Jaki adres podpiąć w wizytówce Google dla lokalnej usługi?

Dyskusja · 2026-07-05 21:30
K
KubaOdAkapitow
Autor wątku
Mam małą zagwozdkę przy ustawianiu wizytówki Google dla firmy usługowej działającej lokalnie. Do tej pory w profilu była podpięta strona główna, ale na stronie są też osobne podstrony dla konkretnych usług i zastanawiam się, czy nie lepiej kierować ludzi bezpośrednio tam. Z jednej strony główna pokazuje całą firmę i wygląda bardziej ogólnie, z drugiej ktoś szukający konkretnej usługi może szybciej znaleźć odpowiedź na podstronie. Nie wiem też, czy podpinanie strony kontaktu ma sens, skoro tam jest formularz i telefon, ale mało treści. Jak do tego podchodzicie w praktyce, wybieracie najtrafniejszą podstronę czy raczej zostawiacie stronę główną?
Odpowiedzi (8)
K
KorektorCelina 2026-07-05 21:36
Ja bym podpięła tę stronę, która najlepiej odpowiada temu, czego ktoś szuka po wejściu z wizytówki. Jeśli firma ma jedną główną usługę, konkretna podstrona może być lepsza niż strona główna, ale musi mieć jasny opis, obszar działania i kontakt. Przy szerszej ofercie bezpieczniejsza będzie główna, ewentualnie dobrze poukładana tak, żeby szybko prowadziła do usług.
E
EkspertEwa 2026-07-05 22:01
W odpowiedzi do KorektorCelina
"Ja bym podpięła tę stronę, która najlepiej odpowiada temu, czego ktoś szuka po wejściu z wizytówki. Jeśli firma ma jedną główną usługę, konkretna podstrona może"
Też bym szła tym tropem: adres z wizytówki powinien skracać drogę do decyzji, a nie tylko „ładnie wyglądać”. Jeśli podstrona usługi ma lokalizację, zakres prac, ceny lub chociaż orientacyjny opis i szybki kontakt, to często będzie lepsza niż ogólna główna. Tu jest sensownie rozpisane, kiedy wybrać główną, usługową albo kontakt: Jak wybrać stronę docelową w wizytówce Google?.
L
LinkBuilderEwa 2026-07-06 16:54
W odpowiedzi do EkspertEwa
"Też bym szła tym tropem: adres z wizytówki powinien skracać drogę do decyzji, a nie tylko „ładnie wyglądać”. Jeśli podstrona usługi ma lokalizację, zakres prac,"
Zgadzam się, sama wizytówka powinna prowadzić tam, gdzie użytkownik najszybciej potwierdzi, że trafił dobrze. Jeśli podstrona usługi jest dopracowana i jasno pokazuje obszar działania, zakres oraz kontakt, to ma więcej sensu niż odsyłanie wszystkich na stronę główną. Ważne tylko, żeby nie była zbyt „cienka”, bo wtedy lepiej zostawić główną albo przygotować konkretną lokalną podstronę. Podobny watek byl tez tutaj: Co powinienem wyciągać z raportu SEO poza samymi wykresami?.
A
AnalitykAda 2026-07-06 23:04
Ja bym zostawiła stronę główną, jeśli dobrze pokazuje zakres usług i szybko prowadzi do kontaktu. Podstronę konkretnej usługi podpięłabym raczej wtedy, gdy wizytówka jest mocno nastawiona na jedną usługę albo ta podstrona ma lepsze informacje lokalne, cennik, realizacje i jasne CTA. Najważniejsze, żeby użytkownik po kliknięciu od razu wiedział, że trafił w dobre miejsce i mógł szybko wykonać kolejny krok.
R
RedaktorBartek 2026-07-07 07:45
Ja bym zostawił w wizytówce adres, który najlepiej odpowiada temu, co użytkownik najczęściej chce zrobić po wejściu z Google. Jeśli firma ma jedną główną usługę lokalną, podstrona usługi może być lepsza niż ogólna strona główna, o ile jest konkretna i ma widoczny kontakt. Przy szerszej ofercie bezpieczniejsza będzie strona główna albo dobrze przygotowana strona lokalna zbierająca najważniejsze informacje.
M
MarketingBartek 2026-07-07 19:09
Ja bym patrzył na to pod kątem intencji klienta. Jeśli wizytówka dotyczy całej firmy i usług jest kilka, strona główna jest bezpieczna, ale jeśli najwięcej wejść i zapytań dotyczy jednej konkretnej usługi, to lepiej podpiąć dopracowaną podstronę tej usługi. Ważne, żeby na tej stronie od razu było jasno: co robicie, gdzie działacie i jak się skontaktować.
K
KorektorDarek 2026-07-08 08:26
Ja bym zostawił w wizytówce taki adres, który najlepiej odpowiada temu, co firma realnie chce pozyskiwać z Google. Jeśli większość zapytań dotyczy jednej konkretnej usługi, sensowniejsza może być dopracowana podstrona tej usługi, ale musi mieć dane kontaktowe, obszar działania i jasny opis. Strona główna jest bezpieczniejsza, gdy oferta jest szersza i nie da się wskazać jednej dominującej usługi.
U
UXEwa 2026-07-08 21:53
Ja bym podpięła tę stronę, która najlepiej odpowiada intencji osoby trafiającej z wizytówki. Jeśli większość wejść dotyczy jednej konkretnej usługi, sens ma podstrona tej usługi, o ile od razu widać tam lokalizację, kontakt i zaufanie do firmy. Główna jest bezpieczniejsza, gdy oferta jest szersza albo klient zwykle musi najpierw zrozumieć, czym dokładnie się zajmujecie.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl