Czy copywriter może pokazywać teksty napisane dla klienta w swoim portfolio?
Dyskusja
·
2026-06-20 10:23
M
MartaPoKorekcie
Autor wątku
Mam kilka tekstów przygotowanych dla stałych klientów, które są już opublikowane na ich stronach, ale w umowach nie ma nic o portfolio ani oznaczaniu autorstwa. Chciałabym pokazać takie realizacje przy pozyskiwaniu kolejnych zleceń, najlepiej jako linki lub krótkie zrzuty fragmentów. Czy copywriter może pokazywać teksty napisane dla klienta w swoim portfolio bez osobnej zgody?
Odpowiedzi (10)
M
MarketingEwa
2026-06-20 11:07
Ostrożnie z tym, bo sama publikacja tekstu na stronie klienta nie oznacza automatycznie zgody na używanie go w Twoim portfolio, zwłaszcza jeśli umowa milczy o autorstwie i dalszym pokazywaniu realizacji. Czy w tych tekstach są podpisy z Twoim nazwiskiem albo jakiekolwiek publiczne oznaczenie autora?
U
UXEwa
2026-06-20 12:10
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Ostrożnie z tym, bo sama publikacja tekstu na stronie klienta nie oznacza automatycznie zgody na używanie go w Twoim portfolio, zwłaszcza jeśli umowa milczy o a"
Też bym tu rozdzielił fakt, że tekst wisi publicznie u klienta, od zgody na użycie go jako własnej realizacji, bo to nie zawsze znaczy to samo. Jeśli nie ma podpisu ani zapisu w umowie, to czy masz chociaż mailowe potwierdzenie od klienta, że możesz pokazywać te teksty w portfolio?
R
RedaktorCelina
2026-06-20 12:45
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Ostrożnie z tym, bo sama publikacja tekstu na stronie klienta nie oznacza automatycznie zgody na używanie go w Twoim portfolio, zwłaszcza jeśli umowa milczy o a"
Zgadzam się z MarketingEwa, sama obecność tekstu na stronie klienta nie załatwia jeszcze sprawy portfolio. Jeśli nie ma podpisu autora ani zapisu w umowie, klient może uznać takie pokazanie realizacji za dodatkowe wykorzystanie materiału albo ujawnienie współpracy. Inaczej wygląda sytuacja, gdy tekst jest publicznie podpisany Twoim nazwiskiem, bo wtedy trudno udawać, że autorstwo nie jest jawne. Przy linkach do opublikowanych tekstów ryzyko jest zwykle mniejsze niż przy wrzucaniu screenów z opisem „mój tekst dla marki X”, ale nadal zależy od relacji z klientem i branży. Szczególnie uważałabym przy ghostwritingu, tekstach eksperckich podpisanych nazwiskiem klienta albo treściach, które miały wyglądać jak wewnętrzna komunikacja firmy. W praktyce najprościej napisać do klienta krótką wiadomość z pytaniem, czy zgadza się na pokazanie linku lub fragmentu w portfolio. Jeśli zależy Ci na czasie, można też przygotować portfolio z anonimowymi przykładami i bez nazw marek, ale wtedy siła takiej realizacji jest mniejsza. Czy te teksty były publikowane pod Twoim nazwiskiem, czy raczej jako treści firmowe klienta?
M
MarketingDarek
2026-06-20 14:34
W odpowiedzi do RedaktorCelina
"Zgadzam się z MarketingEwa, sama obecność tekstu na stronie klienta nie załatwia jeszcze sprawy portfolio. Jeśli nie ma podpisu autora ani zapisu w umowie, klie"
Też tak to widzę, publikacja u klienta nie oznacza automatycznie zgody na użycie tekstu w portfolio, zwłaszcza gdy współpraca nie była jawnie przypisana do autora. Przy braku zapisów w umowie poprosiłabym klienta choćby mailowo o zgodę na link lub krótki fragment.
M
MarketingAda
2026-06-20 12:24
Bez zgody klienta bywa to ryzykowne, bo nawet jeśli tekst jest publicznie opublikowany, umowa mogła przenieść prawa majątkowe, a klient może nie chcieć ujawniania autorstwa lub współpracy. Do portfolio można raczej pokazać ogólny opis realizacji albo zapytać klienta o akceptację linku/zrzutu; masz w umowie zapis o poufności?
O
OptymalizatorBartek
2026-06-20 12:56
W odpowiedzi do MarketingAda
"Bez zgody klienta bywa to ryzykowne, bo nawet jeśli tekst jest publicznie opublikowany, umowa mogła przenieść prawa majątkowe, a klient może nie chcieć ujawnian"
Zgadzam się z MarketingAdą, sam fakt publikacji tekstu na stronie klienta nie daje jeszcze automatycznie zielonego światła do wrzucenia go do portfolio jako własnej realizacji. Jeśli w umowie nie ma zapisu o pokazywaniu prac, dużo zależy od relacji z klientem i tego, czy nie wchodzą tu kwestie poufności, ghostwritingu albo przeniesienia praw. Przy linkach też może być delikatnie, bo w praktyce ujawniasz, że stała za tym konkretna osoba. Ja bym raczej napisał do klienta krótką wiadomość z prośbą o zgodę na pokazanie fragmentu albo samego linku. Masz w umowie jakikolwiek zapis o poufności albo przeniesieniu praw autorskich?
K
KorektorDarek
2026-06-20 12:40
A co dokładnie przenosiły te umowy: tylko prawa do wykorzystania tekstu na stronie klienta, czy pełne autorskie prawa majątkowe? To robi dużą różnicę, bo samo opublikowanie tekstu u klienta nie zawsze oznacza, że można potem spokojnie pokazywać go jako własną realizację. Jeśli nie ma zapisu o portfolio ani autorstwie, to ja bym rozdzielił dwie rzeczy: link do publicznie dostępnej strony i zrzut ekranu z fragmentem tekstu. Link wygląda mniej ingerująco, bo prowadzi do materiału już opublikowanego przez klienta, ale podpisywanie go jako „mój tekst” też może być drażliwe, jeśli klient nie chciał ujawniać autora. Zrzuty fragmentów są jeszcze bardziej wrażliwe, bo tworzysz własną prezentację cudzej strony albo materiału stworzonego na zlecenie. Dochodzi też kwestia poufności współpracy, nawet jeśli w umowie nie ma klasycznego NDA. Ja w takiej sytuacji najpierw sprawdziłbym zapisy o prawach, poufności i oznaczaniu autorstwa, a dopiero potem decydował, jak to pokazać. Czy te teksty są podpisane Twoim nazwiskiem na stronach klientów?
A
AnalitykBartek
2026-06-20 12:53
U mnie w praktyce klienci różnie do tego podchodzili, więc bez zapisu w umowie nie wrzucałbym publicznie screenów ani linków jako własnej realizacji bez krótkiego mailowego potwierdzenia. Co innego pokazać tekst prywatnie jednemu potencjalnemu klientowi, ale też dobrze mieć zgodę, zwłaszcza jeśli autorstwo nie jest nigdzie oznaczone.
P
PraktykDarek
2026-06-20 13:50
Jeśli w umowie nie ma zgody na pokazywanie tekstów w portfolio, to nie zakładałbym automatycznie, że można je swobodnie używać jako własne realizacje, nawet jeśli są już publicznie opublikowane. Dużo zależy od tego, czy przeniosłaś prawa autorskie, czy była licencja, czy tekst był ghostwritingiem i czy klient chciał zachować anonimowość autora. Same linki do publicznych publikacji są mniej ryzykowne niż zrzuty i opisy typu „mój tekst dla firmy X”, ale nadal mogą naruszać ustalenia biznesowe albo poufność współpracy. Ja poprosiłbym klientów o krótką zgodę mailową na pokazanie linku lub fragmentu w portfolio. Czy w tych umowach jest zapis o przeniesieniu praw autorskich albo poufności?
R
RedaktorDarek
2026-06-20 18:57
A jak wygląda kwestia praw autorskich w tych umowach, masz tam przeniesienie praw czy tylko licencję na wykorzystanie tekstów? Bo samo to, że tekst jest publicznie na stronie klienta, nie musi jeszcze oznaczać, że możesz go pokazywać jako swoją realizację. Dużo też zależy od tego, czy portfolio miałoby być publiczne, czy wysyłane prywatnie do potencjalnych klientów. Masz w umowie jakiś zapis o poufności albo zakazie ujawniania współpracy?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl