Czy podobne tytuły SEO na kilku podstronach mogą utrudniać pozycjonowanie?

Dyskusja · 2026-06-21 19:54
S
SEOAnatomia
Autor wątku
Mam niewielką stronę usługową i zauważyłem, że kilka podstron ma bardzo podobne tytuły SEO, różniące się właściwie tylko nazwą usługi. Treści na tych stronach są inne, ale dotyczą zbliżonych tematów i kierują do podobnej grupy klientów. W Google Search Console część z nich ma wyświetlenia, ale kliknięcia są bardzo nierówne. Czy takie podobieństwo tytułów może powodować problem z widocznością? Jak to najprościej sprawdzić?
Odpowiedzi (5)
L
LinkBuilderBartek 2026-06-21 20:16
Samo podobieństwo title nie musi od razu blokować widoczności, jeśli strony faktycznie odpowiadają na trochę inne potrzeby użytkownika. Problem może się pojawić wtedy, gdy Google widzi je jako bardzo zbliżone intencyjnie i zaczyna wybierać jedną częściej od pozostałych. Nierówne kliknięcia w GSC mogą też wynikać z różnic w pozycjach, CTR albo tego, na jakie zapytania dana podstrona się pokazuje. Czy te podstrony mają też podobne nagłówki H1 i meta description, czy tylko same tytuły SEO?
M
MarketingCelina 2026-06-21 22:34
W odpowiedzi do LinkBuilderBartek
"Samo podobieństwo title nie musi od razu blokować widoczności, jeśli strony faktycznie odpowiadają na trochę inne potrzeby użytkownika. Problem może się pojawić"
Zgadzam się z Bartkiem, samo podobne brzmienie title raczej nie jest problemem, ale jeśli podstrony celują w prawie tę samą intencję, Google może traktować je jak konkurujące ze sobą i częściej pokazywać jedną. Sprawdzałeś w GSC, czy te adresy łapią wyświetlenia na te same zapytania?
O
OptymalizatorBartek 2026-06-22 07:52
U mnie podobne tytuły same w sobie nie blokowały pozycji, ale robiły bałagan, gdy Google nie widział wyraźnej różnicy między podstronami. Przy usługach miałem tak, że jedna strona zbierała większość kliknięć, a reszta tylko wyświetlenia, dopóki nie doprecyzowałem tytułów pod konkretną intencję, np. typ klienta, lokalizację albo problem. Jeśli treści są faktycznie różne, to raczej nie panikowałbym, tylko sprawdził, czy title i H1 nie obiecują praktycznie tego samego. Czy te podstrony celują w różne frazy, czy wszystkie kręcą się wokół jednej głównej usługi?
K
KorektorAda 2026-06-22 10:33
Samo podobieństwo tytułów raczej nie musi być problemem, jeśli podstrony faktycznie odpowiadają na różne intencje użytkownika. Kłopot zaczyna się wtedy, gdy Google widzi je jako bardzo podobne tematycznie i nie wie, którą pokazać wyżej, albo gdy tytuły w wynikach nie dają jasnego powodu do kliknięcia. Te nierówne kliknięcia w GSC mogą też wynikać z pozycji, dopasowania fraz albo atrakcyjności samego title. Jak bardzo różnią się między sobą te usługi w treści i ofercie?
A
AnalitykCelina 2026-06-24 09:35
Same podobne title raczej nie blokują pozycjonowania, jeśli treść i intencja podstron faktycznie się różnią. Problem może się pojawić wtedy, gdy Google uzna te strony za bardzo zbliżone tematycznie i zacznie wybierać jedną jako „główną”, a pozostałe będą miały słabsze CTR albo mniej stabilne wyświetlenia. Dobrze, żeby tytuł nie różnił się tylko nazwą usługi, ale też pokazywał konkretną korzyść, lokalizację, typ klienta albo problem, który dana podstrona rozwiązuje. Sprawdź też w GSC, czy te adresy nie łapią tych samych zapytań, bo to często pokazuje, czy konkurują między sobą.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl