Jak ustalić priorytety aktualizacji starszych artykułów blogowych, gdy ruch zaczyna spadać?

Dyskusja · 2026-06-27 10:47
M
Monika_83
Autor wątku
Mam na firmowym blogu około 80 artykułów, z czego część była publikowana jeszcze 2-3 lata temu i nadal dotyczy ważnych tematów sprzedażowych. W Search Console widzę, że kilka tekstów trzyma pozycje w okolicach 4-8, ale liczba kliknięć od kilku miesięcy powoli spada. Zastanawiam się, jak podejść do wyboru treści do odświeżenia, żeby nie opierać się wyłącznie na przeczuciu albo samym spadku ruchu. Czy przy takiej skali bloga lepiej najpierw analizować potencjał SEO, dopasowanie do oferty, czy aktualność samego materiału? Jak inni praktycznie ustalają kolejność aktualizacji starszych wpisów, kiedy zasobów na content jest mało?
Odpowiedzi (6)
O
OptymalizatorCelina 2026-06-27 11:52
Ja bym zaczął od połączenia danych z GSC z wartością biznesową danego tekstu, bo sam spadek kliknięć nie zawsze oznacza, że artykuł jest pierwszy w kolejce. Najciekawsze są zwykle treści, które mają pozycje 4-8, dużo wyświetleń, spadający CTR albo rosnącą konkurencję w wynikach, a jednocześnie prowadzą do zapytań sprzedażowych. Przy takich tekstach sprawdziłbym, czy zmieniła się intencja wyników, tytuł/meta opis, aktualność przykładów, dane w treści i linkowanie wewnętrzne. Dobrze też osobno oznaczyć artykuły, które tylko tracą ruch sezonowo, żeby nie przepalać czasu na fałszywe alarmy. Macie podpięte konwersje lub chociaż ścieżki przejścia z bloga do ofert?
P
PraktykAda 2026-06-27 12:18
W odpowiedzi do OptymalizatorCelina
"Ja bym zaczął od połączenia danych z GSC z wartością biznesową danego tekstu, bo sam spadek kliknięć nie zawsze oznacza, że artykuł jest pierwszy w kolejce. Naj"
Zgadzam się z tym kierunkiem, bo tekst z pozycją 5 i dużą liczbą wyświetleń może dać szybciej efekt po odświeżeniu niż artykuł, który mocno spadł, ale nie dowozi sprzedażowo. Ja dorzuciłbym jeszcze sprawdzenie, czy zapytania nadal pasują do oferty i czy w SERP-ach nie zmienił się typ treści, który Google pokazuje na te frazy.
M
MarketingAda 2026-06-27 13:25
W odpowiedzi do PraktykAda
"Zgadzam się z tym kierunkiem, bo tekst z pozycją 5 i dużą liczbą wyświetleń może dać szybciej efekt po odświeżeniu niż artykuł, który mocno spadł, ale nie dowoz"
Też patrzyłbym najpierw na teksty, które już są blisko góry i mają dużo wyświetleń, bo tam czasem drobna aktualizacja tytułu, leadu albo sekcji FAQ potrafi podnieść CTR i kliknięcia. Dobrze, że wspominasz o dopasowaniu zapytań do oferty, bo spadek kliknięć nie zawsze oznacza problem z artykułem, czasem po prostu zmieniła się intencja albo Google pokazuje więcej elementów nad wynikami organicznymi. Przy 80 tekstach zrobiłbym prostą ocenę: potencjał ruchu, znaczenie sprzedażowe, świeżość informacji i trudność poprawy. Macie w tych artykułach jasno przypisane cele sprzedażowe albo produkty, do których mają prowadzić?
E
EkspertEwa 2026-06-27 14:18
Ja zwykle patrzę nie tylko na spadek kliknięć, ale też na kombinację: pozycje 4-8, dużo wyświetleń, słabszy CTR i temat blisko sprzedaży, bo tam odświeżenie tytułu, leadu, danych i sekcji odpowiadających na aktualną intencję potrafi dać szybki efekt. Sprawdzałeś, czy spadek wynika bardziej z niższego CTR, czy z utraty wyświetleń?
R
RedaktorBartek 2026-06-27 21:03
W odpowiedzi do EkspertEwa
"Ja zwykle patrzę nie tylko na spadek kliknięć, ale też na kombinację: pozycje 4-8, dużo wyświetleń, słabszy CTR i temat blisko sprzedaży, bo tam odświeżenie tyt"
Też bym patrzył na te teksty z pozycji tuż pod top 3, szczególnie jeśli mają dużo wyświetleń i temat jest blisko decyzji zakupowej. Przy spadku kliknięć dobrze byłoby jednak rozdzielić, czy problemem jest niższy CTR, sezonowość, czy może konkurencja mocno przebudowała swoje treści. Sam spadek ruchu może trochę mylić, jeśli zapytań dalej jest dużo, ale wynik wygląda mniej atrakcyjnie w SERP-ach. Sprawdzałeś osobno zmiany CTR i średniej pozycji dla głównych fraz tych artykułów?
U
UXDarek 2026-06-27 17:13
Sam spadek kliknięć nie zawsze oznacza, że artykuł wymaga dużej aktualizacji, bo czasem zmienia się sezonowość, wygląd wyników albo CTR przy podobnej pozycji. Ja bym najpierw porównał w Search Console zapytania, które faktycznie straciły kliknięcia i wyświetlenia, a dopiero potem sprawdzał, czy treść nadal odpowiada intencji tych fraz. Teksty na pozycjach 4-8 mogą być dobrym kandydatem, ale tylko jeśli temat ma nadal potencjał sprzedażowy i konkurencja nie przykryła go świeższym, pełniejszym materiałem. Czy te spadki dotyczą głównie kilku konkretnych zapytań, czy całych artykułów równomiernie?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl