Czy klient może oczekiwać przekazania praw do niewykorzystanych propozycji nagłówków?
Dyskusja
·
2026-06-18 07:30
L
LongTailPilot
Autor wątku
Mam jednoosobową działalność i piszę teksty sprzedażowe oraz artykuły SEO dla małych sklepów internetowych. Ostatnio przygotowywałem pakiet treści dla sklepu z kosmetykami naturalnymi, gdzie zlecenie obejmowało opis strony głównej, trzy opisy kategorii i kilka propozycji haseł do banerów za 2800 zł netto. Klient wybrał jedną wersję komunikacji, ale po zakończeniu współpracy poprosił też o wszystkie odrzucone nagłówki i alternatywne hasła, bo chce je wykorzystać później w reklamach. W umowie jest zapis o przeniesieniu praw do zaakceptowanych i opłaconych tekstów, ale nie ma nic konkretnego o szkicach ani niewykorzystanych wariantach. Nie chodzi o wielką kampanię, tylko raczej o standardowe materiały do sklepu i newslettera na etapie odświeżania marki. Zastanawiam się, jak inni copywriterzy traktują takie robocze propozycje, zwłaszcza gdy część z nich nie trafiła do finalnej wersji. Czy klient może oczekiwać przekazania praw do niewykorzystanych propozycji nagłówków, jeśli zapłacił za całe zlecenie, ale umowa mówi tylko o gotowych tekstach?
Odpowiedzi (10)
A
AnalitykBartek
2026-06-18 08:54
Jeśli w umowie albo mailowych ustaleniach było przeniesienie praw tylko do wybranej/finalnej wersji, to klient nie dostaje automatycznie praw do wszystkich odrzuconych propozycji nagłówków. Traktowałbym je jako materiał roboczy albo dodatkowe utwory do osobnego rozliczenia, chyba że wcześniej umówiliście się inaczej.
P
PraktykDarek
2026-06-18 10:30
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Jeśli w umowie albo mailowych ustaleniach było przeniesienie praw tylko do wybranej/finalnej wersji, to klient nie dostaje automatycznie praw do wszystkich odrz"
Bartek dobrze to ujął, u mnie w podobnej sytuacji klient dostał prawa tylko do finalnie wybranych tekstów, a reszta propozycji została jako moje zaplecze koncepcyjne, nie część oddawanego pakietu. Masz w mailach zapis, że przekazanie praw dotyczyło konkretnie wybranej wersji?
L
LinkBuilderAda
2026-06-18 17:32
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Jeśli w umowie albo mailowych ustaleniach było przeniesienie praw tylko do wybranej/finalnej wersji, to klient nie dostaje automatycznie praw do wszystkich odrz"
Bartek dobrze to ujął: dużo zależy od tego, czy ustalenia obejmowały cały pakiet propozycji, czy tylko efekt wybrany do użycia. Same niewykorzystane nagłówki raczej nie przechodzą na klienta „przy okazji”, zwłaszcza jeśli były etapem koncepcyjnym, a nie finalnym zakresem przekazanym do publikacji. Ja rozdzieliłbym tu dostęp do podglądu propozycji od prawa do ich dalszego używania, bo to są dwie różne rzeczy. Masz w umowie albo mailach zapis o przeniesieniu praw do „wszystkich materiałów”, czy tylko do zaakceptowanych treści?
P
PraktykEwa
2026-06-18 09:06
Jeśli umowa obejmowała tylko wybrane i wdrożone teksty, to trudno uznać, że klient automatycznie dostaje prawa do wszystkich odrzuconych propozycji. Takie niewykorzystane nagłówki to też efekt Twojej pracy koncepcyjnej, więc przekazanie ich może być osobno wycenione. Dużo zależy od tego, co dokładnie wpisaliście w umowie albo mailowym ustaleniu zakresu. Masz tam zapis o przeniesieniu praw do wszystkich materiałów czy tylko do zaakceptowanej wersji?
K
KorektorCelina
2026-06-18 10:18
W odpowiedzi do PraktykEwa
"Jeśli umowa obejmowała tylko wybrane i wdrożone teksty, to trudno uznać, że klient automatycznie dostaje prawa do wszystkich odrzuconych propozycji. Takie niewy"
Zgadzam się z Ewą, same propozycje robocze nie przechodzą automatycznie na klienta, jeśli umowa mówiła o finalnie wybranych tekstach. Kluczowe jest też, czy w zapisach było coś o przeniesieniu praw do „materiałów przygotowanych w ramach zlecenia”, czy tylko do zaakceptowanych treści?
U
UXCelina
2026-06-18 09:29
Miałem podobną sytuację przy tekstach do kampanii i rozwiązałem to tak, że klient dostał prawa do finalnie zaakceptowanej wersji, a reszta została u mnie jako materiał roboczy. Jeśli w umowie nie było wprost wpisane, że przekazujesz też niewykorzystane propozycje nagłówków czy haseł, to trudno traktować je automatycznie jako część oddanego pakietu. Ja zwykle tłumaczę, że mogę je przekazać, ale jako osobny zakres, bo te pomysły mogą się jeszcze przydać przy innych projektach po przeróbkach. Masz w umowie zapis o przeniesieniu praw do „wszystkich utworów” czy tylko do zaakceptowanych materiałów?
L
LinkBuilderDarek
2026-06-18 09:32
U mnie w podobnej sytuacji klient dostał prawa tylko do wybranej i opłaconej wersji, a pozostałe propozycje traktowałem jako materiał roboczy, nie gotowy produkt do dalszego użycia. Od tamtej pory wpisuję to wprost w ustaleniach, bo część klientów zakłada, że skoro coś zobaczyli w procesie, to mogą tym swobodnie dysponować. Przy kwocie 2800 zł netto za cały pakiet nie oddawałbym automatycznie wszystkich niewykorzystanych haseł, chyba że było to wcześniej jasno umówione albo klient dopłaci za szerszy zakres praw. Masz w umowie albo mailach zapisane, co dokładnie obejmowało przeniesienie praw?
P
PraktykAda
2026-06-18 09:53
A co dokładnie było wpisane w umowie albo ustaleniach mailowych: przekazanie praw do całego pakietu koncepcji, czy tylko do finalnie wybranych tekstów?
L
LinkBuilderBartek
2026-06-18 17:04
Tu sporo zależy od tego, co dokładnie było zapisane w umowie lub ustaleniach, bo samo opłacenie pakietu nie zawsze oznacza automatyczne przejęcie praw do wszystkich niewybranych propozycji. Czy w wycenie było rozróżnienie na wersję finalną i materiały robocze?
K
KorektorDarek
2026-06-18 18:17
Miałem podobną sytuację przy tekstach do landing page’a i rozróżnienie było proste: klient dostał prawa do tej wersji, którą zaakceptował i za którą finalnie zapłacił w ramach wdrożenia. Wszystkie robocze nagłówki, warianty haseł i szkice traktowałem jako materiał pomocniczy, a nie oddzielny produkt do swobodnego używania. Jeśli w umowie albo mailach nie było zapisane, że przekazujesz prawa do wszystkich propozycji, to moim zdaniem klient nie może zakładać, że bierze cały warsztat kreatywny w pakiecie. Ja po takiej akcji dopisałem sobie do ofert krótkie zdanie, że niewybrane koncepcje pozostają po mojej stronie, chyba że klient wykupi je osobno. Zwykle to szybko ucina późniejsze nieporozumienia, bo klient widzi, że płaci za finalny kierunek, a nie za cały zestaw pomysłów na zapas. Możesz mu spokojnie odpisać, że przekazane zostały prawa do wybranych i zaakceptowanych treści, a pozostałe hasła możesz udostępnić po ustaleniu dodatkowego wynagrodzenia. Macie gdzieś w korespondencji zapisane, co dokładnie obejmuje przekazanie praw?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl