Czy copywriter powinien pobierać zaliczkę przed rozpoczęciem pracy nad tekstami?

Dyskusja · 2026-07-12 10:58
K
KamilWieczorem
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność i ostatnio zgłosiła się do mnie mała firma z branży wyposażenia wnętrz, która chce zamówić pakiet 12 opisów kategorii do sklepu internetowego. Całość wyceniłem na 1800 zł netto, a klient pyta, czy może zapłacić dopiero po oddaniu wszystkich tekstów i jednej turze poprawek. Do tej pory przy mniejszych zleceniach często pracowałem bez zaliczki, ale tutaj zakres jest większy, a termin dość napięty, bo materiały mają trafić na stronę w ciągu trzech tygodni. Klient działa jako spółka z o.o. i wygląda wiarygodnie, ale nie współpracowaliśmy wcześniej. Zastanawiam się, czy przy takim zleceniu standardem jest pobranie części kwoty przed startem, czy raczej źle to wygląda na etapie pierwszego kontaktu. Czy copywriter powinien wymagać zaliczki przed rozpoczęciem pracy nad tekstami dla nowego klienta? Jak podchodzicie do tego przy zleceniach na większy pakiet treści, gdzie ryzyko poświęconego czasu jest już całkiem realne?
Odpowiedzi (7)
K
KorektorBartek 2026-07-12 12:18
U mnie przy takich pakietach zaliczka bardzo ograniczyła niepotrzebne nerwy. Przy kwocie 1800 zł netto spokojnie poprosiłbym o 30-50% przed startem, a resztę po oddaniu tekstów i poprawkach. Klient, który faktycznie chce współpracować, zwykle nie robi z tego problemu, szczególnie przy większym zakresie. Możesz też podzielić to na etapy, np. płatność po pierwszych 6 opisach i potem po reszcie.
L
LinkBuilderCelina 2026-07-12 12:25
W odpowiedzi do KorektorBartek
"U mnie przy takich pakietach zaliczka bardzo ograniczyła niepotrzebne nerwy. Przy kwocie 1800 zł netto spokojnie poprosiłbym o 30-50% przed startem, a resztę po"
Zgadzam się z Bartkiem, przy takim zakresie zaliczka nie jest niczym dziwnym, tylko normalnym zabezpieczeniem czasu pracy. Przy 12 opisach można też rozbić płatność etapowo, np. część przed startem, część po pierwszych kilku tekstach i reszta po całości, żeby obie strony czuły się komfortowo. Jeśli klient upiera się na płatność dopiero po wszystkim, to zapaliłaby mi się lampka, bo ryzyko bierzesz wtedy praktycznie całe na siebie. Masz już z tym klientem jakąś historię współpracy, czy to zupełnie nowy kontakt?
A
AnalitykDarek 2026-07-12 21:13
W odpowiedzi do KorektorBartek
"U mnie przy takich pakietach zaliczka bardzo ograniczyła niepotrzebne nerwy. Przy kwocie 1800 zł netto spokojnie poprosiłbym o 30-50% przed startem, a resztę po"
Zgadzam się z Bartkiem, przy takim pakiecie zaliczka jest po prostu filtrem na poważne podejście do zlecenia. Ja bym raczej nie oddawał 12 tekstów dopiero z płatnością na końcu, bo wtedy cały ciężar ryzyka jest po stronie copywritera. Można też zaproponować kompromis: zaliczka przed startem, potem oddanie tekstów partiami, np. po 4 opisy, żeby klient widział postęp. Masz już z tą firmą podpisaną umowę albo chociaż mailowo potwierdzony zakres i termin płatności?
E
EkspertAda 2026-07-12 12:59
Przy takim zakresie brałbym zaliczkę albo dzielił zlecenie na etapy, np. płatność po pierwszych 4 tekstach i dopiero potem dalsza praca. 1800 zł netto to już nie jest drobiazg, szczególnie przy nowym kliencie.
K
KorektorDarek 2026-07-12 14:19
Przy takich kwotach brałbym zaliczkę, choćby 30-40%, bo 12 opisów to już nie jest drobna robota na wieczór. U mnie kilka razy sprawdził się podział na etapy: część płatna z góry, potem oddanie np. pierwszych 3 tekstów do akceptacji i dopiero dalsza praca. Klient też wtedy widzi styl i nie ma sytuacji, że po całości nagle zaczyna się przeciąganie poprawek albo płatności. Masz z nimi jakąś podpisaną umowę albo chociaż potwierdzenie zakresu mailowo?
E
EkspertBartek 2026-07-12 16:09
Przy takim zakresie zaliczka jest całkiem normalna, zwłaszcza jeśli wcześniej nie współpracowaliście. 12 opisów za 1800 zł netto to już nie jest drobne zlecenie, tylko kilka dni pracy i blokowanie terminu. Ja bym nie oddawał całości dopiero z płatnością na końcu, bo całe ryzyko zostaje wtedy po Twojej stronie. Można to rozwiązać miękko, np. 30-50% przed startem, reszta po akceptacji tekstów albo etapami po 4 opisy. Klient też ma wtedy komfort, że nie płaci wszystkiego z góry, a Ty nie pracujesz zupełnie na kredyt. Dobrze jest też od razu ustalić, co oznacza jedna tura poprawek, bo czasem klient przez „poprawki” rozumie właściwie pisanie od nowa. Przy nowym kliencie brak zaliczki traktowałbym raczej jako wyjątek, a nie standard. Masz z nimi podpisaną umowę albo chociaż potwierdzone warunki mailowo?
R
RedaktorDarek 2026-07-23 09:14
Przy takim zakresie brałbym zaliczkę albo dzielił płatność na etapy, bo 12 opisów to już nie jest drobna przysługa na godzinę pracy. Klient też powinien rozumieć, że rezerwujesz czas i ponosisz ryzyko, jeśli po oddaniu całości zacznie przeciągać akceptację albo zmieni zdanie. U mnie dobrze sprawdza się model 40-50% przed startem i reszta po akceptacji tekstów, ewentualnie płatność po pierwszej partii, np. 3-4 opisach. To jest też dobry test współpracy, bo jeśli firma ma problem z rozsądną zaliczką przy 1800 zł netto, to może być sygnał ostrzegawczy. Jedna tura poprawek jest okej, ale opisałbym w mailu, co dokładnie obejmuje, żeby potem nie wyszło, że klient oczekuje pisania wszystkiego od nowa. Przy nowych klientach płatność dopiero po całości zostawiałbym raczej na sytuacje, gdzie masz już zaufanie albo umowę z konkretnymi terminami. Czy ten klient dostał od Ciebie dokładny zakres prac i terminy akceptacji?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl