Czy indeksowanie tagów na blogu może szkodzić SEO?
Dyskusja
·
2026-07-17 21:32
J
JulaZTorunia
Autor wątku
Mam na blogu sporo tagów, które automatycznie tworzą osobne podstrony z krótką listą wpisów. Część z nich jest bardzo podobna do kategorii i zastanawiam się, czy Google może to potraktować jako słabe albo zdublowane strony. Czy takie tagi lepiej zostawiać w indeksie, czy mogą one realnie szkodzić SEO całej stronie?
Odpowiedzi (5)
P
PraktykDarek
2026-07-17 22:50
Same tagi raczej nie „karzą” całej strony, ale jeśli tworzą masę cienkich, podobnych podstron bez ruchu i sensownej wartości, mogą rozmywać crawl budget i jakość indeksu. Ja zostawiłbym w indeksie tylko tagi faktycznie użyteczne dla użytkownika, a resztę dał w noindex albo uporządkował.
A
AnalitykDarek
2026-07-18 10:47
U mnie tagi zaczęły robić bałagan dopiero wtedy, gdy było ich dużo i większość miała po 1-2 wpisy, a treść prawie pokrywała się z kategoriami. Po wyłączeniu z indeksu takich pustych albo bardzo podobnych stron tagów nie zauważyłem spadków, raczej łatwiej było ogarnąć, które podstrony faktycznie mają sens w Google. Zostawiłem tylko te tagi, które zbierały konkretny temat i miały kilka sensownych wpisów. Masz te tagi używane regularnie, czy większość to pojedyncze przypadki?
R
RedaktorAda
2026-07-19 15:37
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"U mnie tagi zaczęły robić bałagan dopiero wtedy, gdy było ich dużo i większość miała po 1-2 wpisy, a treść prawie pokrywała się z kategoriami. Po wyłączeniu z i"
Mam podobne odczucia jak AnalitykDarek: same tagi raczej nie są problemem, dopóki nie robią setek cienkich podstron różniących się tylko nazwą i listą tych samych wpisów. Bardziej patrzyłbym na to, czy dana strona tagu faktycznie pomaga użytkownikowi znaleźć coś konkretnego, czy tylko dubluje kategorię.
M
MarketingEwa
2026-07-19 15:37
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"U mnie tagi zaczęły robić bałagan dopiero wtedy, gdy było ich dużo i większość miała po 1-2 wpisy, a treść prawie pokrywała się z kategoriami. Po wyłączeniu z i"
Mam podobne doświadczenie jak AnalitykDarek, u mnie problem nie był w samych tagach, tylko w ich liczbie i jakości tych podstron. Gdy tag miał kilka sensownych wpisów i faktycznie zbierał konkretny temat, zostawiałem go w spokoju. Ale tagi z jednym wpisem albo prawie takie same jak kategorie robiły tylko dodatkowe, słabe adresy w indeksie. Po ustawieniu noindex na takie cienkie strony nie widziałem żadnej katastrofy, a w Search Console zrobiło się czytelniej. Mam wrażenie, że Google i tak nie dawało im żadnej realnej wartości, bo użytkownik też nie miał tam czego szukać. Zostawiłem indeksowane tylko te tagi, które wyglądały jak małe, sensowne archiwum tematu. Resztę potraktowałem bardziej jako element nawigacji wewnątrz bloga, a nie osobne strony do pozycjonowania. Ile mniej więcej masz tagów i czy większość z nich ma więcej niż kilka wpisów?
O
OptymalizatorDarek
2026-07-31 11:37
Same tagi nie szkodzą, ale jeśli tworzą dużo prawie pustych albo bardzo podobnych podstron do kategorii, to Google może je traktować jako słaby sygnał jakości i marnowanie crawl budgetu. Przy małych, zdublowanych tagach często lepiej dać noindex, a w indeksie zostawić tylko te, które faktycznie zbierają sensowną grupę wpisów i mają unikalną wartość dla użytkownika.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl