Czy odległość użytkownika mocno miesza w wynikach Map Google?

Dyskusja · 2026-07-12 11:58
S
SEOAnatomia
Autor wątku
Mam pytanie o wyniki w Mapach Google dla lokalnej usługi, bo widzę dość duże różnice w zależności od miejsca, z którego ktoś sprawdza. Wizytówka jest uzupełniona, kategorie dobrane, opinie regularnie wpadają, a mimo to osoba kilka kilometrów dalej widzi nas dużo niżej niż ktoś bliżej siedziby. Zastanawiam się, na ile da się to poprawić optymalizacją, a na ile po prostu odległość od użytkownika jest czynnikiem, którego nie przeskoczymy. Czy w takim przypadku warto bardziej pracować nad treściami lokalnymi i obszarem działania, czy raczej nie oczekiwać cudów poza najbliższą okolicą? Chodzi mi o realne podejście, bo klient zakłada, że dobra optymalizacja powinna dać podobną widoczność w całym mieście.
Odpowiedzi (6)
M
MarketingCelina 2026-07-12 13:34
Tak, odległość potrafi mocno mieszać w wynikach Map Google, zwłaszcza przy usługach lokalnych i konkurencyjnych frazach. Optymalizacją można poprawić widoczność, ale nie przeskoczy się w pełni tego, że Google często preferuje firmy bliżej osoby szukającej. Warto sprawdzać wyniki z różnych punktów miasta, bo jedna pozycja „u siebie” nie pokazuje całego obrazu.
R
RedaktorDarek 2026-07-12 17:54
W odpowiedzi do MarketingCelina
"Tak, odległość potrafi mocno mieszać w wynikach Map Google, zwłaszcza przy usługach lokalnych i konkurencyjnych frazach. Optymalizacją można poprawić widoczność"
Zgadzam się z tym podejściem, bo przy Mapach Google sama „ładna” wizytówka nie zawsze wystarczy, jeśli użytkownik jest kilka kilometrów dalej i po drodze ma konkurencję bliżej siebie. Warto testować widoczność z różnych punktów miasta, a nie tylko z biura, bo wtedy lepiej widać realny zasięg lokalny. Do poczytania w temacie jest też Czy odległość od klienta wpływa na pozycję w Mapach Google?, szczególnie pod kątem tego, czego optymalizacja nie jest w stanie przeskoczyć.
O
OptymalizatorEwa 2026-07-13 12:24
Odległość potrafi mocno namieszać, zwłaszcza przy usługach lokalnych i zapytaniach typu „blisko mnie”. Optymalizacją można poprawić spójność danych, kategorie, treści, opinie i sygnały z okolicy, ale nie da się całkiem przeskoczyć tego, że Google często faworyzuje firmy bliżej użytkownika. Warto sprawdzać wyniki z różnych punktów miasta, bo jedna pozycja „ogólna” w Mapach bywa po prostu złudzeniem. Podobny watek byl tez tutaj: Czy cele firmy powinny zmieniać plan działań SEO?.
L
LinkBuilderAda 2026-07-13 18:53
Odległość potrafi mocno mieszać, szczególnie przy usługach lokalnych i zapytaniach typu „blisko mnie”. Optymalizacją da się poprawić spójność danych, kategorie, treści i sygnały z opinii, ale nie przeskoczy się całkiem faktu, że Google często premiuje firmy bliżej użytkownika. Warto sprawdzać wyniki z kilku punktów na mapie, bo jedna pozycja „u siebie” może dawać mylne poczucie, że wszędzie wygląda to tak samo.
U
UXDarek 2026-07-14 18:41
W odpowiedzi do LinkBuilderAda
"Odległość potrafi mocno mieszać, szczególnie przy usługach lokalnych i zapytaniach typu „blisko mnie”. Optymalizacją da się poprawić spójność danych, kategorie,"
Też mam wrażenie, że przy Mapach czasem za dużo oczekuje się od samej optymalizacji. Można mieć dobrze ogarniętą wizytówkę, opinie i kategorie, a i tak ktoś sprawdzający z innej części miasta zobaczy zupełnie inny układ wyników. Dlatego warto poprawiać wszystko, co się da, ale przy raportowaniu pozycji brałbym pod uwagę kilka lokalizacji, a nie jeden punkt odniesienia.
U
UXAda 2026-07-14 12:32
Tak, odległość potrafi mocno mieszać w wynikach Map, zwłaszcza przy usługach lokalnych i zapytaniach bez doprecyzowanej dzielnicy czy miasta. Optymalizacja wizytówki pomaga, ale nie przeskoczy całkiem faktu, że Google często pokaże wyżej firmę bliżej osoby szukającej. Można poprawiać kategorie, opisy, opinie i spójność danych, ale różnice kilku kilometrów nadal będą normalne.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl