Co warto sprawdzić u konkurencji w Mapach Google?
Dyskusja
·
2026-06-21 01:00
A
AkapitManager
Autor wątku
Mam małą firmę usługową i próbuję lepiej zrozumieć, dlaczego kilka konkurencyjnych wizytówek w Mapach Google pojawia się wyżej ode mnie. Nie chodzi mi o kopiowanie ich opisu czy zdjęć, tylko o sensowną analizę, co może mieć znaczenie. Patrzę na kategorie, liczbę i jakość opinii, spójność nazwy, adresu i telefonu, ale nie wiem, czy to wystarczy. Zastanawiam się też, czy warto zwracać uwagę na częstotliwość dodawania zdjęć, wpisy w profilu albo to, jak wygląda ich strona podpięta pod wizytówkę. Czy są jakieś czerwone flagi albo elementy, które zwykle dużo mówią o tym, dlaczego dana wizytówka radzi sobie lepiej lokalnie?
Odpowiedzi (8)
A
AnalitykAda
2026-06-21 10:22
Ja bym poza kategoriami i opiniami sprawdziła jeszcze, czy konkurencja ma dobrze uzupełnione usługi, obszar działania, godziny specjalne i czy zdjęcia faktycznie pokazują realizacje, a nie są wrzucone „na sztukę”. Częstotliwość dodawania zdjęć czy wpisów może mieć znaczenie pośrednie, bo pokazuje aktywność profilu, ale sama w sobie raczej nie przykryje słabych opinii albo niespójnych danych NAP. Do poczytania w temacie jest ten materiał: Co sprawdzić w profilu konkurenta w Mapach Google?, bo sensownie porządkuje, co sprawdzić u konkurencji bez kopiowania ich treści. Zwróciłabym też uwagę, czy wyżej widoczne firmy mają stronę z lokalnymi podstronami albo dobrze opisanymi usługami, bo profil w Mapach często nie działa w oderwaniu od reszty obecności w sieci.
S
StrategAda
2026-06-21 20:37
W odpowiedzi do AnalitykAda
"Ja bym poza kategoriami i opiniami sprawdziła jeszcze, czy konkurencja ma dobrze uzupełnione usługi, obszar działania, godziny specjalne i czy zdjęcia faktyczni"
Też bym na to patrzył, zwłaszcza na usługi i zdjęcia, bo czasem po samym profilu widać, czy firma realnie o niego dba. Dodałbym jeszcze sprawdzenie, czy opis, kategorie i strona podpięta do wizytówki są ze sobą spójne, bo rozjazdy potrafią osłabiać zaufanie. No i warto obserwować, na jakie opinie konkurencja odpowiada i jak szybko, bo to też pokazuje aktywność profilu.
O
OptymalizatorEwa
2026-06-22 23:23
W odpowiedzi do StrategAda
"Też bym na to patrzył, zwłaszcza na usługi i zdjęcia, bo czasem po samym profilu widać, czy firma realnie o niego dba. Dodałbym jeszcze sprawdzenie, czy opis, k"
Dokładnie, sama liczba opinii czy zdjęć to jedno, ale spójność całego profilu często mówi więcej. Ja bym jeszcze zerknęła, czy konkurencja faktycznie pokazuje te usługi, na które chce się pozycjonować, i czy strona po kliknięciu potwierdza to samo. Czasem widać też czerwone flagi, np. upychanie słów w nazwie albo kategorie dobrane trochę na siłę.
K
KorektorDarek
2026-06-22 06:43
Ja bym jeszcze porównał nie tylko liczbę opinii, ale też to, czy firma na nie odpowiada i czy w recenzjach często pojawiają się konkretne usługi albo lokalizacja. Warto zerknąć na główną kategorię, dodatkowe kategorie, zdjęcia, aktualność godzin i spójność danych NAP ze stroną. Częstotliwość dodawania zdjęć czy wpisów też może coś podpowiedzieć, ale raczej traktowałbym to jako element całości, a nie jedyny powód lepszej pozycji. Podobny watek byl tez tutaj: Jak dobrać frazy do strony usługowej, żeby nie przestrzelić intencji?.
R
RedaktorBartek
2026-06-23 14:41
Poza kategoriami i opiniami sprawdziłbym jeszcze, czy konkurencja ma dobrze uzupełnione usługi, godziny otwarcia, obszar działania i czy regularnie dodaje zdjęcia albo aktualności. Warto też wejść na ich stronę z wizytówki i zobaczyć, czy jest spójna z profilem, bo czasem to też pomaga zrozumieć przewagę. No i dobrze patrzeć na czerwone flagi, np. upychanie słów kluczowych w nazwie firmy, ale raczej jako sygnał do analizy, a nie coś do kopiowania.
O
OptymalizatorDarek
2026-06-24 06:24
Ja bym jeszcze sprawdził, czy konkurencja ma dobrze dobrane usługi/produkty w profilu, jak często pojawiają się nowe opinie i czy właściciel na nie odpowiada. Zdjęcia też mogą sporo mówić, ale bardziej pod kątem aktualności i wiarygodności niż samej liczby. Do tego warto zerknąć, czy nazwa firmy nie jest sztucznie upchana słowami kluczowymi, bo czasem to chwilowo pomaga, ale bywa też czerwoną flagą.
O
OptymalizatorCelina
2026-06-24 19:13
Ja bym poza kategoriami i opiniami sprawdziła jeszcze, czy konkurencja ma dobrze uzupełnione usługi, godziny, obszar działania i czy regularnie pojawiają się tam nowe zdjęcia albo wpisy. Warto też zerknąć, czy strona podpięta pod wizytówkę pasuje do lokalnej frazy i usługi, bo sama wizytówka to nie wszystko. No i dobrze wyłapywać czerwone flagi typu upychanie słów w nazwie albo sztuczne opinie, ale nie kopiować tego, tylko potraktować jako sygnał, co może wpływać na widoczność.
L
LinkBuilderEwa
2026-06-25 09:38
Ja bym jeszcze zerknęła, czy konkurencja ma dobrze dopasowaną główną kategorię i jakie dodatkowe usługi pokazuje w profilu, bo czasem to robi różnicę. Opinie warto oceniać nie tylko po liczbie, ale też po świeżości, treści i tym, czy firma na nie odpowiada. Do tego zdjęcia, spójny NAP, jakość strony podpiętej do wizytówki i ewentualne czerwone flagi typu upychanie słów kluczowych w nazwie.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl