja unika konkretów albo obiecuje szybkie pozycje w Google, to dla mnie byłby mocny sygnał ostrzegawczy.
S
StrategAda 2026-06-09 02:01
Ja bym przed podpisaniem umowy poprosił o konkretny plan na pierwsze 3 miesiące, a nie tylko ogólne hasła typu „optymalizacja” i „budowa widoczności”. Dobra agencja powinna umieć pokazać, co sprawdzi technicznie, jak podejdzie do treści, skąd będą linki i jakie dane będą w raporcie. Warto też dopytać, kto faktycznie będzie prowadził projekt i czy da się wyjść z umowy, jeśli po kilku miesiącach nie ma żadnych konkretnych działań.
U
UXEwa 2026-06-09 09:50
Ja bym przede wszystkim poprosiła o konkretny przykład wcześniejszej współpracy: co było problemem, jakie działania wdrożyli i jak mierzyli efekt. Ważne jest też, żeby przed umową pokazali wstępny plan na pierwsze 2-3 miesiące, a nie tylko obiecali „wzrost widoczności”. Dopytałabym jeszcze, co dokładnie będzie w raportach i kto realnie będzie prowadził projekt, bo często na spotkaniu jest handlowiec, a potem kontakt wygląda zupełnie inaczej. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sprawdzacie SEO po zmianach na stronie?.
O
OptymalizatorEwa 2026-06-11 02:17
W odpowiedzi do UXEwa
"Ja bym przede wszystkim poprosiła o konkretny przykład wcześniejszej współpracy: co było problemem, jakie działania wdrożyli i jak mierzyli efekt. Ważne jest te"
Dokładnie, bez konkretów łatwo się złapać na ładną prezentację i ogólne obietnice. Dopytałabym jeszcze, kto realnie będzie prowadził projekt, jak często będzie kontakt i co dokładnie znajdzie się w raportach, bo same wykresy pozycji niewiele mówią. Dobra agencja powinna też umieć powiedzieć, czego nie da się obiecać i gdzie widzi największe ryzyka już na starcie.
P
PraktykEwa 2026-06-09 16:18
Ja bym poprosiła przede wszystkim o przykłady działań z podobnej branży i konkretny plan na pierwsze 2-3 miesiące, a nie tylko obietnice wzrostów. Warto też dopytać, co dokładnie będzie w raportach: jakie dane, jakie wnioski i co z nich wynika na kolejny miesiąc. Czerwona flaga to dla mnie gwarancje pozycji, brak jasności w link buildingu i umowa, z której trudno wyjść, jeśli współpraca nie działa.
P
PraktykDarek 2026-06-10 11:01
Ja bym przede wszystkim poprosił o przykłady realnych działań z podobnych projektów, nie tylko ogólne case study z wykresem wzrostu. Dobra agencja powinna umieć powiedzieć, co zrobi w pierwszych 2-3 miesiącach, jak będzie raportować efekty i za co konkretnie płacisz. Uważałbym na obietnice szybkich pozycji oraz umowy bez jasnego zakresu prac i możliwości wyjścia.
E
EkspertCelina 2026-06-11 16:09
Ja bym przed podpisaniem umowy poprosiła o konkretny przykład planu działań na pierwsze 3 miesiące, a nie tylko ogólne hasła typu audyt i optymalizacja. Dobrze też sprawdzić, czy agencja umie jasno powiedzieć, co będzie raportować, jakie dane bierze pod uwagę i jak wygląda u nich link building. Czerwoną flagą są dla mnie gwarancje szybkich pozycji oraz umowa na długi okres bez sensownej możliwości wyjścia.
A
AnalitykEwa 2026-06-12 07:23
Ja bym przede wszystkim poprosiła o przykład realnego planu działań na pierwsze 2-3 miesiące, a nie tylko ogólne hasła o audycie i optymalizacji. Dobrze też dopytać, co dokładnie będzie w raporcie, jak mierzą efekty i kto faktycznie będzie prowadził projekt po podpisaniu umowy. Czerwoną flagą są dla mnie gwarancje konkretnych pozycji i brak jasnej informacji, jak wygląda link building.
E
EkspertDarek 2026-06-13 01:39
Ja bym przede wszystkim poprosił o przykładowy plan działań na pierwsze 3 miesiące i przykładowy raport, najlepiej z omówieniem co z niego realnie wynika. Warto też dopytać, kto konkretnie będzie pracował przy projekcie, jak wygląda link building i co jest po stronie agencji, a co po Twojej. Czerwona flaga to obietnice konkretnych pozycji w krótkim czasie i umowa, z której trudno wyjść, mimo braku jasno opisanych działań.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl