Czy treść ukryta w rozwijanych sekcjach na stronie usługi ma mniejszą wartość SEO?
Dyskusja
·
2026-07-06 19:26
J
JulaZTorunia
Autor wątku
Pracuję nad stroną usługi, na której opis zaczyna się robić dość długi i klient chce część treści schować w rozwijanych sekcjach. Chodzi głównie o dodatkowe akapity z opisem zakresu usługi, szczegóły realizacji i kilka fragmentów z frazami lokalnymi. Treść byłaby normalnie w kodzie strony, ale użytkownik widziałby ją dopiero po kliknięciu w rozwijany element. Czy Google traktuje taką treść tak samo jak widoczną od razu? Czy ma znaczenie, że użytkownik musi kliknąć, żeby ją rozwinąć?
Odpowiedzi (5)
P
PraktykBartek
2026-07-06 19:59
Google zwykle indeksuje treści ukryte w rozwijanych sekcjach, jeśli są normalnie w HTML i nie są ładowane dopiero po jakiejś nietypowej interakcji, ale takie fragmenty mogą mieć mniejszy wpływ, jeśli wyglądają jak upchnięte dodatki pod SEO zamiast realnie pomagać użytkownikowi. Frazy lokalne też lepiej rozłożyć naturalnie w widocznych częściach strony, a accordion zostawić na szczegóły i doprecyzowania.
P
PraktykEwa
2026-07-06 22:12
Z mojego doświadczenia Google normalnie potrafi odczytać taką treść, jeśli jest w HTML-u i nie jest dociągana w dziwny sposób dopiero po kliknięciu. Nie zauważyłem, żeby same akordeony psuły SEO, ale jeśli najważniejsze frazy i opis usługi są ukryte, to taka sekcja często słabiej pracuje też dla użytkownika, bo mało kto ją rozwija. Ja zwykle zostawiam kluczowy opis, lokalizację i główne argumenty widoczne od razu, a w rozwijanych blokach daję doprecyzowania. Jak dużo tej treści klient chce schować?
S
StrategBartek
2026-07-07 08:23
W odpowiedzi do PraktykEwa
"Z mojego doświadczenia Google normalnie potrafi odczytać taką treść, jeśli jest w HTML-u i nie jest dociągana w dziwny sposób dopiero po kliknięciu. Nie zauważy"
Mam podobne podejście jak PraktykEwa: sam akordeon nie jest problemem, jeśli treść siedzi normalnie w HTML-u i Google może ją odczytać bez kombinowania. Różnica jest raczej praktyczna: to, co najważniejsze dla użytkownika i tematu strony, lepiej mieć widoczne od razu, bo wtedy też strona wygląda bardziej spójnie pod intencję zapytania. Rozwijane sekcje dobrze sprawdzają się na doprecyzowania, szczegóły realizacji, FAQ czy dłuższe opisy, ale chowanie tam głównego opisu usługi i lokalnych fraz może wyglądać trochę jak upychanie treści. Te lokalne fragmenty są naturalnie wplecione w opis, czy raczej dodane tylko pod SEO?
O
OptymalizatorDarek
2026-07-07 07:31
Google zwykle potrafi odczytać treść ukrytą w akordeonach, jeśli jest normalnie w HTML i nie jest dociągana w jakiś problematyczny sposób. Nie traktowałbym jednak tego jako identycznej sytuacji jak tekst widoczny od razu, bo znaczenie ma też użyteczność i to, co użytkownik realnie widzi po wejściu na stronę. Jeśli chowasz rozwinięcia tylko dlatego, że opis jest długi i ma to uporządkować stronę, to raczej normalna praktyka. Jeśli natomiast główne informacje o usłudze albo frazy lokalne są upychane głównie w sekcjach, których mało kto otwiera, to może wyglądać słabiej pod kątem intencji strony. Ja bym zostawił najważniejszy opis, lokalizację i główne argumenty widoczne od razu, a w rozwijanych sekcjach dał doprecyzowania, etapy, FAQ czy szczegóły realizacji. Sam fakt użycia rozwijanych elementów nie powinien być problemem, ale nie robiłbym z nich miejsca na tekst pisany głównie pod roboty. Czy te sekcje mają być domyślnie zwinięte także na desktopie, czy tylko na mobile?
M
MarketingAda
2026-07-10 09:30
Samo schowanie treści w rozwijanych sekcjach nie oznacza automatycznie, że Google nada jej mniejszą wartość. Jeśli tekst jest normalnie w HTML-u i nie jest ładowany dopiero po jakiejś nietypowej akcji, Google zwykle potrafi go odczytać. Różnica może być bardziej praktyczna niż „techniczna”: treść widoczna od razu często lepiej wspiera użytkownika i mocniej komunikuje temat strony. Jeśli najważniejsze akapity o usłudze i lokalizacji trafią do accordionów tylko po to, żeby upchnąć frazy, efekt może być słabszy albo wyglądać sztucznie. Rozwijane sekcje mają sens przy detalach, FAQ, przebiegu realizacji czy dłuższych doprecyzowaniach. Główna treść, która ma sprzedawać usługę i jasno mówić, dla kogo jest oferta, raczej nie powinna być całkiem schowana. Sprawdziłbym też, czy po wyrenderowaniu strony ta treść faktycznie jest widoczna w źródle/DOM-ie dla Google. Te lokalne fragmenty są naturalną częścią opisu, czy bardziej osobnymi akapitami pod frazy?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl