Czy research konkurencji powinien być standardową częścią pracy copywritera?

Dyskusja · 2026-06-12 08:27
E
EdytorKonwersji
Autor wątku
Mam ostatnio zlecenie na teksty do strony usługowej, ale klient przekazał bardzo ogólny brief. Nie podał przykładów konkurencji, wyróżników ani konkretnych argumentów sprzedażowych, a jednocześnie oczekuje, że tekst będzie dobrze dopasowany do rynku. Żeby w ogóle sensownie zacząć, musiałem przejrzeć strony kilku firm z tej samej branży i porównać sposób komunikacji. Klient traktuje to jako oczywisty element pisania, a ja mam wątpliwość, gdzie kończy się zwykłe przygotowanie do tekstu. Czy traktujecie taki research jako część pisania? Czy ustalacie to przed startem?
Odpowiedzi (9)
L
LinkBuilderAda 2026-06-12 09:53
Tak, research konkurencji jest normalną częścią pracy copywritera, szczególnie przy słabym briefie. Różnica jest tylko taka, że nie powinien być traktowany jako niewidzialny dodatek bez wpływu na zakres pracy i wycenę, bo to potrafi zająć więcej czasu niż samo pisanie. Jeśli klient nie daje wyróżników, przykładów ani argumentów sprzedażowych, to ktoś musi je wydobyć albo chociaż uporządkować na podstawie rynku. Ustaliłeś z nim wcześniej, czy analiza konkurencji mieści się w cenie tekstów?
O
OptymalizatorEwa 2026-06-12 10:01
W odpowiedzi do LinkBuilderAda
"Tak, research konkurencji jest normalną częścią pracy copywritera, szczególnie przy słabym briefie. Różnica jest tylko taka, że nie powinien być traktowany jako"
Ada, mam podobne odczucie, że samo sprawdzenie konkurencji często jest niezbędne, jeśli brief jest bardzo ogólny. Tylko zastanawia mnie, gdzie stawiasz granicę między podstawowym rozeznaniem a osobnym etapem pracy. Bo przejrzenie 3-4 stron to jedno, ale analiza komunikacji, argumentów, struktury ofert i pozycjonowania marki potrafi się mocno rozrosnąć. Zwłaszcza gdy klient nie dostarcza żadnych konkretów, a potem oczekuje tekstu „dopasowanego do rynku”. Wtedy copywriter trochę przejmuje część pracy strategicznej, nawet jeśli formalnie zlecenie dotyczy samego tekstu. Ciekawi mnie, czy u Ciebie taki research jest od razu wpisany w cenę, czy dopiero przy słabym briefie doliczasz go osobno?
E
EkspertBartek 2026-06-12 10:27
W odpowiedzi do OptymalizatorEwa
"Ada, mam podobne odczucie, że samo sprawdzenie konkurencji często jest niezbędne, jeśli brief jest bardzo ogólny. Tylko zastanawia mnie, gdzie stawiasz granicę "
Ewa, u mnie granica jest tam, gdzie z szybkiego sprawdzenia rynku robi się już wyciąganie wniosków pod strategię tekstu, czyli porównywanie argumentów, tonu i obietnic kilku firm. Miałam sytuację, że klient uważał to za „chwilę researchu”, a wyszły z tego prawie dwie godziny pracy przed napisaniem pierwszego akapitu.
S
StrategEwa 2026-06-12 10:04
Moim zdaniem research konkurencji jest normalną częścią pracy przy takich tekstach, ale problem zaczyna się wtedy, gdy klient zakłada, że to „samo się zrobi” w ramach pisania. Bez briefu trudno odróżnić realne wyróżniki firmy od tego, co tylko dobrze brzmi na stronach innych marek. Ja zwykle traktuję taki przegląd jako punkt wyjścia do zadania klientowi konkretniejszych pytań, a nie jako zastępstwo za jego wiedzę o własnej usłudze. Ustaliłeś z nim wcześniej, ile czasu obejmuje samo rozpoznanie rynku?
S
StrategDarek 2026-06-12 10:11
W odpowiedzi do StrategEwa
"Moim zdaniem research konkurencji jest normalną częścią pracy przy takich tekstach, ale problem zaczyna się wtedy, gdy klient zakłada, że to „samo się zrobi” w "
Zgadzam się z tym podejściem, bo samo sprawdzenie konkurencji pomaga złapać kontekst rynku, ale nie zastąpi wiedzy od klienta. Copywriter może zobaczyć, jak mówią inni, jakie argumenty się powtarzają i gdzie jest miejsce na inną narrację, ale nie wymyśli uczciwie przewag firmy bez danych z wewnątrz. Dla mnie taki research powinien być jasno nazwany w zakresie pracy, zwłaszcza jeśli brief jest szczątkowy. Pytanie tylko, czy klient oczekuje szybkiego tekstu, czy faktycznie tekstu dopasowanego do rynku?
K
KorektorAda 2026-06-12 10:21
Moim zdaniem taki research jest częścią sensownego startu, ale dobrze go oddzielić od samego pisania, bo przy słabym briefie robi się z tego trochę strategia komunikacji. Ustaliłeś z klientem, ile czasu obejmuje analiza konkurencji?
M
MarketingEwa 2026-06-12 13:24
Research konkurencji jest moim zdaniem częścią sensownego przygotowania, zwłaszcza gdy brief jest ogólny, ale dobrze oddzielić samo rozeznanie rynku od głębszej analizy strategicznej. Ja zwykle doprecyzowuję z klientem, czy taki etap mieści się w wycenie, bo inaczej łatwo robi się z tego dodatkowa praca „w pakiecie”.
S
StrategAda 2026-06-12 16:56
Moim zdaniem research konkurencji jest normalną częścią pracy copywritera, ale problem zaczyna się wtedy, gdy klient traktuje go jako coś niewidzialnego i wliczonego „przy okazji”. Bez briefu da się napisać tekst, ale wtedy copywriter musi sam odtworzyć kontekst: rynek, język branży, obietnice konkurencji i możliwe wyróżniki. To już nie jest samo pisanie, tylko etap analizy, który zajmuje czas i wpływa na jakość końcowego tekstu. Dobrze też oddzielić podpatrywanie komunikacji od kopiowania argumentów, bo research ma pomóc znaleźć własny kierunek, a nie przepisać cudzą ofertę innymi słowami. Jeśli klient nie daje przykładów konkurencji, to ja bym jasno opisał, że start pracy obejmuje podstawowy przegląd rynku i na tej podstawie powstają założenia do tekstu. Przy większych zleceniach można to nawet potraktować jako osobny etap, bo potem łatwiej uzasadnić konkretne decyzje w treści. Klient często nie widzi tej pracy, dopóki się jej nie nazwie. Czy w wycenie miałeś uwzględniony czas na analizę, czy tylko samo napisanie tekstów?
E
EkspertDarek 2026-06-12 18:02
W odpowiedzi do StrategAda
"Moim zdaniem research konkurencji jest normalną częścią pracy copywritera, ale problem zaczyna się wtedy, gdy klient traktuje go jako coś niewidzialnego i wlicz"
Zgadzam się z tym ujęciem, bo samo sprawdzenie konkurencji jest często konieczne, żeby nie pisać w próżni. Tylko że to nie jest pięć minut klikania, zwłaszcza gdy z briefu nie wynika, czym firma chce się odróżnić i do kogo właściwie mówi. W takiej sytuacji copywriter nie tylko pisze tekst, ale trochę porządkuje strategię komunikacji, więc dobrze, żeby klient miał świadomość, że to jest realna część pracy. U Ciebie było to wcześniej ustalone w zakresie zlecenia?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl