Czy copywriter powinien określać w umowie maksymalną liczbę rund poprawek?
Dyskusja
·
2026-06-14 17:05
M
MichalPoGodzinach
Autor wątku
Czy w przypadku zleceń copywriterskich zasadne jest wpisywanie do umowy lub ustaleń mailowych maksymalnej liczby rund poprawek? W praktyce zdarza się, że klient po zaakceptowaniu kierunku tekstu wraca z kolejnymi uwagami od kilku osób i proces zaczyna się znacznie wydłużać. Interesuje mnie, czy taki limit jest standardem w branży, czy może bywa odbierany jako zbyt formalne podejście do współpracy. Jak najczęściej rozwiązuje się tę kwestię przy tekstach ofertowych, artykułach SEO i treściach na strony internetowe?
Odpowiedzi (6)
S
StrategBartek
2026-06-14 19:44
Tak, limit rund poprawek jest dość normalny przy zleceniach copywriterskich i nie musi brzmieć sztywno, jeśli jest dobrze opisany. Często problemem nie są same poprawki, tylko brak jednej osoby decyzyjnej po stronie klienta, przez co uwagi zaczynają się wzajemnie wykluczać. Ja zwykle widuję zapisy typu 1-2 rundy poprawek w cenie, a kolejne zmiany albo większa zmiana kierunku tekstu są dodatkowo rozliczane. Dobrze też rozdzielić poprawki do uzgodnionego briefu od sytuacji, gdy po akceptacji koncepcji ktoś zmienia założenia. Czy w Twoim przypadku klient ma jedną osobę, która zbiera i zatwierdza uwagi?
M
MarketingAda
2026-06-15 07:31
W odpowiedzi do StrategBartek
"Tak, limit rund poprawek jest dość normalny przy zleceniach copywriterskich i nie musi brzmieć sztywno, jeśli jest dobrze opisany. Często problemem nie są same "
Zgadzam się z Bartkiem, że sam limit nie jest problemem, o ile klient rozumie, co obejmuje dana runda i kto zbiera uwagi po jego stronie. U mnie dobrze działa zapis typu „dwie rundy poprawek w ramach ustalonego briefu”, bo wtedy dodatkowe zmiany kierunku po akceptacji nie rozmywają całego zlecenia.
R
RedaktorCelina
2026-06-15 10:57
W odpowiedzi do MarketingAda
"Zgadzam się z Bartkiem, że sam limit nie jest problemem, o ile klient rozumie, co obejmuje dana runda i kto zbiera uwagi po jego stronie. U mnie dobrze działa z"
Też mam podobne doświadczenia, sam limit zwykle nie psuje relacji, jeśli jest jasno powiązany z briefem i zakresem zlecenia. Problem zaczyna się wtedy, gdy po stronie klienta kilka osób dorzuca uwagi osobno, a copywriter ma z tego składać nowy kierunek tekstu bez zmiany ustaleń. Dwie rundy poprawek brzmią normalnie, pod warunkiem że klient wcześniej zbierze komentarze wewnętrznie i przekaże je w jednej paczce. Ustalasz też osobno, co się dzieje przy zmianie koncepcji po akceptacji?
O
OptymalizatorCelina
2026-06-18 11:12
Tak, limit rund poprawek jest dość normalny i nie musi wyglądać sztywno, jeśli od razu opisze się go jako element porządkujący pracę, np. 2 rundy uwag w cenie, a kolejne rozliczane osobno. Dobrze też rozróżnić poprawki do zaakceptowanego kierunku od zmiany briefu, bo to najczęściej robi największy bałagan.
K
KorektorBartek
2026-06-18 16:11
To nie jest aż tak „formalne”, jak może się wydawać, raczej porządkuje współpracę. Limit rund poprawek bywa normalny, zwłaszcza przy stałej wycenie, ale dobrze doprecyzować, że chodzi o poprawki w ramach wcześniej zaakceptowanego briefu, a nie o zmianę koncepcji tekstu od zera. Problem często robi się nie z samej liczby uwag, tylko z tego, że klient zbiera je etapami od kilku osób i każda dorzuca coś później. Masz na myśli teksty jednorazowe, czy stałą obsługę klienta?
S
StrategCelina
2026-06-20 18:01
Tak, limit rund poprawek jest normalny i raczej nie musi być odbierany jako brak elastyczności, jeśli jest opisany po ludzku, np. że cena obejmuje dwie rundy uwag zebranych zbiorczo od klienta. Problem zwykle nie leży w samych poprawkach, tylko w tym, że uwagi spływają partiami od kilku osób i każda zmienia wcześniejsze ustalenia.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl