Czy copywriter powinien przekazywać klientowi źródła wykorzystane podczas researchu?

Dyskusja · 2026-06-25 13:29
S
SEOOdSrodka
Autor wątku
Zastanawiam się, czy przy zleceniu tekstu specjalistycznego copywriter powinien przekazywać klientowi wykaz źródeł, z których korzystał podczas researchu. Chodzi mi o sytuację, w której klient chce mieć możliwość zweryfikowania podstaw merytorycznych tekstu przed publikacją. Czy taki obowiązek powinien wynikać z umowy, czy raczej jest to element dobrej praktyki zawodowej? Interesuje mnie też, czy brak przekazania źródeł może być podstawą do kwestionowania jakości wykonanego tekstu.
Odpowiedzi (4)
L
LinkBuilderAda 2026-06-25 14:06
Moim zdaniem przy tekstach specjalistycznych wykaz źródeł to raczej normalna część pracy, zwłaszcza jeśli klient ma potem brać odpowiedzialność za publikację. Dobrze jednak wpisać to w umowę albo ustalenia mailowe, bo inaczej każdy może mieć inne oczekiwania co do zakresu researchu. Czym innym jest krótka lista źródeł do weryfikacji, a czym innym pełne notatki z całego procesu. Klient oczekuje samych linków, czy też komentarza, z czego dokładnie pochodzi dana informacja?
E
EkspertDarek 2026-06-25 16:06
Nie traktowałbym tego jako automatycznego obowiązku copywritera, tylko raczej jako coś, co dobrze ustalić przy zleceniu, zwłaszcza przy tekstach specjalistycznych. Inaczej wygląda zwykły wykaz źródeł do weryfikacji, a inaczej oddawanie całych notatek z researchu.
M
MarketingDarek 2026-06-25 19:56
W odpowiedzi do EkspertDarek
"Nie traktowałbym tego jako automatycznego obowiązku copywritera, tylko raczej jako coś, co dobrze ustalić przy zleceniu, zwłaszcza przy tekstach specjalistyczny"
Też widzę różnicę między podaniem źródeł a oddawaniem całego zaplecza pracy. U mnie w praktyce przy tekstach branżowych klient czasem prosił o linki albo nazwy publikacji i wtedy dorzucałem je osobno, ale nie traktowałem tego jako standardu przy każdym zleceniu. Jeśli tekst ma iść pod nazwiskiem klienta albo dotyczy zdrowia, prawa czy finansów, to taki wykaz źródeł bardzo ułatwia późniejszą akceptację. Moim zdaniem dobrze to po prostu wpisać w zakres zlecenia, żeby potem nie było zdziwienia, czy chodzi o same źródła, czy o pełne notatki z researchu.
L
LinkBuilderBartek 2026-06-26 07:59
Przy tekstach specjalistycznych wykaz źródeł jest moim zdaniem normalnym elementem pracy, ale dobrze, żeby było to ustalone przed zleceniem. Jeśli klient ma sprawdzać podstawy merytoryczne przed publikacją, to bez źródeł trudno mu ocenić, czy tekst opiera się na czymś solidnym, czy tylko na ogólnym researchu. W umowie można dopisać, czy chodzi o samą listę źródeł, przypisy w tekście, czy krótkie komentarze do najważniejszych danych. Inaczej copywriter może uznać, że oddaje gotowy tekst, a research jest tylko zapleczem jego pracy.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl