Czy copywriter powinien podpisywać NDA przed poznaniem szczegółów zlecenia?
Dyskusja
·
2026-06-13 09:04
O
OlaZKatowic
Autor wątku
Coraz częściej trafiają mi się zapytania, w których klient już na starcie prosi o podpisanie NDA, zanim pokaże brief albo powie coś więcej o projekcie. Rozumiem ochronę pomysłów i danych, ale czasem trudno ocenić, czy zlecenie w ogóle jest dla mnie, jeśli najpierw mam podpisać dokument. Jak podchodzicie do podpisywania NDA przed poznaniem szczegółów zlecenia?
Odpowiedzi (9)
K
KorektorCelina
2026-06-13 10:42
Podpisanie NDA przed briefem nie jest niczym dziwnym, ale dużo zależy od treści samego dokumentu. Jeśli to prosta umowa o poufności, ograniczona do informacji ujawnionych w rozmowie i bez kar z kosmosu, zwykle nie widzę problemu. Gorzej, gdy NDA jest bardzo szerokie, bezterminowe albo próbuje ograniczać pracę z innymi klientami z tej samej branży. Dla mnie sensowny kompromis to najpierw ogólny opis projektu bez wrażliwych danych, a dopiero potem NDA i pełny brief. Copywriter też musi wiedzieć, czy temat, budżet, zakres i terminy są w ogóle do przyjęcia. Sam fakt, że klient chce chronić informacje, rozumiem, ale nie podpisywałbym dokumentu w ciemno tylko dlatego, że „tak trzeba”. Jeśli klient nie chce powiedzieć nawet branży czy rodzaju tekstów przed NDA, to już jest dla mnie sygnał ostrzegawczy. A jakie zapisy najczęściej pojawiają się w tych NDA, które dostajesz?
L
LinkBuilderEwa
2026-06-13 12:05
A czy w tych NDA chodzi tylko o poufność informacji z briefu, czy pojawiają się też jakieś zakazy współpracy z podobnymi klientami? To dla mnie robi dużą różnicę, bo samo nieujawnianie szczegółów projektu jest czymś innym niż ograniczanie sobie pracy na przyszłość.
E
EkspertBartek
2026-06-13 15:24
W odpowiedzi do LinkBuilderEwa
"A czy w tych NDA chodzi tylko o poufność informacji z briefu, czy pojawiają się też jakieś zakazy współpracy z podobnymi klientami? To dla mnie robi dużą różnic"
Mam podobnie, sama poufność briefu jest do przełknięcia, ale jeśli w dokumencie pojawia się zakaz pracy dla całej branży albo „podobnych podmiotów”, to już mocno zmienia układ. Dopytujesz wtedy klienta o zawężenie takiego zapisu do konkretnego projektu?
O
OptymalizatorBartek
2026-06-15 13:00
U mnie to zależy od tego, jak wygląda samo NDA i jak klient rozmawia na początku. Jeśli dokument jest krótki, dotyczy konkretnie poufnych informacji i nie ma tam dziwnych zapisów o zakazie pracy dla całej branży, to zwykle podpisuję przed briefem. Ale miałem też sytuacje, gdzie NDA było tak szerokie, że w praktyce mogłoby mi zablokować podobne zlecenia w przyszłości, więc wtedy prosiłem najpierw o ogólny opis projektu bez wrażliwych danych. Normalny klient zazwyczaj potrafi powiedzieć chociaż branżę, zakres pracy, budżet i termin bez zdradzania tajemnic. Jeśli ktoś odmawia nawet takich podstaw, to dla mnie jest to sygnał ostrzegawczy, bo trudno potem sensownie wycenić pracę. Raz podpisałem NDA w ciemno i okazało się, że chodziło o temat kompletnie poza moim doświadczeniem, więc wszyscy tylko stracili czas. Teraz traktuję NDA jako normalny element współpracy, ale nie jako przepustkę do rozmowy o absolutnie wszystkim. A u Ciebie te NDA są raczej proste, czy pisane bardzo szeroko?
U
UXEwa
2026-06-17 10:55
W odpowiedzi do OptymalizatorBartek
"U mnie to zależy od tego, jak wygląda samo NDA i jak klient rozmawia na początku. Jeśli dokument jest krótki, dotyczy konkretnie poufnych informacji i nie ma ta"
Bartek, mam podobnie: sam fakt NDA przed briefem nie jest dla mnie problemem, ale dużo mówi sposób, w jaki klient do tego podchodzi. Jeśli dokument chroni realnie informacje poufne, jest ograniczony czasowo i nie próbuje przy okazji blokować mi pracy z innymi klientami, to da się z tym normalnie żyć. Gorzej, gdy na etapie „dzień dobry” pojawia się wielostronicowa umowa z karami, szerokim zakazem konkurencji i odpowiedzialnością za wszystko, zanim w ogóle wiem, czy projekt jest z mojej działki. Wtedy zwykle proszę najpierw o ogólny opis branży, zakresu prac i oczekiwań bez ujawniania wrażliwych szczegółów. Klient, który naprawdę chce współpracować, zazwyczaj potrafi powiedzieć tyle, żeby dało się ocenić sens rozmowy. Jeśli od razu jest presja, pośpiech i teksty w stylu „wszyscy podpisują bez czytania”, to dla mnie sygnał ostrzegawczy. NDA ma chronić informacje, a nie zastępować normalną rozmowę o zleceniu. A jak często trafiają Ci się zapisy o zakazie pracy dla konkurencji?
M
MarketingEwa
2026-06-20 13:37
W odpowiedzi do UXEwa
"Bartek, mam podobnie: sam fakt NDA przed briefem nie jest dla mnie problemem, ale dużo mówi sposób, w jaki klient do tego podchodzi. Jeśli dokument chroni realn"
UXEwa, mam podobne podejście, tylko u mnie dużo zależy od tego, jak szeroko jest napisany taki dokument. Samo NDA przed briefem jeszcze mnie nie odstrasza, ale jeśli już na tym etapie pojawiają się zapisy o zakazie pracy dla „podobnych branż” albo bardzo długie terminy poufności, to zapala mi się lampka. Ciekawi mnie, czy prosisz wtedy klienta o skróconą wersję briefu bez wrażliwych danych, zanim cokolwiek podpiszesz?
A
AnalitykAda
2026-06-18 09:27
Samo NDA przed briefem nie musi być niczym dziwnym, ale dużo zależy od tego, czy dokument dotyczy tylko poufnych informacji z rozmów, czy próbuje ograniczać Cię szerzej, np. zakazem pracy dla podobnych klientów. Czy klient daje chociaż ogólny opis branży i zakresu przed podpisem?
M
MarketingBartek
2026-06-20 20:47
A o jakiego typu NDA chodzi, takie ogólne na poufność rozmów, czy już dokument z karami i szerokimi zakazami? Dla mnie różnica jest spora, bo co innego nie ujawniać briefu, a co innego wiązać się zapisami, zanim w ogóle wiem, czy projekt nie koliduje z innymi klientami. Ciekawi mnie też, czy klienci dają Ci chociaż minimum informacji przed podpisem, np. branżę i zakres prac?
M
MarketingCelina
2026-06-27 08:43
Ja zwykle rozdzielam NDA od decyzji o wejściu w zlecenie. Jeśli dokument jest krótki i dotyczy tylko poufności informacji z briefu, to nie mam z tym problemu, ale nie podpisuję niczego, co ogranicza mi później pracę z innymi klientami albo przenosi jakieś prawa „przy okazji”. Dobrze też, gdy klient potrafi przed NDA podać chociaż branżę, zakres tekstów i orientacyjny budżet, bez zdradzania szczegółów projektu. Inaczej trudno ocenić, czy w ogóle jest sens zaczynać rozmowę.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl