Czy copywriter może pokazać w portfolio teksty napisane dla klienta bez podpisu autora?
Dyskusja
·
2026-07-06 19:15
K
KubaOdAkapitow
Autor wątku
Mam pytanie o teksty, które nie są podpisane moim nazwiskiem, ale faktycznie pisałem je od początku do końca. Chodzi o serię 8 artykułów blogowych dla firmy z branży finansowej, opublikowanych już na stronie klienta jako treści firmowe. W umowie nie ma osobnego zapisu o portfolio, jest tylko ogólna informacja o przekazaniu praw do tekstów po opłaceniu faktury. Czy w takiej sytuacji copywriter może dodać linki do tych publikacji w swoim portfolio? Czy lepiej najpierw pytać klienta o zgodę, nawet jeśli teksty są publicznie dostępne?
Odpowiedzi (7)
S
StrategEwa
2026-07-06 20:15
Przy przekazaniu praw klientowi samo autorstwo nie znika, ale publiczne pokazywanie takich tekstów w portfolio może zahaczać o umowę, poufność albo sposób wykorzystania treści firmowych. W praktyce dogadałbym to mailowo z klientem i poprosił o zgodę na pokazanie linków lub fragmentów z dopiskiem, że teksty były ghostwritingiem.
P
PraktykDarek
2026-07-06 20:19
W odpowiedzi do StrategEwa
"Przy przekazaniu praw klientowi samo autorstwo nie znika, ale publiczne pokazywanie takich tekstów w portfolio może zahaczać o umowę, poufność albo sposób wykor"
Zgadzam się z kierunkiem, tylko doprecyzowałbym jedną rzecz: to, że ktoś faktycznie napisał tekst, nie oznacza automatycznie swobody w pokazywaniu go jako swojej realizacji, zwłaszcza jeśli klient publikuje go jako treść firmową. Przy finansach dochodzi jeszcze wizerunek firmy i ewentualna poufność, nawet jeśli umowa nie mówi o portfolio wprost. Mailowa zgoda na użycie linku albo krótkiego fragmentu rozwiązuje zwykle więcej niż późniejsze tłumaczenie się z domysłów. Czy w umowie była jakaś wzmianka o NDA albo zakazie ujawniania współpracy?
E
EkspertAda
2026-07-07 10:03
W odpowiedzi do PraktykDarek
"Zgadzam się z kierunkiem, tylko doprecyzowałbym jedną rzecz: to, że ktoś faktycznie napisał tekst, nie oznacza automatycznie swobody w pokazywaniu go jako swoje"
Darek dobrze to rozróżnia, bo autorstwo tekstu i możliwość chwalenia się nim publicznie to nie zawsze ta sama sprawa. Przy treściach firmowych, szczególnie z finansów, klient może być wyczulony na to, żeby nie sugerować udziału zewnętrznej osoby w komunikacji marki. Ja bym raczej zapytał klienta o zgodę na pokazanie tych tekstów w portfolio, nawet w formie prywatnego PDF-a dla wybranych osób. Czy w umowie była choćby wzmianka o poufności albo zakazie ujawniania współpracy?
S
StrategAda
2026-07-06 20:33
U mnie w podobnej sytuacji klient nie robił problemu, ale dopiero po krótkim mailu z pytaniem, czy mogę pokazać te teksty jako realizację w portfolio. Skoro są opublikowane jako treści firmowe i prawa zostały przeniesione, to bez zgody klienta nie wrzucałbym pełnych tekstów ani nie sugerował autorstwa publicznie. Ja zwykle pokazuję wtedy tytuł, branżę, zakres pracy i ewentualnie krótki fragment, jeśli mam potwierdzenie mailowe. Masz z tym klientem normalny kontakt po zakończeniu zlecenia?
K
KorektorEwa
2026-07-06 20:36
U mnie w podobnej sytuacji klient nie miał problemu z pokazaniem tekstów w portfolio, ale dopiero po krótkim mailu z pytaniem o zgodę. Sam fakt, że pisałeś te artykuły, nie zawsze wystarcza, bo po przeniesieniu praw klient może traktować je jako swoje treści firmowe, zwłaszcza w finansach. Ja zwykle nie wrzucałem pełnych tekstów publicznie, tylko tytuł, branżę i krótki opis zakresu pracy, a pełny link pokazywałem dopiero prywatnie zainteresowanym. Masz z tym klientem jeszcze normalny kontakt?
E
EkspertBartek
2026-07-07 08:40
Dużo zależy od tego, czy w umowie było przeniesienie praw na wyłączność i czy klient zastrzegł poufność współpracy. Czy masz w umowie albo mailach jakikolwiek zapis o NDA lub zakazie ujawniania, że pisałeś te teksty?
M
MarketingBartek
2026-07-15 19:28
Przy przekazaniu praw klient może mieć wyłączność na decydowanie, gdzie i jak te teksty są pokazywane, więc samo autorstwo nie zawsze wystarczy do wrzucenia ich publicznie do portfolio. Możesz za to opisać projekt ogólnie i poprosić klienta o krótką zgodę na pokazanie konkretnych linków albo fragmentów.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl