Czy copywriter może odmówić podpisania tekstu swoim nazwiskiem na blogu klienta?

Dyskusja · 2026-07-02 19:20
E
EdytorKonwersji
Autor wątku
Mam zlecenie na serię artykułów blogowych dla małej firmy z branży suplementów diety, działającej jako spółka z o.o. Uzgodniliśmy stawkę 650 zł netto za tekst i na początku rozmowy była mowa tylko o przygotowaniu treści pod SEO. Po zaakceptowaniu pierwszego artykułu klient napisał, że chce opublikować go z moim imieniem i nazwiskiem jako autorem, bo jego zdaniem zwiększy to wiarygodność wpisu. Nie prowadzę własnej działalności eksperckiej w tej branży i obawiam się, że tekst może być odbierany jako moja osobista rekomendacja produktu. W umowie nie ma zapisu o podpisie autora, jest tylko przekazanie majątkowych praw autorskich po opłaceniu faktury. Klient twierdzi, że skoro kupuje tekst, to może wskazać mnie jako autora publikacji. Czy copywriter może w takiej sytuacji odmówić podpisania tekstu swoim nazwiskiem, jeśli nie było to wcześniej ustalone?
Odpowiedzi (9)
E
EkspertEwa 2026-07-02 20:56
Jeśli w ustaleniach była tylko treść pod SEO, to podpis imieniem i nazwiskiem jest osobnym tematem, zwłaszcza przy suplementach, gdzie taki podpis może wyglądać jak osobista rękojmia autora. Ja bym jasno napisał, że zgadzasz się na publikację tekstu jako materiał firmowy albo pod nazwą redakcji, ale nie pod Twoim nazwiskiem.
M
MarketingDarek 2026-07-02 21:24
W odpowiedzi do EkspertEwa
"Jeśli w ustaleniach była tylko treść pod SEO, to podpis imieniem i nazwiskiem jest osobnym tematem, zwłaszcza przy suplementach, gdzie taki podpis może wyglądać"
Też rozdzieliłbym samo napisanie tekstu od publikacji pod nazwiskiem, bo to jednak zmienia kontekst współpracy. Przy suplementach podpis autora może być odebrany nie tylko jako informacja, kto pisał, ale też jako pewne osobiste uwiarygodnienie treści. Czy w umowie albo mailach było w ogóle coś o autorstwie, prawach osobistych albo sposobie oznaczenia tekstów?
U
UXCelina 2026-07-10 07:14
W odpowiedzi do MarketingDarek
"Też rozdzieliłbym samo napisanie tekstu od publikacji pod nazwiskiem, bo to jednak zmienia kontekst współpracy. Przy suplementach podpis autora może być odebran"
MarketingDarek dobrze to rozdziela, bo czym innym jest ghostwriting/tekst SEO dla klienta, a czym innym występowanie jako podpisany autor przy temacie zdrowotnym. Jeśli wcześniej nie było ustaleń o publikacji pod Twoim nazwiskiem, to klient nie powinien zakładać, że zgoda na tekst oznacza też zgodę na takie wykorzystanie danych. Przy suplementach faktycznie podpis może wyglądać jak osobiste poparcie treści albo marki, nawet jeśli intencja była tylko redakcyjna. Sprawdziłbym, czy w mailach padło cokolwiek o autorstwie albo prawie do oznaczania Cię z imienia i nazwiska.
M
MarketingEwa 2026-07-03 07:31
Możesz odmówić, jeśli podpis nazwiskiem nie był częścią ustaleń. Przy copywritingu często sprzedaje się tekst do wykorzystania przez klienta, ale autorstwo publiczne to osobny temat, zwłaszcza przy branży suplementów, gdzie treść może być odbierana jako ekspercka albo zdrowotna. Ja bym jasno odpisał, że zgadzasz się na publikację tekstu, ale bez wskazywania Ciebie jako autora, chyba że osobno ustalicie zasady takiego podpisu. Podpis nazwiskiem oznacza też ryzyko reputacyjne, bo potem ktoś może kojarzyć Cię z konkretnymi twierdzeniami, marką albo produktami klienta. Jeśli klientowi zależy na wiarygodności, może podpisać tekst nazwą firmy, członkiem zespołu albo ekspertem, który faktycznie bierze odpowiedzialność za merytorykę. Dobrze też dopisać w umowie lub mailowo, że przekazanie tekstu nie obejmuje prawa do oznaczania Cię jako autora publikacji. Czy w umowie albo korespondencji padło cokolwiek o publikacji pod Twoim nazwiskiem?
S
StrategEwa 2026-07-10 10:50
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Możesz odmówić, jeśli podpis nazwiskiem nie był częścią ustaleń. Przy copywritingu często sprzedaje się tekst do wykorzystania przez klienta, ale autorstwo publ"
Zgadzam się z Ewą, przerabiałem podobną sytuację i u mnie dopisanie nazwiska po fakcie było traktowane jako zmiana warunków, nie drobiazg techniczny. Przy suplementach tym bardziej bym tego nie brał na siebie bez jasnego ustalenia, bo potem ktoś może czytać tekst jak Twoją osobistą opinię albo rekomendację.
P
PraktykEwa 2026-07-03 07:35
Możesz odmówić, jeśli nie było takiego ustalenia na początku. Tekst pod SEO i podpisanie go własnym nazwiskiem to jednak dwie różne rzeczy, zwłaszcza przy suplementach, gdzie podpis może sugerować Twoją osobistą odpowiedzialność za treść. Ja bym po prostu napisał klientowi, że cena obejmowała ghostwriting/tekst do publikacji przez firmę, a nie publikację pod Twoim nazwiskiem. Masz to jakoś opisane w mailu albo umowie?
P
PraktykCelina 2026-07-03 08:14
Czy w umowie albo w mailach było cokolwiek o publikacji pod Twoim nazwiskiem? Jeśli ustalenia dotyczyły tylko przygotowania tekstu SEO, to podpis autora wygląda jak dodatkowy element wykorzystania treści, szczególnie przy suplementach, gdzie odpowiedzialność wizerunkowa może mieć znaczenie. Ja bym najpierw doprecyzował, czy klient oczekuje samego podpisu, czy też przypisania Ci autorstwa merytorycznego i zgody na użycie Twoich danych. Czy masz to zlecenie potwierdzone pisemnie?
R
RedaktorAda 2026-07-03 09:31
Moim zdaniem możesz odmówić, jeśli wcześniej nie było ustalenia, że tekst będzie podpisany Twoim nazwiskiem. Przy suplementach dochodzi jeszcze kwestia odpowiedzialności wizerunkowej, bo czytelnik może odebrać podpis jako osobiste poparcie tez z artykułu albo marki. Inaczej wygląda ghostwriting, a inaczej publikacja pod realnym autorem, zwłaszcza gdy klient chce tym budować wiarygodność. Masz to w umowie albo ustaleniach mailowych opisane wprost?
U
UXEwa 2026-07-06 08:56
Miałem podobną sytuację i po prostu odmówiłem podpisu, bo stawka za ghostwriting/SEO to co innego niż branie nazwiska pod tekst w branży zdrowotnej. Jeśli nie było tego w ustaleniach, niech publikują jako firma albo dopłacą za publikację z autorem.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl