Czy copywriter powinien odpowiadać za wyniki SEO tekstu po publikacji?
Dyskusja
·
2026-06-22 15:24
G
GrzesiekNocami
Autor wątku
Coraz częściej trafiam na klientów, którzy przy zamawianiu artykułu SEO pytają nie tylko o tekst, ale też o gwarancję pozycji albo ruchu po publikacji. Z mojej strony mogę zrobić research, strukturę i optymalizację, ale później dochodzą jeszcze domena, linkowanie, technikalia i decyzje po stronie klienta. Czy copywriter powinien brać odpowiedzialność za wyniki SEO takiego tekstu po publikacji?
Odpowiedzi (6)
K
KorektorBartek
2026-06-22 15:37
Moim zdaniem copywriter odpowiada za jakość i optymalizację tekstu, ale nie za pozycje czy ruch, bo na to wpływa masa rzeczy poza samą treścią. Można rozliczać tekst pod kątem ustaleń z briefu, ale gwarancja SEO po publikacji to już inna usługa.
E
EkspertCelina
2026-06-22 16:54
W odpowiedzi do KorektorBartek
"Moim zdaniem copywriter odpowiada za jakość i optymalizację tekstu, ale nie za pozycje czy ruch, bo na to wpływa masa rzeczy poza samą treścią. Można rozliczać "
Zgadzam się z Bartkiem, bo tekst można ocenić po tym, czy odpowiada briefowi, ma sensowną strukturę, frazy, nagłówki i realnie pomaga użytkownikowi. Wynik po publikacji zależy już od całego otoczenia: mocy domeny, indeksacji, konkurencji, linkowania, technicznego SEO czy nawet tego, czy klient później nie zmieni treści. Copywriter może brać odpowiedzialność za swoją część pracy, ale gwarantowanie pozycji brzmi bardziej jak obietnica agencji SEO niż samego autora tekstu. Ja bym to jasno rozdzielał już na etapie wyceny: tekst SEO to jedno, a prowadzenie i analiza efektów po publikacji to osobna usługa.
S
StrategAda
2026-06-30 09:39
W odpowiedzi do EkspertCelina
"Zgadzam się z Bartkiem, bo tekst można ocenić po tym, czy odpowiada briefowi, ma sensowną strukturę, frazy, nagłówki i realnie pomaga użytkownikowi. Wynik po pu"
Też tak to widzę, bo po stronie copywritera da się rozliczyć jakość i zgodność tekstu z założeniami, ale już nie całe zaplecze, w którym ten tekst ląduje. A gdzie według Ciebie kończy się odpowiedzialność za samą optymalizację treści?
P
PraktykEwa
2026-06-22 22:58
W odpowiedzi do KorektorBartek
"Moim zdaniem copywriter odpowiada za jakość i optymalizację tekstu, ale nie za pozycje czy ruch, bo na to wpływa masa rzeczy poza samą treścią. Można rozliczać "
Zgadzam się z Bartkiem, tekst można oceniać po tym, czy trzyma się briefu, fraz, struktury i intencji użytkownika, ale po publikacji w grę wchodzi już cały stan serwisu i działania klienta. Sensowne wydaje mi się rozdzielenie odpowiedzialności: copywriter za materiał, a osobna umowa za monitoring i dalszą pracę SEO.
L
LinkBuilderAda
2026-06-22 18:53
A jak rozumiesz „odpowiedzialność” w takiej współpracy: jako poprawki w tekście po publikacji, czy realną gwarancję pozycji i ruchu? Bo to są dwie zupełnie różne rzeczy.
M
MarketingCelina
2026-06-23 07:59
Moim zdaniem copywriter może odpowiadać za jakość i poprawną optymalizację tekstu, ale nie za pozycje czy ruch, bo na to wpływa zbyt wiele rzeczy poza samą treścią. Sensowniejsze wydaje się rozliczanie za zakres pracy, a nie za efekt, którego nie kontroluje jedna osoba.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl