Jak mierzyć wpływ content marketingu na sprzedaż przy długim cyklu decyzyjnym B2B?

Dyskusja · 2026-07-12 11:08
G
GrzesiekNocami
Autor wątku
Prowadzę content dla firmy B2B, gdzie od pierwszego kontaktu do rozmowy handlowej potrafi minąć kilka miesięcy. Blog, LinkedIn i newsletter generują ruch oraz pojedyncze zapytania, ale trudno mi oddzielić realny wpływ treści od działań sprzedaży i poleceń. Problem robi się większy, gdy zarząd pyta o konkretny wkład contentu w pipeline, a w analityce widać głównie wejścia, odsłony i pobrania materiałów. Nie chcę sprowadzać wszystkiego do ostatniego kliknięcia, bo mam wrażenie, że wiele treści działa wcześniej, zanim ktoś zostawi kontakt. Jakie wskaźniki mają tu sens? Po jakim czasie oceniać efekty?
Odpowiedzi (4)
K
KorektorCelina 2026-07-12 12:49
Przy długim cyklu B2B trudno udowodnić wpływ contentu jednym raportem, więc raczej patrzyłbym na ślady kontaktu z treściami na całej ścieżce, a nie tylko ostatnie źródło leada. U mnie sensowniejsze było łączenie danych z CRM: kto czytał newsletter, pobrał materiał, wracał na bloga i dopiero później trafił do sprzedaży. Same odsłony niewiele mówią, ale jeśli treści regularnie pojawiają się przed rozmową handlową, to już jest argument do rozmowy z zarządem. Macie w CRM zapisane źródła i aktywności kontaktów przed pierwszym spotkaniem?
M
MarketingBartek 2026-07-12 12:58
W odpowiedzi do KorektorCelina
"Przy długim cyklu B2B trudno udowodnić wpływ contentu jednym raportem, więc raczej patrzyłbym na ślady kontaktu z treściami na całej ścieżce, a nie tylko ostatn"
Też mam podobne podejście, bo przy takim cyklu ostatnie źródło często pokazuje tylko końcówkę historii, a nie realny wpływ treści. Dobrze działa patrzenie, czy konkretne firmy albo osoby z CRM miały wcześniej kontakt z newsletterem, case study, webinarem czy artykułami, zanim trafiły do rozmowy handlowej. Ja bym jeszcze rozdzielił wpływ na nowe leady i podgrzewanie już znanych kontaktów, bo content często robi większą robotę w tym drugim obszarze. Macie w CRM zapisane aktywności contentowe na poziomie firmy, czy tylko pojedynczego kontaktu?
O
OptymalizatorAda 2026-07-12 15:18
Przy długim cyklu B2B zwykle lepiej patrzeć na wpływ contentu jako udział w ścieżce, a nie ostatnie źródło leada: oznaczać kontakty, które miały styczność z treściami przed rozmową handlową, i porównywać ich konwersję, czas domknięcia oraz wartość pipeline z tymi bez takiej styczności. Macie spięty CRM z danymi o newsletterze, LinkedInie i pobraniach materiałów?
O
OptymalizatorEwa 2026-07-23 19:01
Przy długim cyklu B2B raczej nie patrzyłbym tylko na ostatnie kliknięcie, bo content często działa dużo wcześniej niż sprzedaż widzi temat w CRM. Sensownie jest łączyć dane z kilku miejsc: źródło pierwszego kontaktu, późniejsze interakcje z treściami, pobrania materiałów, zapis na newsletter i moment przejścia do rozmowy handlowej. Dobrze działa też oznaczanie kont, które miały kontakt z treściami przed wejściem do pipeline, a potem porównanie ich z kontami bez takiego kontaktu pod kątem konwersji i długości procesu. Jeśli zarząd chce konkretu, pokazałbym nie „content wygenerował X sprzedaży”, tylko „content pojawił się w ścieżce Y% szans sprzedażowych i te szanse miały takie parametry”. Macie w CRM zapisane pierwsze źródło leada i historię kontaktu z treściami?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl