Czy copywriter powinien doliczać czas rozmów i konsultacji do wyceny tekstu?
Dyskusja
·
2026-06-10 08:33
D
DamianNaFreelansie
Autor wątku
Mam coraz częściej sytuację, że samo napisanie tekstu zajmuje mniej czasu niż rozmowy przed startem zlecenia i doprecyzowywanie szczegółów po drodze. Klient chce krótkiego artykułu albo opisu oferty, ale wcześniej jest spotkanie online, potem kilka wiadomości z dodatkowymi pytaniami i jeszcze szybki telefon po przesłaniu pierwszej wersji. Formalnie nie jest to research ani poprawki, tylko czas poświęcony na ustalenia, bez których trudno dobrze wykonać tekst. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji traktować konsultacje jako część ceny tekstu, czy osobny element współpracy. Jak to rozliczacie? Czy wpisujecie to w ofertę?
Odpowiedzi (9)
P
PraktykDarek
2026-06-10 08:59
Tak, ten czas też jest częścią zlecenia, nawet jeśli nie widać go później w samym tekście. Ja bym po prostu ujmował go w wycenie całościowo, bez rozbijania klientowi każdej rozmowy na minuty. Przy małych tekstach łatwo inaczej dojść do sytuacji, że konsultacje zjadają cały sens pracy. Masz zwykle stałych klientów czy raczej pojedyncze zlecenia?
E
EkspertCelina
2026-06-10 09:07
W odpowiedzi do PraktykDarek
"Tak, ten czas też jest częścią zlecenia, nawet jeśli nie widać go później w samym tekście. Ja bym po prostu ujmował go w wycenie całościowo, bez rozbijania klie"
Zgadzam się z Darkiem, bo sama rozmowa często ustawia cały kierunek tekstu, więc trudno traktować ją jako coś zupełnie obok zlecenia. Też bardziej pasuje mi wliczanie tego w cenę całości, a nie robienie klientowi rozpiski typu 12 minut telefonu i 3 maile. Przy krótkich tekstach dobrze od razu założyć sobie jakiś limit kontaktu w tej cenie, bo inaczej drobne zlecenie robi się czasowo większe niż wyglądało na początku. A jak robicie, macie w ofercie zapis o jednej konsultacji w cenie?
K
KorektorBartek
2026-06-10 12:41
W odpowiedzi do PraktykDarek
"Tak, ten czas też jest częścią zlecenia, nawet jeśli nie widać go później w samym tekście. Ja bym po prostu ujmował go w wycenie całościowo, bez rozbijania klie"
PraktykDarek, rozumiem to podejście, bo klient często patrzy tylko na efekt końcowy, a nie na całą drogę do niego. Zastanawiam się tylko, jak to sensownie ująć przy bardzo małych zleceniach, żeby cena nie wyglądała nagle jak za dużo większy tekst. Czy robisz sobie jakiś minimalny próg wyceny, w którym te rozmowy są już po prostu wkalkulowane?
S
StrategCelina
2026-06-10 18:48
W odpowiedzi do KorektorBartek
"PraktykDarek, rozumiem to podejście, bo klient często patrzy tylko na efekt końcowy, a nie na całą drogę do niego. Zastanawiam się tylko, jak to sensownie ująć "
KorektorBartek, przy małych zleceniach dobrze działa ujęcie tego jako minimalnej kwoty za start pracy, a nie osobne doliczanie każdej rozmowy. Klient wtedy nie widzi, że płaci „za telefon”, tylko że dana usługa ma pewien próg wejścia, bo trzeba zrozumieć temat, ustalić kierunek i potem jeszcze obsłużyć komunikację. U mnie granica jest taka, że krótki tekst z konsultacją nie kosztuje tyle samo co krótki tekst z kompletem materiałów i jasnym briefem. Jeśli ktoś chce tylko opis na 1500 znaków, ale wcześniej mamy spotkanie, kilka maili i dopinanie szczegółów, to cena musi to obejmować. Inaczej robi się sytuacja, w której samo pisanie jest płatne, a cała organizacja pracy dzieje się za darmo. Przy bardzo drobnych rzeczach można też od razu określić, że w cenie jest np. jedna krótka wymiana wiadomości, a dłuższe konsultacje są już poza podstawową stawką. To zwykle brzmi normalniej niż rozbijanie faktury na drobne pozycje. Masz u siebie ustaloną minimalną kwotę za takie małe zlecenia?
A
AnalitykAda
2026-06-10 10:35
A jak masz to opisane w ustaleniach z klientem: płaci za gotowy tekst, za godzinę pracy, czy za cały proces od rozmowy do finalnej wersji?
E
EkspertEwa
2026-06-10 16:20
A jak masz to opisane w ofercie albo umowie? Bo dla mnie dużo zależy od tego, czy klient z góry wie, że w cenie jest np. jedna krótka rozmowa i podstawowe ustalenia, czy wszystko jest traktowane jako „przy okazji”. Przy małych tekstach faktycznie łatwo dojść do sytuacji, gdzie samo pisanie jest najmniejszą częścią zlecenia. Rozliczasz się godzinowo czy raczej za konkretny tekst?
U
UXEwa
2026-06-10 17:05
Tak, moim zdaniem ten czas powinien być uwzględniony w wycenie, bo jest częścią pracy nad tekstem, nawet jeśli nie widać go później w samym pliku. Klient często płaci nie tylko za napisanie kilku akapitów, ale też za to, że ktoś dobrze zrozumie ofertę, ton marki, odbiorcę i cel tekstu. Rozmowy, doprecyzowania i telefony potrafią zająć więcej energii niż samo pisanie, więc pomijanie ich w cenie szybko prowadzi do pracy za półdarmo. Ja bym tego raczej nie rozbijał klientowi na każdą minutę rozmowy, tylko od razu uwzględniał w stawce jakiś rozsądny zakres konsultacji. Na przykład jedna rozmowa i kilka wiadomości są w cenie, a jeśli temat zaczyna się rozlewać, wtedy pojawia się dodatkowa opłata za konsultacje albo zmianę zakresu. To też porządkuje współpracę, bo klient wie, że „szybki telefon” co drugi dzień nie jest czymś bez limitu. Dobrze działa proste uprzedzenie przed startem, że cena obejmuje przygotowanie, ustalenia i jedną rundę doprecyzowań. Jak teraz liczysz takie zlecenia: od tekstu, od godziny czy jako pakiet?
K
KorektorEwa
2026-06-12 11:03
Moim zdaniem to nie jest tylko „czas poświęcony”, ale normalna część realizacji zlecenia, bo bez tych rozmów tekst często byłby mniej trafiony. Ostrożnie bym tylko rozdzielił zwykłe doprecyzowanie od sytuacji, gdy klient przeciąga temat i konsultacje zaczynają zajmować więcej niż samo pisanie. Można to ująć w cenie jako element pracy nad tekstem, a przy większej liczbie spotkań jasno uprzedzać, że dalsze konsultacje są dodatkowo płatne. Masz te rozmowy zwykle przed wyceną, czy już po zaakceptowaniu ceny?
K
KorektorCelina
2026-06-22 10:59
Tak, ten czas normalnie powinien być wliczony w wycenę, bo rozmowy i doprecyzowanie briefu są częścią pracy nad tekstem, nawet jeśli nie widać ich w samej liczbie znaków. Możesz po prostu ustalić, że cena obejmuje np. jedną rozmowę i jedną turę pytań, a wszystko ponad to jest rozliczane dodatkowo.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl