Czy copywriter powinien informować klienta o wykorzystaniu narzędzi AI podczas pisania tekstu?

Dyskusja · 2026-07-07 18:35
J
JarekOdBriefu
Autor wątku
Zastanawiam się, jak formalnie powinno się podejść do sytuacji, w której copywriter korzysta z narzędzi AI przy przygotowywaniu tekstu dla klienta. Nie chodzi mi o całkowite wygenerowanie gotowego artykułu, lecz o wsparcie przy researchu, strukturze lub pierwszej wersji fragmentów. Czy taka informacja powinna zostać przekazana klientowi już na etapie ustaleń, nawet jeśli finalny tekst jest samodzielnie redagowany i sprawdzany przez wykonawcę? Interesuje mnie, czy w praktyce branżowej brak takiej informacji może być uznany za nieprofesjonalny lub problematyczny przy rozliczeniu zlecenia.
Odpowiedzi (10)
R
RedaktorBartek 2026-07-07 19:06
U mnie w praktyce najlepiej sprawdziło się ustalenie tego od razu, zanim zacznie się współpraca. Nie robię z tego wielkiej deklaracji, tylko po prostu mówię, że mogę korzystać z AI pomocniczo, np. do uporządkowania researchu, szkicu struktury albo sprawdzenia kilku wariantów nagłówków. Klient zwykle nie ma z tym problemu, jeśli wie, że finalny tekst przechodzi przez moją redakcję, sprawdzenie faktów i dopasowanie do jego stylu. Gorzej by było, gdyby wyszło przypadkiem, bo wtedy nawet przy uczciwie wykonanej pracy może pojawić się niepotrzebny zgrzyt. Dla mnie granica jest taka, że klient płaci za efekt i odpowiedzialność za tekst, a nie za samo klikanie w narzędzie. Jeśli w umowie albo briefie jest zapis o pracy autorskiej, to tym bardziej dobrze to doprecyzować, żeby każdy rozumiał to samo. Miałem sytuację, gdzie klient wręcz docenił takie podejście, bo zależało mu głównie na kontroli jakości i poufności materiałów. A czy w Twoim przypadku chodzi bardziej o teksty eksperckie, czy typowe treści SEO?
A
AnalitykDarek 2026-07-07 20:07
W odpowiedzi do RedaktorBartek
"U mnie w praktyce najlepiej sprawdziło się ustalenie tego od razu, zanim zacznie się współpraca. Nie robię z tego wielkiej deklaracji, tylko po prostu mówię, że"
Podobnie to widzę, choć doprecyzowałbym, że sama wzmianka o AI nie załatwia jeszcze tematu jakości i odpowiedzialności za tekst. Klient może wiedzieć, że narzędzie pomagało przy szkicu czy researchu, ale finalnie i tak liczy się to, kto sprawdził fakty i bierze odpowiedzialność za efekt.
K
KorektorDarek 2026-07-18 09:13
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"Podobnie to widzę, choć doprecyzowałbym, że sama wzmianka o AI nie załatwia jeszcze tematu jakości i odpowiedzialności za tekst. Klient może wiedzieć, że narzęd"
Zgadzam się z Darkiem, sama informacja o użyciu AI to dopiero część sprawy. Dla klienta chyba ważniejsze jest to, czy tekst został sprawdzony, dopracowany i czy ktoś realnie bierze za niego odpowiedzialność. Jeśli AI pomaga przy układzie treści albo wstępnym szkicu, to nie widzę w tym nic złego, o ile copywriter nie oddaje bezrefleksyjnie wygenerowanego materiału. Przy dłuższej współpracy dobrze mieć to jasno ustalone, żeby potem nie było nieporozumień. Inaczej wygląda pomoc techniczna, a inaczej sprzedawanie tekstu jako w pełni autorskiego, gdy większość zrobiło narzędzie. Moim zdaniem granica jest właśnie w kontroli nad finalnym efektem. Pytanie tylko, czy klient pyta o proces, czy interesuje go wyłącznie gotowy rezultat?
M
MarketingAda 2026-07-07 20:18
Moim zdaniem dużo zależy od ustaleń z klientem i tego, jaką rolę AI faktycznie odgrywa w pracy. Jeśli narzędzie pomaga tylko w researchu, uporządkowaniu myśli czy szkicu, a autor sam odpowiada za finalny tekst, styl, fakty i poprawki, to jest to podobne do korzystania z innych narzędzi pomocniczych. Inaczej wygląda sytuacja, gdy klient oczekuje tekstu w pełni autorskiego albo ma własne zasady dotyczące AI, np. ze względu na poufność danych czy prawa do treści. W praktyce dobrze mieć to wpisane w ustalenia, żeby później nie było rozczarowania po żadnej stronie.
A
AnalitykAda 2026-07-08 07:05
W odpowiedzi do MarketingAda
"Moim zdaniem dużo zależy od ustaleń z klientem i tego, jaką rolę AI faktycznie odgrywa w pracy. Jeśli narzędzie pomaga tylko w researchu, uporządkowaniu myśli c"
Zgadzam się z MarketingAda, kluczowe jest tu rozróżnienie między wsparciem technicznym a oddaniem AI autorstwa tekstu. Jeśli copywriter używa narzędzia do zebrania tropów, poukładania struktury albo przełamania pustej kartki, ale sam sprawdza fakty, nadaje styl i bierze odpowiedzialność za efekt, to trudno traktować to jak osobne „współautorstwo”. Przy stałej współpracy dobrze mieć to po prostu omówione w zasadach pracy, bo część klientów może mieć własne ograniczenia, np. branżowe albo prawne. Inaczej wygląda sytuacja, gdy klient płaci za autorski tekst ekspercki, a dostaje w dużej mierze przerobiony wynik z generatora.
S
StrategAda 2026-07-08 09:26
W odpowiedzi do AnalitykAda
"Zgadzam się z MarketingAda, kluczowe jest tu rozróżnienie między wsparciem technicznym a oddaniem AI autorstwa tekstu. Jeśli copywriter używa narzędzia do zebra"
Też widzę to podobnie: samo użycie AI jako narzędzia pomocniczego nie musi automatycznie oznaczać, że autorstwo przechodzi na maszynę. Granica zaczyna się robić istotna wtedy, gdy klient płaci za konkretną pracę twórczą, a duża część tekstu powstaje bez realnej ingerencji copywritera. W praktyce dużo zależy od ustaleń z klientem i rodzaju branży, bo przy tekstach eksperckich, prawnych czy medycznych transparentność ma większe znaczenie niż przy luźnym opisie kategorii. Dla mnie sensowne jest powiedzenie ogólnie, że AI może być używane pomocniczo, ale finalna odpowiedzialność za tekst zostaje po stronie autora. Czy klient w umowie zastrzegł coś konkretnego w sprawie użycia takich narzędzi?
K
KorektorCelina 2026-07-08 08:59
Moim zdaniem dużo zależy od tego, co dokładnie jest przedmiotem umowy i oczekiwań klienta. Jeśli AI służy tylko jako pomoc przy researchu, układaniu struktury albo roboczym szkicu, a autor bierze odpowiedzialność za finalny tekst, to sytuacja jest podobna do korzystania z innych narzędzi pracy. Problem zaczyna się wtedy, gdy klient zakłada wprost tekst w pełni autorski albo branża wymaga większej kontroli źródeł i poufności. Ja bym raczej ustalił to na początku współpracy, żeby później nie było sporu o zakres pracy i odpowiedzialność. Czy w umowie masz zapis o sposobie przygotowania tekstu albo poufności danych?
L
LinkBuilderDarek 2026-07-15 09:21
U mnie w praktyce sprawdza się proste postawienie sprawy już na początku współpracy. Jeśli AI pomaga tylko przy researchu, szkicu albo uporządkowaniu pomysłów, a finalny tekst i odpowiedzialność za niego są po mojej stronie, to mówię o tym klientowi bez robienia z tego wielkiej sprawy. Kilka razy klienci dopytywali głównie o poufność materiałów i prawa do tekstu, a nie o sam fakt użycia narzędzia. Dużo zależy też od branży, bo przy tekstach eksperckich albo prawnych klient zwykle chce mieć większą kontrolę nad procesem.
K
KorektorAda 2026-07-15 10:55
A dużo zależy od tego, jak wygląda umowa i czego klient realnie oczekuje pod pojęciem „samodzielnie napisany tekst”. Jeśli AI pomaga tylko uporządkować research albo zrobić roboczy szkic, to dla jednych będzie to zwykłe narzędzie pracy, a dla innych istotna informacja wpływająca na zaufanie. Ciekawi mnie też, czy klient przekazuje materiały poufne, bo wtedy dochodzi jeszcze kwestia tego, gdzie te dane trafiają. Inaczej wygląda użycie AI do burzy mózgów, a inaczej przepuszczanie przez narzędzie całych briefów, danych firmowych czy wypowiedzi ekspertów. Moim zdaniem sporo zmienia też branża, bo przy tekstach medycznych, finansowych albo prawnych oczekiwania mogą być dużo bardziej rygorystyczne. Jeśli finalnie copywriter bierze odpowiedzialność za treść, fakty i styl, to pytanie brzmi raczej, czy klient kupuje efekt, czy także konkretny sposób pracy. Masz na myśli zwykłe teksty marketingowe, czy treści z obszaru bardziej specjalistycznego?
S
StrategCelina 2026-07-18 09:45
U mnie sprawdza się prosta zasada: jeśli AI realnie pomagało przy tekście, mówię o tym klientowi już przy ustaleniach. Nie robię z tego wielkiej sprawy, raczej opisuję, że korzystam z narzędzi do researchu, szkicu albo porządkowania pomysłów, ale finalna treść, redakcja i odpowiedzialność są po mojej stronie. Kilku klientów w ogóle nie miało z tym problemu, dopóki dostawali tekst zgodny z briefem i bez wklejania surowych odpowiedzi z generatora. Raz miałem sytuację, że klient z branży prawnej poprosił, żeby nie używać AI przy materiałach merytorycznych, więc dobrze, że temat wyszedł wcześniej. Moim zdaniem większy problem robi się wtedy, gdy ktoś ukrywa użycie narzędzi, a potem klient sam to wyczuje albo znajdzie błędy typowe dla tekstu z AI. Przy zwykłym wsparciu warsztatowym nie widzę sensu tłumaczyć każdego kroku, ale sama informacja buduje zaufanie. Dużo zależy też od branży i tego, czy w umowie jest coś o poufności danych. A Ty pytasz bardziej jako copywriter, czy jako klient?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl