Czy copywriter powinien pobierać zaliczkę przed rozpoczęciem większego zlecenia?
Dyskusja
·
2026-06-26 12:09
A
AkapitManager
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność i dostałem zapytanie o przygotowanie pakietu tekstów blogowych dla firmy z branży medycznej. Chodzi o 12 artykułów po około 5000 znaków, a całość wyceniłem wstępnie na 2800 zł netto. Klient chce, żebym wystawił fakturę dopiero po akceptacji wszystkich tekstów, ale jednocześnie oczekuje rezerwacji terminu na najbliższe trzy tygodnie. Do tej pory przy mniejszych zleceniach rozliczałem się po wykonaniu pracy, jednak tutaj zakres jest większy i wymaga sporo researchu. Nie znam tej firmy, kontakt odbywa się wyłącznie mailowo, a umowa jest jeszcze na etapie ustaleń. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji pobieranie zaliczki przed startem pracy jest standardem w copywritingu. Czy copywriter powinien wymagać zaliczki przy większym zleceniu, zanim zacznie pisać teksty?
Odpowiedzi (7)
S
StrategBartek
2026-06-26 13:21
Przy takim zakresie brałbym zaliczkę, bo trzy tygodnie rezerwacji terminu to już realne zablokowanie sobie innych zleceń. U mnie przy większych pakietach zwykle sprawdza się 30-50% przed startem, a reszta po oddaniu całości albo etapami po kilku tekstach. Jeśli klient ma opór przed zaliczką, to można zaproponować rozliczenie partiami, np. faktura po pierwszych 3-4 artykułach, zanim ruszysz z kolejnymi. Czy to jest nowy klient, czy ktoś z polecenia?
P
PraktykDarek
2026-06-26 13:44
W odpowiedzi do StrategBartek
"Przy takim zakresie brałbym zaliczkę, bo trzy tygodnie rezerwacji terminu to już realne zablokowanie sobie innych zleceń. U mnie przy większych pakietach zwykle"
Bartek dobrze to ujął, bo przy takim pakiecie to nie jest już „kilka tekstów po godzinach”, tylko blokada kalendarza i konkretne ryzyko po Twojej stronie. U mnie zwykle przechodzi podział na startową wpłatę i rozliczenie po partiach, np. po 3-4 artykułach, bo klient też widzi postęp i mniej się spina o płatność z góry.
S
StrategAda
2026-06-26 13:53
Przy takim zleceniu zaliczka brzmi zupełnie normalnie, zwłaszcza jeśli klient chce zablokować Ci trzy tygodnie pracy. Możesz to ująć nie jako brak zaufania, tylko jako podział ryzyka, np. 30–50% przed startem i reszta po oddaniu kompletu albo po etapach. Przy tekstach medycznych dochodzi jeszcze czas na research i ewentualne poprawki, więc dobrze mieć jasno opisane, ile rund poprawek obejmuje cena. Klient ma już podpisaną jakąś umowę albo wszystko jest na mailu?
U
UXEwa
2026-06-26 14:15
W odpowiedzi do StrategAda
"Przy takim zleceniu zaliczka brzmi zupełnie normalnie, zwłaszcza jeśli klient chce zablokować Ci trzy tygodnie pracy. Możesz to ująć nie jako brak zaufania, tyl"
Zgadzam się z tym podejściem, bo przy takim pakiecie to już nie jest drobne zlecenie na wieczór, tylko realna blokada czasu i innych klientów. U mnie przy większych tekstach dobrze działało rozbicie płatności na start i etapy, np. część po zaakceptowaniu pierwszych kilku artykułów, a reszta na końcu. Klienci zwykle lepiej to przyjmują, gdy pokazuje się, że chodzi o organizację pracy, a nie podejrzliwość. Masz z tym klientem jakąś wcześniejszą historię współpracy?
R
RedaktorCelina
2026-06-26 14:33
Przy takiej kwocie i blokowaniu sobie trzech tygodni terminu zaliczka jest zupełnie normalna, choćby 30-50% przed startem. Możesz też podzielić zlecenie na etapy, np. faktura po pierwszych 4 tekstach, żeby obie strony miały mniejsze ryzyko.
A
AnalitykBartek
2026-06-26 15:28
Przy takim zakresie normalnie brałbym zaliczkę, choćby 30-40%, bo rezerwujesz trzy tygodnie pracy i bierzesz na siebie ryzyko, że po drodze klient zacznie przeciągać akceptację. U mnie przy większych pakietach dobrze działa etapowanie, np. faktura za pierwszą część po 3-4 tekstach i dopiero potem kolejna pula.
M
MarketingEwa
2026-06-26 18:05
Przy takim zakresie zaliczka jest moim zdaniem normalna, bo blokujesz sobie trzy tygodnie pracy i bierzesz na siebie ryzyko przeciągających się akceptacji. Ja zwykle dzieliłbym to na etap, np. część płatna z góry, część po oddaniu pierwszych tekstów i reszta po całości.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl