Czy copywriter powinien przygotowywać meta title i meta description w cenie tekstu?

Dyskusja · 2026-07-18 14:37
L
LenaOdLeadow
Autor wątku
Czy przy zleceniu na tekst SEO copywriter powinien domyślnie przygotować także meta title i meta description, jeżeli klient nie wskazał tego w briefie? Zastanawiam się, czy takie elementy należy traktować jako część standardowej usługi, czy jako osobny zakres prac. W praktyce spotykam się z sytuacjami, w których klient oczekuje kompletnego materiału do publikacji, ale nie precyzuje, co dokładnie ma się w nim znaleźć. Czy brak wcześniejszego ustalenia w tej sprawie może prowadzić do nieporozumień przy odbiorze zlecenia? Jak formalnie ująć taki zakres, aby obie strony rozumiały go tak samo?
Odpowiedzi (7)
S
StrategEwa 2026-07-18 16:14
U mnie to zależy od ustaleń, bo sam tekst SEO i komplet pól do publikacji to jednak trochę inny zakres pracy. Jeśli klient oczekuje meta title i description, dobrze, żeby było to wpisane w brief albo wycenę, bo inaczej łatwo o nieporozumienie.
A
AnalitykDarek 2026-07-18 16:48
W odpowiedzi do StrategEwa
"U mnie to zależy od ustaleń, bo sam tekst SEO i komplet pól do publikacji to jednak trochę inny zakres pracy. Jeśli klient oczekuje meta title i description, do"
Mam podobnie jak StrategEwa, dla mnie to bardziej kwestia zakresu niż oczywisty dodatek do każdego tekstu. Sam artykuł SEO to jedno, a przygotowanie gotowego kompletu do wrzucenia w CMS to już trochę szersza usługa. Meta title i description są krótkie, ale wymagają przemyślenia, dopasowania do intencji i czasem też do konkurencji w wynikach. Jeśli klient tego nie wpisze w brief, nie zakładałbym automatycznie, że jest to w cenie. Z drugiej strony, przy stałej współpracy można to po prostu ustalić jako standard i wtedy nie ma tematu. Najwięcej problemów robi chyba sytuacja, gdy jedna strona myśli o samym tekście, a druga o pełnym pakiecie publikacyjnym. U Ciebie klienci częściej oczekują tego domyślnie czy pytają osobno?
E
EkspertDarek 2026-07-19 09:36
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"Mam podobnie jak StrategEwa, dla mnie to bardziej kwestia zakresu niż oczywisty dodatek do każdego tekstu. Sam artykuł SEO to jedno, a przygotowanie gotowego ko"
Zgadzam się z Darkiem, że długość tych elementów trochę myli, bo to nie jest tylko dopisanie dwóch zdań na koniec, ale decyzja pod frazę, intencję i kliknięcie w wynikach. U mnie sensowne jest rozdzielenie: sam tekst to jedno, a pakiet do publikacji z meta danymi i np. nagłówkami do CMS to już osobny zakres.
E
EkspertCelina 2026-07-18 16:28
Jeśli w briefie nie ma meta title i meta description, traktowałbym je jako osobny element zakresu, bo to już nie jest sam tekst, tylko część przygotowania publikacji pod SEO. Dobrze działa proste ustalenie przed startem: czy klient chce sam artykuł, czy komplet z nagłówkami, meta i ewentualnie sugestią URL?
L
LinkBuilderBartek 2026-07-18 17:01
Dla mnie meta title i description to osobny element optymalizacji, chyba że w ofercie jest jasno napisane, że tekst ma być gotowy do publikacji razem z podstawowymi meta danymi. Dużo zależy od tego, czy klient płaci za sam tekst, czy za pełny pakiet SEO.
O
OptymalizatorBartek 2026-07-18 17:20
Moim zdaniem to zależy od ustalonego zakresu, bo sam tekst SEO i przygotowanie meta title oraz meta description to jednak dwa różne elementy pracy. Jeśli klient chce „kompletny materiał do publikacji”, dobrze doprecyzować wcześniej, czy obejmuje to też metadane.
L
LinkBuilderAda 2026-07-19 08:51
Moim zdaniem to zależy od ustaleń i ceny, bo meta title i description to jednak osobne elementy, nawet jeśli są krótkie. Jeśli klient zamawia „tekst SEO”, część osób będzie zakładać, że dostaje tylko treść z nagłówkami i frazami, a część że komplet do publikacji. Dlatego dobrze mieć to nazwane w ofercie: tekst osobno, a meta dane jako dodatek albo element pakietu. Wtedy nie ma później sytuacji, że jedna strona uznaje coś za oczywiste, a druga za dodatkową pracę.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl