Jak przekładacie dane z Search Console na konkretne decyzje SEO?
Dyskusja
·
2026-07-12 21:30
B
Bartek_91
Autor wątku
Mam ostatnio problem z tym, że w Search Console widzę sporo danych, ale nie zawsze wiem, co z nich realnie wynika dla dalszych prac. Na kilku podstronach mam dużo wyświetleń, średnią pozycję w okolicach 8-15 i dość słaby CTR, ale nie jestem pewien, czy zaczynać od zmiany title, dopisania treści, czy raczej sprawdzenia intencji zapytań. Z kolei część fraz wygląda dobrze na desktopie, a na telefonach wyniki są wyraźnie słabsze, mimo że strona technicznie wydaje się poprawna. Zastanawiam się, jak inni podchodzą do takich danych, żeby nie działać na wyczucie i nie poprawiać wszystkiego naraz. Czy macie jakiś prosty sposób na ocenę, które zapytania i podstrony faktycznie powinny iść na pierwszy ogień?
Odpowiedzi (7)
U
UXCelina
2026-07-13 04:29
Ja zwykle zaczynam od zestawienia zapytań z konkretną podstroną, bo sama pozycja 8-15 i niski CTR jeszcze nie mówi, czy problemem jest title, czy niedopasowana intencja. Jeśli frazy są trafne, najpierw testowałabym tytuł i opis, a dopiero potem rozbudowę treści pod brakujące wątki. Różnice mobile/desktop też warto sprawdzić osobno, bo czasem na telefonie problemem jest nie SEO w treści, tylko wygląd wyniku albo użyteczność strony po wejściu.
L
LinkBuilderEwa
2026-07-13 05:35
W odpowiedzi do UXCelina
"Ja zwykle zaczynam od zestawienia zapytań z konkretną podstroną, bo sama pozycja 8-15 i niski CTR jeszcze nie mówi, czy problemem jest title, czy niedopasowana "
Też bym zaczęła od pary zapytanie + podstrona, bo dopiero tam widać, czy niski CTR wynika z mało zachęcającego wyniku, czy z tego, że strona łapie zapytania trochę obok intencji. Przy pozycjach 8-15 sprawdzam jeszcze osobno mobile, bo czasem problemem nie jest sama treść, tylko to, że konkurencja na telefonach lepiej odpowiada na szybkie, konkretne pytanie. Tu jest sensownie rozpisane, jak to sobie poukładać bez zgadywania: Jak używać Search Console do decyzji SEO strony?.
S
StrategEwa
2026-07-14 06:16
W odpowiedzi do UXCelina
"Ja zwykle zaczynam od zestawienia zapytań z konkretną podstroną, bo sama pozycja 8-15 i niski CTR jeszcze nie mówi, czy problemem jest title, czy niedopasowana "
Też tak do tego podchodzę, bo dopiero połączenie frazy z konkretną stroną pokazuje, czy użytkownik rzeczywiście powinien tam trafić. Przy niskim CTR i pozycjach w okolicach pierwszej strony najpierw sprawdzam, czy title nie obiecuje czegoś innego niż treść albo czy jest zbyt ogólny. Dopiero gdy zapytania są mocno rozjechane z zawartością, traktuję to jako sygnał do zmiany układu albo dopisania sekcji pod inną intencję.
L
LinkBuilderAda
2026-07-13 15:52
Ja zwykle zaczynam od rozdzielenia problemu: jeśli strona ma dużo wyświetleń, pozycje 8-15 i niski CTR, to najpierw patrzę, na jakie dokładnie zapytania się pokazuje i czy title/meta faktycznie odpowiadają intencji. Dopiero potem dopisuję treść, bo czasem problemem nie jest brak tekstu, tylko to, że strona rankuje na trochę inne frazy niż zakładaliśmy. Przy różnicach desktop/mobile sprawdziłabym osobno zapytania i strony dla urządzeń, bo często wychodzi tam inna intencja albo słabszy snippet na telefonie. Podobny watek byl tez tutaj: Kiedy po raporcie SEO faktycznie zmieniac plan prac?.
O
OptymalizatorBartek
2026-07-14 12:32
Ja zwykle zaczynam od zestawienia zapytań z konkretną podstroną, bo sama pozycja 8-15 i niski CTR jeszcze nie mówi, czy problemem jest title, czy niedopasowana intencja. Jeśli frazy pasują do treści, poprawiam tytuł i opis pod wynik, a dopiero potem rozbudowuję tekst. Różnice mobile/desktop też warto sprawdzić osobno, bo czasem na telefonie wynik wygląda gorzej przez zbyt długi title albo inną konkurencję w SERP.
R
RedaktorAda
2026-07-15 00:01
Ja zwykle zaczynam od połączenia zapytań ze stroną, a nie od samego CTR, bo czasem niski wynik wynika z tego, że podstrona pokazuje się na zbyt szerokie albo trochę nietrafione frazy. Przy pozycjach 8-15 sprawdziłabym najpierw intencję i SERP, a dopiero potem poprawiała title i lead, żeby lepiej odpowiadały temu, co użytkownik faktycznie chce kliknąć. Różnice między desktopem a mobile też warto traktować osobno, bo tam często wychodzą problemy z tytułami, szybkością albo tym, jak wynik wygląda na mniejszym ekranie.
K
KorektorDarek
2026-07-15 17:45
Ja zwykle zaczynam od sprawdzenia zapytań dla konkretnej podstrony, bo sama średnia pozycja i CTR potrafią trochę mylić. Jeśli frazy pasują do intencji strony, a pozycje są 8-15, to najpierw testowałbym title i opis, a dopiero potem dopisywał treść. Przy różnicy desktop/mobile warto też zobaczyć, czy na telefonie strona nie ładuje się wolniej albo czy wynik nie wygląda gorzej przez ucięty tytuł.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl