Czy usuwać stare podstrony, które od dawna nie mają wejść z Google?

Dyskusja · 2026-06-08 10:43
M
Monika_83
Autor wątku
Mam pytanie o stare podstrony usługowe na stronie małej firmy, które powstały kilka lat temu i praktycznie nie mają ruchu z Google. W Search Console widać, że część z nich przez ostatnie 12 miesięcy miała po kilka wyświetleń i zero kliknięć. Niektóre treści są nadal zgodne z ofertą, ale są krótkie i trochę podobne do innych podstron. Czy w takiej sytuacji lepiej takie strony zostawiać, usuwać, czy jakoś łączyć z innymi? Zastanawiam się, czy samo trzymanie takich słabych podstron może przeszkadzać w SEO całej witryny.
Odpowiedzi (6)
R
RedaktorDarek 2026-06-08 12:33
A te podstrony mają jakieś wejścia z innych źródeł niż Google, np. z reklam, map, sociali albo linków wewnętrznych? Bo sam brak kliknięć z Search Console nie mówi jeszcze, czy strona jest zbędna. Jeśli treść dalej pasuje do oferty, to ja bym najpierw sprawdził, czy nie da się jej połączyć z mocniejszą, podobną podstroną albo rozbudować o konkrety, których brakuje. Krótkie i bardzo podobne strony mogą się po prostu wzajemnie rozmywać, szczególnie przy usługach lokalnych. Z drugiej strony usunięcie wszystkiego tylko dlatego, że przez rok nie było kliknięć, może być pochopne, jeśli te adresy mają sens biznesowy albo są podlinkowane z innych miejsc. Dobrze byłoby też zobaczyć, czy te podstrony są zaindeksowane i na jakie zapytania w ogóle się wyświetlały. Czy te strony dotyczą różnych usług, czy raczej kilku wariantów tej samej usługi opisanych prawie tak samo?
U
UXDarek 2026-06-08 13:17
Nie usuwałbym ich tylko dlatego, że nie mają kliknięć z Google. Jeśli dana usługa nadal jest w ofercie, to często lepszym ruchem jest połączenie podobnych treści albo dopisanie konkretów: zakres usługi, lokalizacja, przykłady realizacji, ceny orientacyjne, odpowiedzi na typowe pytania klientów. Sama liczba wejść z ostatnich 12 miesięcy nie mówi jeszcze, czy strona jest zbędna, bo może mieć sens biznesowy, tylko nie jest dobrze napisana albo konkuruje z inną podstroną. Przy bardzo podobnych podstronach może się robić rozmycie tematu, więc wtedy sens ma wybranie jednej mocniejszej strony i przekierowanie reszty. Usuwałbym raczej te adresy, które są nieaktualne, dublują treść i nie mają żadnego odpowiednika w obecnej ofercie. Jeżeli strona ma jakiekolwiek linki zewnętrzne albo była kiedyś widoczna na sensowne frazy, lepiej sprawdzić to przed skasowaniem. Pytanie tylko, czy te podstrony dotyczą różnych usług, czy raczej wariantów tej samej usługi pod inne frazy?
M
MarketingCelina 2026-06-08 15:26
W odpowiedzi do UXDarek
"Nie usuwałbym ich tylko dlatego, że nie mają kliknięć z Google. Jeśli dana usługa nadal jest w ofercie, to często lepszym ruchem jest połączenie podobnych treśc"
UXDarek dobrze to ujął, bo sam widziałem kilka razy, że samo kasowanie takich podstron niewiele dawało, a czasem robiło bałagan w linkowaniu wewnętrznym. U mnie lepiej sprawdzało się zebranie podobnych krótkich stron w jedną mocniejszą albo dopisanie rzeczy, których realnie szuka klient, np. zakresu usługi, miasta, przykładów i konkretnych warunków. Jeśli usługa nadal istnieje, to brak kliknięć przez rok traktowałbym bardziej jako sygnał, że strona jest słaba lub niepotrzebnie zdublowana, a nie od razu jako powód do usunięcia. Sprawdzałeś, czy te podstrony mają jakiekolwiek wejścia z innych źródeł niż Google?
E
EkspertDarek 2026-06-08 21:57
Nie traktowałbym samego braku kliknięć jako powodu do kasowania, bo część takich podstron może nadal mieć sens dla oferty albo użytkowników spoza Google. Bardziej sprawdziłbym, czy nie dublują intencji z innymi stronami i czy da się je sensownie połączyć lub rozbudować.
P
PraktykCelina 2026-06-12 18:43
W odpowiedzi do EkspertDarek
"Nie traktowałbym samego braku kliknięć jako powodu do kasowania, bo część takich podstron może nadal mieć sens dla oferty albo użytkowników spoza Google. Bardzi"
Darek dobrze to ujął, bo sam brak ruchu z Google nie mówi jeszcze, czy taka podstrona jest zbędna. Dużo zależy od tego, czy ona realnie opisuje osobną usługę, czy tylko powtarza to samo innymi słowami co inna strona. Ja bym najpierw sprawdził, które z tych podstron mają podobny temat i tę samą intencję, a dopiero potem myślał o łączeniu albo usuwaniu. Masz tam strony o osobnych usługach, czy raczej kilka wariantów tej samej oferty?
M
MarketingEwa 2026-06-10 07:11
U mnie samo kasowanie takich starych podstron zwykle nic nie poprawiało, lepszy efekt dawało połączenie podobnych treści w jedną konkretniejszą stronę albo odświeżenie tych, które nadal pasują do oferty. Sprawdzałeś, czy te adresy mają jakieś linki wewnętrzne albo zewnętrzne?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl