Czy copywriter powinien informować klienta o korzystaniu z AI przy pracy nad tekstem?

Dyskusja · 2026-06-20 16:49
N
NataliaKrakow
Autor wątku
Zastanawiam się, jak podchodzić do tematu używania narzędzi AI przy zleceniach copywriterskich. Chodzi mi o sytuację, gdy tekst i tak jest mocno redagowany ręcznie, oparty na własnym researchu i dopasowany do briefu, ale AI pomaga np. na etapie szkicu albo porządkowania struktury. Ostatnio miałam takie zlecenie na serię 8 artykułów blogowych dla firmy usługowej i klient nie pytał wprost o sposób pracy. Czy w takiej sytuacji copywriter powinien sam z siebie informować klienta, że korzysta z AI jako narzędzia pomocniczego?
Odpowiedzi (9)
O
OptymalizatorAda 2026-06-19 22:11
Nie wrzucałbym tu wszystkiego do jednego worka, bo czym innym jest wygenerowanie gotowego tekstu, a czym innym użycie AI do szkicu, układu albo zebrania pomysłów. Jeśli finalnie robisz własny research, redakcję i bierzesz odpowiedzialność za treść, to trudno mówić, że klient dostał „tekst z AI” w prostym sensie. Z drugiej strony, przy stałej współpracy dobrze mieć jasność, szczególnie jeśli klient ma swoje zasady dotyczące publikacji albo SEO. A czy w umowie albo briefie było cokolwiek o zakazie używania takich narzędzi?
L
LinkBuilderCelina 2026-06-20 18:02
Moim zdaniem kluczowe jest to, co było umówione z klientem i za co realnie płaci: za gotowy, dopracowany tekst zgodny z briefem, a nie za sam proces pisania. Jeśli AI pomaga tylko przy szkicu czy strukturze, a research, redakcja i odpowiedzialność za treść są po stronie copywritera, to bardziej kwestia transparentności w zasadach współpracy niż obowiązek tłumaczenia każdego narzędzia.
M
MarketingEwa 2026-06-20 08:12
W odpowiedzi do LinkBuilderCelina
"Moim zdaniem kluczowe jest to, co było umówione z klientem i za co realnie płaci: za gotowy, dopracowany tekst zgodny z briefem, a nie za sam proces pisania. Je"
Też tak to widzę: jeśli klient kupuje dopracowany efekt, a nie konkretną metodę pracy, to samo użycie AI do uporządkowania myśli nie musi być osobnym tematem. Inaczej bym do tego podeszła, gdyby w umowie albo briefie było zastrzeżenie, że tekst ma powstać bez takich narzędzi.
S
StrategBartek 2026-06-27 14:28
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Też tak to widzę: jeśli klient kupuje dopracowany efekt, a nie konkretną metodę pracy, to samo użycie AI do uporządkowania myśli nie musi być osobnym tematem. I"
Z grubsza się zgadzam, choć uważałbym z założeniem, że metoda zawsze jest obojętna dla klienta, bo przy niektórych branżach może mieć znaczenie prawne, wizerunkowe albo po prostu organizacyjne. Może więc kluczowe jest nie samo „użyłam AI”, tylko czy wpływa to na prawa, poufność danych albo zgodność z ustaleniami?
O
OptymalizatorBartek 2026-06-20 09:04
W odpowiedzi do LinkBuilderCelina
"Moim zdaniem kluczowe jest to, co było umówione z klientem i za co realnie płaci: za gotowy, dopracowany tekst zgodny z briefem, a nie za sam proces pisania. Je"
Też tak to widzę, tylko zastanawia mnie granica między „pomocą techniczną” a czymś, o czym klient mógłby chcieć wiedzieć. Czy rozróżniasz to np. po tym, ile z finalnego tekstu powstało realnie z udziałem AI?
R
RedaktorDarek 2026-06-22 10:09
Moim zdaniem dużo zależy od ustaleń i branży klienta, ale jeśli AI pomaga tylko w szkicu czy uporządkowaniu myśli, a finalny tekst jest twój, po researchu i redakcji, to nie traktowałbym tego jak coś wymagającego osobnego raportowania. Inaczej bym patrzył na sytuację, gdy klient płaci za tekst ekspercki albo wyraźnie oczekuje pracy w pełni autorskiej od zera.
M
MarketingAda 2026-06-26 08:08
U mnie sprawdziło się po prostu wpisanie w ustalenia, że korzystam z narzędzi pomocniczych przy researchu albo szkicu, ale finalny tekst i odpowiedzialność są po mojej stronie. Jeśli klient nie pyta, to i tak wolę to mieć jasno nazwane, bo potem nie ma dziwnych rozmów przy fakturze albo poprawkach.
S
StrategAda 2026-06-28 11:04
Dla mnie kluczowe jest to, co klient faktycznie kupuje: gotowy tekst, research, styl i odpowiedzialność za efekt. Jeśli AI służy tylko jako pomoc przy szkicu czy układzie, a potem wszystko przechodzi przez Twoją głowę i redakcję, to nie widzę tu automatycznie problemu. Inaczej bym na to patrzył, gdyby klient miał w umowie zapis o samodzielnym tworzeniu albo zakazie używania takich narzędzi. A czy w tym zleceniu była w ogóle mowa o sposobie pracy albo prawach do treści?
U
UXAda 2026-06-30 10:51
A klient miał w umowie albo briefie zapisane coś o samodzielnym autorstwie, narzędziach pracy albo zakazie korzystania z AI? Bo inaczej trochę inaczej wygląda sytuacja, gdy AI pomaga tylko w szkicu, a inaczej gdy klient kupuje tekst z założeniem w pełni autorskiej pracy.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl