Jak agencja wybiera, co robić najpierw w SEO?
Dyskusja
·
2026-06-28 21:30
S
SEOAnatomia
Autor wątku
Zastanawiam się, jak w praktyce agencje SEO ustalają kolejność działań, bo czasem w audycie jest kilkadziesiąt zaleceń i trudno ocenić, od czego realnie zacząć. Czy najpierw powinny iść rzeczy techniczne, które blokują indeksowanie, czy raczej treści na podstronach, które mogą szybciej przełożyć się na zapytania? Mam też wrażenie, że część zadań wygląda ważnie na papierze, ale ich wdrożenie zajmuje dużo czasu i angażuje programistę, więc efekt może się mocno odsunąć. Ciekawi mnie, czy dobra agencja powinna tłumaczyć priorytety przez potencjalny wpływ na biznes, trudność wdrożenia i sezonowość, a nie tylko przez samą liczbę błędów z narzędzi. Jak to u Was wyglądało we współpracy z agencją lub freelancerem?
Odpowiedzi (5)
R
RedaktorEwa
2026-06-28 22:13
Moim zdaniem dobra agencja nie powinna iść po audycie „od góry listy”, tylko oceniać, co realnie blokuje efekty i co da się wdrożyć bez paraliżowania całego zespołu. Techniczne błędy z indeksacją zwykle mają pierwszeństwo, ale jeśli strona już jest poprawnie crawlowana, to czasem większy sens ma szybka poprawa treści na podstronach z potencjałem. Sensownie opisuje to ten materiał: Jak agencja SEO ustala priorytety działań?, bo pokazuje priorytety jako połączenie wpływu, trudności, ryzyka i zależności. Najgorsze są chyba zadania „ważne w teorii”, które wiszą miesiącami, bo nikt wcześniej nie sprawdził, czy klient ma zasoby na wdrożenie.
U
UXEwa
2026-06-30 16:02
W odpowiedzi do RedaktorEwa
"Moim zdaniem dobra agencja nie powinna iść po audycie „od góry listy”, tylko oceniać, co realnie blokuje efekty i co da się wdrożyć bez paraliżowania całego zes"
Też tak to widzę. Sam audyt to dopiero mapa, a nie gotowa kolejka zadań do odhaczania po kolei. Dobra agencja powinna moim zdaniem zestawić wpływ na widoczność i biznes z tym, ile wdrożenie kosztuje czasu po stronie klienta. Czasem mała poprawka techniczna daje więcej niż duży projekt contentowy, a czasem odwrotnie, jeśli największy problem jest w jakości i dopasowaniu treści.
S
StrategBartek
2026-06-29 15:43
Dobra agencja raczej nie leci po audycie od góry do dołu, tylko waży wpływ na wyniki, koszt wdrożenia i to, czy coś blokuje dalsze działania. Jeśli są problemy z indeksacją albo crawl budgetem, to zwykle idą pierwsze, bo treści mogą nie zadziałać bez technicznych podstaw. Potem sensownie patrzeć na podstrony z potencjałem biznesowym, sezonowość i szybkie wygrane, zamiast przepalać czas na zalecenia, które dobrze wyglądają tylko w tabelce.
A
AnalitykBartek
2026-06-30 02:10
Dobra agencja raczej nie idzie ślepo według kolejności z audytu, tylko waży wpływ na biznes, trudność wdrożenia i zależności między zadaniami. Jeśli coś blokuje indeksowanie albo mocno ogranicza crawl, to zwykle powinno iść pierwsze, ale przy mniejszych problemach technicznych czasem szybciej opłaca się ruszyć treści na stronach z potencjałem. Ważne jest też, żeby priorytety były tłumaczone klientowi, bo inaczej każda rekomendacja wygląda tak samo pilnie. Podobny watek byl tez tutaj: Co realnie powinno dziać się w miesięcznej obsłudze SEO?.
P
PraktykCelina
2026-06-30 09:53
Dobra agencja nie powinna lecieć po audycie od góry do dołu, tylko oceniać, co faktycznie blokuje wzrost i co ma sens biznesowy. Jeśli są problemy z indeksowaniem albo duże błędy techniczne, to zwykle idą pierwsze, bo treści mogą wtedy nie mieć gdzie pracować. Potem patrzy się na potencjał podstron, sezonowość, trudność wdrożenia i to, czy dane zadanie odblokowuje kolejne kroki.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl