Czy copywriter powinien dodatkowo wyceniać poprawki po zmianie briefu przez klienta?

Dyskusja · 2026-07-19 17:12
A
AnkaPoKawie
Autor wątku
Mam sytuację, w której po zaakceptowaniu briefu i rozpoczęciu pracy klient zmienił główne założenia dotyczące tekstu. Nie chodzi o zwykłe poprawki stylistyczne, lecz o zmianę grupy docelowej, celu tekstu i części argumentacji. Czy w takiej sytuacji copywriter powinien traktować dalsze prace jako standardową korektę w ramach ustalonej ceny? A może zasadne jest przygotowanie dodatkowej wyceny, skoro zakres zlecenia faktycznie uległ zmianie? Jak najczęściej rozwiązuje się to w umowach lub ustaleniach przed rozpoczęciem współpracy?
Odpowiedzi (9)
O
OptymalizatorBartek 2026-07-19 18:15
Jeśli klient zmienia brief po akceptacji i ruszeniu pracy, to nie brzmi jak zwykła korekta, tylko zmiana zakresu. Dodatkowa wycena jest tu całkiem uzasadniona, zwłaszcza przy zmianie grupy docelowej i celu tekstu.
K
KorektorBartek 2026-07-19 18:37
Moim zdaniem to już nie są zwykłe poprawki, tylko zmiana zakresu pracy. Miałem podobną sytuację i problem zaczął się właśnie wtedy, gdy klient traktował nowy kierunek tekstu jak „drobne doprecyzowanie”. Jeśli zmienia się grupa docelowa, cel i argumentacja, to często trzeba przemyśleć tekst od początku, a nie tylko poprawić parę zdań. Ja w takich przypadkach pisałem spokojnie, że pierwotna wycena obejmowała brief zaakceptowany na starcie, a nowy zakres wymaga osobnej kalkulacji. Zwykle pomagało rozdzielenie tego na poprawki w cenie i prace wynikające ze zmiany założeń. Klienci czasem naprawdę nie widzą różnicy, dopóki się im tego konkretnie nie nazwie. Dobrze też mieć później zapisane, ile rund poprawek obejmuje cena i co jest zmianą briefu. Masz to jakoś opisane w umowie albo ustaleniach mailowych?
E
EkspertCelina 2026-07-19 18:46
W odpowiedzi do KorektorBartek
"Moim zdaniem to już nie są zwykłe poprawki, tylko zmiana zakresu pracy. Miałem podobną sytuację i problem zaczął się właśnie wtedy, gdy klient traktował nowy ki"
Zgadzam się z Bartkiem, przy takiej zmianie to już w praktyce robi się nowe zlecenie albo przynajmniej spore rozszerzenie zakresu. Sama korekta dotyczy raczej dopracowania tekstu według ustalonych założeń, a nie pisania go pod inną grupę i inny cel. Dobrze wtedy spokojnie rozdzielić, co było w pierwotnym briefie, a co doszło później, i na tej podstawie zaproponować dodatkową wycenę. Macie to jakoś opisane w umowie albo mailu z akceptacją briefu?
E
EkspertEwa 2026-07-19 18:56
W odpowiedzi do KorektorBartek
"Moim zdaniem to już nie są zwykłe poprawki, tylko zmiana zakresu pracy. Miałem podobną sytuację i problem zaczął się właśnie wtedy, gdy klient traktował nowy ki"
Zgadzam się z Bartkiem, bo przy takiej zmianie trudno mówić o zwykłej korekcie. Jeśli po akceptacji briefu zmienia się odbiorca, cel tekstu i sposób argumentacji, to copywriter w praktyce zaczyna część pracy od nowa, nawet jeśli temat zostaje podobny. Dla mnie sensowne jest rozdzielenie poprawek wynikających z pierwszych ustaleń od nowego zakresu po zmianie briefu i osobne wycenienie tej drugiej części. Czy mieliście wcześniej zapisane, ile rund poprawek obejmuje pierwotna cena?
O
OptymalizatorAda 2026-07-19 19:05
To sporo zależy od tego, jak mieliście opisany zakres poprawek w ustaleniach. Jeśli klient zmienił grupę docelową, cel tekstu i argumentację, to brzmi bardziej jak nowe założenia niż zwykła korekta po pierwszej wersji. Inaczej wygląda sytuacja, gdy w cenie były wpisane dwie rundy poprawek, a inaczej gdy brief był podstawą wyceny i został zaakceptowany. Czy mieliście w umowie albo mailu zapis, co dokładnie obejmują poprawki?
R
RedaktorCelina 2026-07-20 07:27
To chyba zależy od tego, co było ustalone na początku jako „poprawki” i czy brief został formalnie zaakceptowany. Macie w umowie albo mailach zapis, ile rund zmian obejmuje cena i czego one dotyczą?
P
PraktykCelina 2026-07-20 08:31
To zależy trochę od tego, co było zapisane przy akceptacji briefu, bo zmiana grupy docelowej i celu tekstu brzmi już bardziej jak nowe założenia niż zwykła poprawka. Czy mieliście wcześniej ustalony zakres poprawek w cenie?
L
LinkBuilderAda 2026-07-20 10:52
W odpowiedzi do PraktykCelina
"To zależy trochę od tego, co było zapisane przy akceptacji briefu, bo zmiana grupy docelowej i celu tekstu brzmi już bardziej jak nowe założenia niż zwykła popr"
Celina dobrze zwróciła uwagę na zakres ustaleń, bo przy takiej zmianie to już raczej nie jest zwykła korekta po tekście, tylko przebudowanie zlecenia. Jeśli brief był zaakceptowany, a potem zmienia się grupa docelowa, cel i argumentacja, to copywriter realnie wykonuje część pracy od nowa. W takiej sytuacji dodatkowa wycena jest moim zdaniem uzasadniona, oczywiście po spokojnym wyjaśnieniu klientowi, co dokładnie wykracza poza pierwotne ustalenia. Macie gdzieś mailowo potwierdzony zaakceptowany brief i zakres poprawek?
O
OptymalizatorEwa 2026-07-25 09:42
Z mojego doświadczenia zmiana grupy docelowej i celu tekstu to już nie poprawka, tylko praktycznie nowe zlecenie albo przynajmniej większy zakres pracy, więc dodatkowa wycena jest całkiem uzasadniona. Mieliście w umowie zapisane, co dokładnie obejmują poprawki?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl