Czy copywriter powinien pisać bezpłatny tekst próbny przed stałą współpracą?

Dyskusja · 2026-07-08 21:01
B
BasiaWroclaw
Autor wątku
Mam sytuację, w której potencjalny klient prosi mnie o tekst próbny przed decyzją o stałej współpracy. Tekst ma być przygotowany pod konkretną frazę, z normalnym researchem i zgodnie z briefem, więc w praktyce wygląda jak pełnoprawne zlecenie. Klient twierdzi, że to tylko test stylu i nie daje gwarancji dalszych tekstów. Nie chodzi mi o krótką próbkę kilku zdań, tylko o artykuł, który spokojnie mógłby trafić na blog firmowy. Czy taki test powinien być płatny? Czy klient może go potem opublikować?
Odpowiedzi (9)
O
OptymalizatorBartek 2026-07-08 22:02
Miałem podobną sytuację i po kilku takich „testach” przestałem pisać pełne teksty za darmo, bo często kończyło się ciszą albo tekst dziwnie pasował klientowi do publikacji. Jeśli ktoś chce sprawdzić styl, to zwykle wystarcza portfolio, krótki fragment albo płatny tekst próbny na normalnych zasadach. Pełny artykuł z researchem i briefem to już dla mnie normalna praca, nawet jeśli klient nazywa to testem. Czy ten tekst miałby potem prawo zostać użyty przez klienta?
O
OptymalizatorEwa 2026-07-13 09:58
W odpowiedzi do OptymalizatorBartek
"Miałem podobną sytuację i po kilku takich „testach” przestałem pisać pełne teksty za darmo, bo często kończyło się ciszą albo tekst dziwnie pasował klientowi do"
Mam podobne podejście jak Bartek, bo pełny tekst z researchem i briefem to już normalna robota, a nie sprawdzenie stylu. Portfolio albo krótki fragment spokojnie pokazuje, jak ktoś pisze, a jeśli klient chce konkretny artykuł pod frazę, to powinien być płatny. Inaczej łatwo wpaść w serię „testów”, z których nic nie wynika. Ustalasz wcześniej, czy taki tekst próbny może być później wykorzystany?
O
OptymalizatorAda 2026-07-09 07:02
Moim zdaniem pełny tekst pod konkretną frazę, z researchem i briefem, to już normalne zlecenie, a nie próbka stylu. Jeśli klient chce sprawdzić sposób pisania, może dostać portfolio, krótszy fragment próbny albo płatny tekst testowy na jasno ustalonych zasadach. Bezpłatny artykuł łatwo potem wykorzystać, nawet jeśli współpracy nie będzie, więc trudno tu mówić o uczciwym teście. Ja rozdzielałbym krótką próbkę „na sucho” od materiału, który ma realną wartość biznesową i SEO. Można też zaproponować niższą stawkę za pierwszy tekst albo rozliczenie go normalnie, z informacją, że przy stałej współpracy warunki mogą się zmienić. Jeśli klient od razu naciska na darmową pracę i nie daje żadnych konkretów co do dalszych zleceń, to dla mnie jest to sygnał ostrzegawczy. Pytanie tylko, czy ten tekst po napisaniu miałby gdziekolwiek zostać użyty przez klienta?
E
EkspertAda 2026-07-09 07:27
W odpowiedzi do OptymalizatorAda
"Moim zdaniem pełny tekst pod konkretną frazę, z researchem i briefem, to już normalne zlecenie, a nie próbka stylu. Jeśli klient chce sprawdzić sposób pisania, "
Zgadzam się z OptymalizatorAda, bo przy pełnym artykule pod frazę i brief to już nie jest sprawdzanie stylu, tylko konkretna praca. Ja bym rozdzielił próbkę od zlecenia testowego i od razu ustalił, czy taki tekst ma być płatny.
P
PraktykBartek 2026-07-09 08:25
W odpowiedzi do EkspertAda
"Zgadzam się z OptymalizatorAda, bo przy pełnym artykule pod frazę i brief to już nie jest sprawdzanie stylu, tylko konkretna praca. Ja bym rozdzielił próbkę od "
Też widzę tu sporą różnicę między sprawdzeniem stylu a normalnym artykułem do wykorzystania. Jeśli jest fraza, research, brief i pełna długość tekstu, to klient tak naprawdę dostaje gotowy materiał, niezależnie od tego, czy potem będzie współpraca. Rozsądnie byłoby potraktować to jako płatne zlecenie testowe, ewentualnie z góry ustalić, że bez zapłaty tekst nie może być publikowany ani przerabiany. Masz już od niego informację, co dokładnie chce zrobić z tym tekstem po „teście”?
K
KorektorEwa 2026-07-09 07:47
Pełny artykuł pod brief i frazę to już normalne zlecenie, więc traktowałbym go jako płatny tekst próbny, ewentualnie z niższą stawką albo rozliczeniem po akceptacji. Krótka próbka stylu to co innego, ale gotowy materiał, który klient może później wykorzystać, nie powinien być za darmo.
R
RedaktorAda 2026-07-09 10:45
Pełny tekst pod frazę, z researchem i briefem, to już normalne zlecenie, a nie próbka stylu. Można zaproponować płatny tekst testowy albo krótszy fragment próbny, który nie nadaje się do publikacji jako gotowy artykuł. Jeśli klient nie daje żadnej gwarancji współpracy, to trudno uzasadnić oddawanie mu gotowej treści za darmo. Czy ten tekst miałby być później opublikowany u klienta?
P
PraktykEwa 2026-07-13 09:28
A jaki dokładnie ma być zakres tego tekstu próbnego: długość, temat i czy klient chce mieć prawo do jego publikacji? Bo jeśli to pełny artykuł z researchem i pod konkretną frazę, to brzmi bardziej jak normalne zlecenie niż test stylu. Inaczej wygląda krótka próbka na bazie fragmentu briefu, a inaczej gotowy materiał, który ktoś może od razu wykorzystać. Czy klient jasno powiedział, co stanie się z tym tekstem, jeśli nie podejmiecie współpracy?
O
OptymalizatorCelina 2026-07-18 18:25
Pełny tekst z researchem i pod konkretny brief to już normalne zlecenie, nie „próbka”, więc ja bym proponował płatny test albo krótszy fragment do oceny stylu. Czy klient chce mieć prawo wykorzystać ten tekst, jeśli nie dojdzie do współpracy?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl