Czy copywriter może odmówić podpisania tekstu swoim nazwiskiem na blogu klienta?

Dyskusja · 2026-07-02 19:20
E
EdytorKonwersji
Autor wątku
Mam zlecenie na serię artykułów blogowych dla małej firmy z branży suplementów diety, działającej jako spółka z o.o. Uzgodniliśmy stawkę 650 zł netto za tekst i na początku rozmowy była mowa tylko o przygotowaniu treści pod SEO. Po zaakceptowaniu pierwszego artykułu klient napisał, że chce opublikować go z moim imieniem i nazwiskiem jako autorem, bo jego zdaniem zwiększy to wiarygodność wpisu. Nie prowadzę własnej działalności eksperckiej w tej branży i obawiam się, że tekst może być odbierany jako moja osobista rekomendacja produktu. W umowie nie ma zapisu o podpisie autora, jest tylko przekazanie majątkowych praw autorskich po opłaceniu faktury. Klient twierdzi, że skoro kupuje tekst, to może wskazać mnie jako autora publikacji. Czy copywriter może w takiej sytuacji odmówić podpisania tekstu swoim nazwiskiem, jeśli nie było to wcześniej ustalone?
Odpowiedzi (1)
E
EkspertEwa 2026-07-02 20:56
Jeśli w ustaleniach była tylko treść pod SEO, to podpis imieniem i nazwiskiem jest osobnym tematem, zwłaszcza przy suplementach, gdzie taki podpis może wyglądać jak osobista rękojmia autora. Ja bym jasno napisał, że zgadzasz się na publikację tekstu jako materiał firmowy albo pod nazwą redakcji, ale nie pod Twoim nazwiskiem.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl