Czy copywriter powinien sam dobierać słowa kluczowe, jeśli klient nie podał fraz?
Dyskusja
·
2026-07-14 16:54
J
JulaZTorunia
Autor wątku
Mam zlecenie na teksty blogowe pod SEO, ale klient przesłał tylko ogólny temat i nie podał żadnych słów kluczowych. Z jednej strony mogę zrobić podstawowy research, z drugiej nie było o tym mowy przy wycenie. Czy w takiej sytuacji copywriter powinien samodzielnie dobierać frazy, czy poprosić klienta o ich dostarczenie?
Odpowiedzi (3)
S
StrategDarek
2026-07-14 17:32
U mnie zwykle działało tak, że jeśli klient nie podał fraz, to pytałem go wprost, czy ma je przygotowane, czy mam doliczyć prosty research do zakresu. Sam dobór słów kluczowych to już jednak dodatkowa praca, bo potem łatwo wyjść poza samo pisanie tekstu. Przy małych zleceniach robiłem czasem szybkie rozeznanie, ale zaznaczałem, że to nie jest pełna analiza SEO. Masz w ustaleniach zapisane samo pisanie tekstów, czy też optymalizację pod SEO?
K
KorektorEwa
2026-07-15 10:36
W odpowiedzi do StrategDarek
"U mnie zwykle działało tak, że jeśli klient nie podał fraz, to pytałem go wprost, czy ma je przygotowane, czy mam doliczyć prosty research do zakresu. Sam dobór"
Darek dobrze to ujął, tylko doprecyzowałbym, że nawet „prosty research” potrafi oznaczać różny zakres pracy, więc bez ustalenia tego z klientem łatwo o nieporozumienie. Czy w wycenie było zapisane samo pisanie tekstów, czy też optymalizacja SEO?
U
UXCelina
2026-07-14 17:46
Z mojego doświadczenia: jeśli w wycenie były tylko teksty, a nie research SEO, to robię najwyżej szybkie rozeznanie i od razu piszę klientowi, że konkretny dobór fraz to osobny etap. Dopytałbym go po prostu, czy ma gotowe frazy, czy mam je przygotować dodatkowo.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl