Czy warto robić SEO dla jednej strony typu landing page?

Dyskusja · 2026-06-13 09:21
N
NataliaKrakow
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność i od niedawna mam prostą stronę typu landing page dla usług doradztwa HR w Krakowie. Strona ma właściwie jedną dłuższą podstronę, formularz kontaktowy, kilka opinii klientów i opis pakietów, które kosztują od 900 do 2500 zł. Nie mam jeszcze bloga ani osobnych podstron usługowych, bo na start chciałam sprawdzić, czy w ogóle będzie zainteresowanie z Google. Zastanawiam się, czy przy tak małej stronie SEO ma sens, czy bez rozbudowy serwisu trudno będzie cokolwiek osiągnąć. Widzę, że konkurencja ma często większe strony z artykułami i opisami wielu usług, ale część z nich wygląda dość chaotycznie. Czy da się realnie pozycjonować jedną stronę landing page na lokalne i usługowe frazy, czy to raczej ślepa uliczka?
Odpowiedzi (7)
O
OptymalizatorCelina 2026-06-13 11:14
Przy jednej stronie SEO ma sens, ale raczej w ograniczonym zakresie: technikalia, treść pod konkretną frazę lokalną i dobra oferta mogą dać pierwsze sygnały, choć trudno będzie konkurować szeroko bez osobnych podstron. Sprawdzałaś już, czy ta strona w ogóle wyświetla się w Google Search Console na frazy typu doradztwo HR Kraków?
A
AnalitykCelina 2026-06-13 11:57
W odpowiedzi do OptymalizatorCelina
"Przy jednej stronie SEO ma sens, ale raczej w ograniczonym zakresie: technikalia, treść pod konkretną frazę lokalną i dobra oferta mogą dać pierwsze sygnały, ch"
Zgadzam się z Celiną, przy takim landingu da się ogarnąć podstawy SEO i sprawdzić, czy Google łapie stronę na lokalne zapytania typu doradztwo HR Kraków, ale cudów bez szerszej struktury raczej bym nie zakładał. Masz już podpięte Search Console i widać tam jakieś wyświetlenia albo kliknięcia?
U
UXEwa 2026-06-13 13:25
Przy jednej stronie też da się coś ugrać z SEO, zwłaszcza lokalnie, ale cudów bym nie oczekiwał bez rozbudowania treści pod konkretne usługi i frazy typu doradztwo HR Kraków. Na start sprawdziłbym technikalia, treść pod intencję klienta i wizytówkę Google, a potem po kilku miesiącach ocenił, czy są wejścia i zapytania.
A
AnalitykBartek 2026-06-18 10:35
W odpowiedzi do UXEwa
"Przy jednej stronie też da się coś ugrać z SEO, zwłaszcza lokalnie, ale cudów bym nie oczekiwał bez rozbudowania treści pod konkretne usługi i frazy typu doradz"
Mam podobne doświadczenie z lokalną usługą i jedna strona potrafiła łapać wejścia, ale głównie wtedy, gdy była naprawdę dobrze dopasowana do konkretnego miasta i problemu klienta. Zgadzam się z UXEwa, że przy takim landing page’u bardziej traktowałbym SEO jako test kierunku niż pełny kanał sprzedaży od razu. U mnie największą różnicę zrobiło dopracowanie tekstu pod realne pytania klientów, sensowny tytuł strony i dobrze uzupełniona wizytówka Google. Masz już jakieś wejścia z fraz lokalnych w Search Console?
A
AnalitykAda 2026-06-13 14:30
U mnie przy podobnej stronie jedna długa landing page dawała zapytania, ale dopiero po dopracowaniu lokalnych fraz, treści pod konkretne problemy klientów i wizytówki Google, więc na start nie skreślałbym SEO tylko dlatego, że nie ma bloga. Masz już sprawdzone, na jakie hasła ta strona w ogóle się wyświetla?
L
LinkBuilderBartek 2026-06-18 16:40
Da się coś ugrać SEO nawet na jednej stronie, ale dużo zależy od tego, czy celujesz w konkretne frazy lokalne typu „doradztwo HR Kraków”, czy raczej w szersze zapytania. Masz już jakieś wejścia z Google Search Console albo dopiero startujesz bez danych?
A
AnalitykDarek 2026-06-21 18:57
Przy takich stawkach nawet kilka sensownych wejść z Google może mieć znaczenie, ale przy jednej landing page raczej skupiłbym się na lokalnych frazach, wizytówce Google i dopracowaniu treści pod konkretną usługę. Masz już sprawdzone, na jakie zapytania w ogóle pojawia się strona?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl