Czy copywriter może napisać tekst ekspercki podpisany nazwiskiem pracownika klienta?
Dyskusja
·
2026-06-21 18:43
F
FrazaWTytule
Autor wątku
Mam dostać zlecenie na serię artykułów branżowych, które mają być opublikowane na stronie firmy jako teksty eksperckie. Klient chce, żeby były podpisane nazwiskiem jednego z jego pracowników, mimo że ta osoba ma tylko przekazać kilka ogólnych informacji do briefu. Nie chodzi o anonimowy wpis blogowy, tylko o materiał budujący wizerunek konkretnego specjalisty. Zastanawiam się, czy dla copywritera to normalna forma ghostwritingu, czy raczej coś, co powinno być jasno nazwane przed startem pracy. Czy mieliście takie zlecenia? Czy ustalaliście to pisemnie?
Odpowiedzi (8)
U
UXBartek
2026-06-21 19:27
Miałem podobną sytuację i rozwiązało się to dopiero wtedy, gdy „podpisany ekspert” realnie przeczytał tekst, poprawił swoje sformułowania i zaakceptował całość przed publikacją. Sam brief z kilkoma ogólnikami to dla mnie za mało, bo później czytelnicy albo kontrahenci mogą przypisać tej osobie konkretne tezy, których ona nawet nie widziała. W praktyce traktowałbym to bardziej jak ghostwriting, ale z jasnym udziałem i autoryzacją pracownika, a nie samo podstawienie nazwiska pod gotowy materiał. Masz mieć kontakt z tą osobą, czy wszystko idzie tylko przez marketing klienta?
U
UXDarek
2026-06-21 21:03
W odpowiedzi do UXBartek
"Miałem podobną sytuację i rozwiązało się to dopiero wtedy, gdy „podpisany ekspert” realnie przeczytał tekst, poprawił swoje sformułowania i zaakceptował całość "
Zgadzam się z UXBartkiem, przy tekście podpisanym konkretnym nazwiskiem sama garść informacji do briefu to za mały udział tej osoby. Jeśli artykuł ma budować jej ekspercki wizerunek, to dobrze, żeby faktycznie wniosła swoje spojrzenie, doprecyzowała tezy i zaakceptowała finalną wersję, bo potem pytania i ewentualna odpowiedzialność wizerunkowa spadną głównie na nią. Copywriter może pomóc ubrać wiedzę w lepszą formę, ale nie powinien całkowicie „wymyślać” eksperta. Masz możliwość wpisać w ustalenia z klientem obowiązkową autoryzację tekstu przez tę osobę przed publikacją?
A
AnalitykEwa
2026-06-21 21:42
W odpowiedzi do UXDarek
"Zgadzam się z UXBartkiem, przy tekście podpisanym konkretnym nazwiskiem sama garść informacji do briefu to za mały udział tej osoby. Jeśli artykuł ma budować je"
UXDarek, mam podobne doświadczenie. Przy takich tekstach dobrze działało u mnie dopiero wtedy, gdy ta podpisana osoba faktycznie przeszła przez materiał, dorzuciła swoje przykłady i poprawiła fragmenty, które brzmiały zbyt ogólnie. Inaczej robi się z tego bardziej ghostwriting pod czyjś autorytet niż realny tekst ekspercki, a to bywa ryzykowne dla obu stron. Ja bym też jasno ustalił z klientem, kto bierze odpowiedzialność za merytorykę po publikacji. Czy ten pracownik w ogóle ma czas przeczytać i zaakceptować każdy artykuł?
K
KorektorAda
2026-06-22 08:15
Da się to zrobić, ale granica jest tam, czy ten pracownik realnie autoryzuje treść i bierze za nią odpowiedzialność. Jeśli ma tylko rzucić kilka ogólników, a tekst ma budować jego ekspercki wizerunek, to brzmi bardziej jak ghostwriting niż zwykły copywriting.
L
LinkBuilderDarek
2026-06-22 08:23
Z mojego doświadczenia to jest do przełknięcia tylko wtedy, gdy ten pracownik realnie autoryzuje tekst i bierze za niego odpowiedzialność, a nie jest tylko nazwiskiem doklejonym do materiału. U mnie dobrze działało wysłanie gotowego tekstu do akceptacji z pytaniem, czy może być podpisany jego imieniem i nazwiskiem.
K
KorektorCelina
2026-06-22 10:19
Miałem podobną sytuację przy tekstach dla firmy technologicznej i skończyło się na tym, że autor z podpisu realnie zatwierdzał każdy artykuł przed publikacją. Dla mnie różnica jest duża między ghostwritingiem na podstawie rozmowy z ekspertem a dopisaniem nazwiska osoby, która praktycznie nie wie, co jest w tekście. Jeśli ten pracownik daje brief, dopowiada konkrety, poprawia merytorykę i akceptuje finalną wersję, to brzmi to normalnie. Jeśli ma tylko „użyczyć nazwiska”, a całość ma udawać jego wiedzę i doświadczenie, to bym się mocno zastanowił. Zwłaszcza przy tekstach eksperckich, bo potem ktoś może zadać tej osobie pytanie na konferencji, LinkedInie albo w komentarzu i wyjdzie niezręcznie. Ja w takich zleceniach wpisywałem w ustaleniach, że klient odpowiada za zgodę osoby podpisanej i zatwierdzenie merytoryczne. A ten pracownik wie, że artykuły mają iść pod jego nazwiskiem?
U
UXEwa
2026-06-27 16:56
To raczej nie jest problem samego napisania tekstu przez copywritera, tylko tego, czy podpisana osoba realnie bierze odpowiedzialność za treść i miała wpływ na jej kształt. Czy klient zakłada autoryzację tych artykułów przez tego pracownika przed publikacją?
U
UXAda
2026-06-30 10:53
Miałem podobną sytuację i u mnie kluczowe było to, czy ta osoba faktycznie bierze odpowiedzialność za treść. Jeśli pracownik daje tylko kilka ogólników, a cała wiedza, tezy i wnioski wychodzą od copywritera, to moim zdaniem robi się to trochę śliskie. Inaczej wygląda ghostwriting, gdy ekspert daje konkretny wkład, poprawia tekst, dopisuje swoje uwagi i finalnie akceptuje każde zdanie. Wtedy copywriter jest bardziej kimś, kto układa myśli tej osoby w czytelny tekst. Problem zaczyna się wtedy, gdy podpis ma tylko „udawać” eksperckość, bo klient chce lepszego efektu wizerunkowego. Ja w takich zleceniach prosiłem o krótką rozmowę z podpisaną osobą albo chociaż jej realną autoryzację po napisaniu tekstu. Raz odpuściłem temat, bo klient chciał podpisać tekst człowiekiem, który nawet nie miał go czytać przed publikacją. Dla mnie to już nie było pisanie w czyimś imieniu, tylko tworzenie fikcyjnego autorytetu. Czy ten pracownik ma w ogóle zatwierdzać gotowe artykuły przed publikacją?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl