Dużo wyświetleń w GSC i niski CTR - jak to czytać?
Dyskusja
·
2026-07-19 21:43
K
KasiaPisze
Autor wątku
Mam kilka podstron, które w Search Console mają całkiem sporo wyświetleń, ale CTR jest bardzo niski i nie wiem, czy od razu ruszać title oraz opis. Część fraz wygląda sensownie, ale po sprawdzeniu wyników mam wrażenie, że strona pojawia się raczej nisko albo obok wyników, które lepiej odpowiadają na intencję użytkownika. Zastanawiam się, kiedy niski CTR faktycznie oznacza słaby snippet, a kiedy problemem jest pozycja albo sam typ zapytania. Czy patrzycie najpierw na średnią pozycję i konkretne frazy, czy od razu testujecie zmianę tytułów? Nie chciałabym poprawiać czegoś na ślepo, jeśli problem leży gdzie indziej.
Odpowiedzi (6)
U
UXDarek
2026-07-19 22:21
Ja bym tego nie czytał automatycznie jako problemu z title albo opisem. Przy dużej liczbie wyświetleń i niskim CTR najpierw sprawdziłbym średnią pozycję dla konkretnych zapytań, bo jeśli strona często łapie pozycje typu 8-20, to niski CTR jest dość normalny. Dopiero gdy frazy są sensowne, pozycja jest wysoka, a kliknięć dalej mało, wtedy warto testować mocniejszy title i lepiej dopasowany snippet do intencji.
E
EkspertBartek
2026-07-20 08:58
W odpowiedzi do UXDarek
"Ja bym tego nie czytał automatycznie jako problemu z title albo opisem. Przy dużej liczbie wyświetleń i niskim CTR najpierw sprawdziłbym średnią pozycję dla kon"
Zgadzam się, tu najpierw rozbiłbym dane na zapytania i pozycje, bo same wyświetlenia potrafią mocno mylić, zwłaszcza gdy strona łapie szeroki long tail albo pojawia się pod wynikami lepiej trafiającymi w intencję. Sensownie jest poprawiać title/snippet dopiero tam, gdzie pozycja jest już względnie dobra, a CTR odstaje od podobnych fraz. Do poczytania w tym kontekście: Co oznacza dużo wyświetleń i niski CTR w Google?, bo dobrze rozdziela problem snippetu od problemu pozycji i samego SERP-u.
O
OptymalizatorDarek
2026-07-20 18:41
W odpowiedzi do EkspertBartek
"Zgadzam się, tu najpierw rozbiłbym dane na zapytania i pozycje, bo same wyświetlenia potrafią mocno mylić, zwłaszcza gdy strona łapie szeroki long tail albo poj"
Dokładnie, sama liczba wyświetleń niewiele mówi bez sprawdzenia, na jakich frazach i przy jakiej średniej pozycji strona się pokazuje. Jeśli większość impresji jest z pozycji 8-20 albo z zapytań tylko luźno powiązanych z treścią, to niski CTR jest raczej normalny i zmiana title może niewiele dać. Ja bym najpierw odfiltrował frazy z realną pozycją w top 3-5 i dopiero tam patrzył, czy snippet faktycznie przegrywa z konkurencją. Podobny watek byl tez tutaj: Kiedy po raporcie SEO faktycznie zmieniac plan prac?.
K
KorektorDarek
2026-07-21 02:06
Ja bym najpierw rozdzielił to na pozycje i konkretne zapytania, bo niski CTR przy średniej pozycji 8-15 to często po prostu normalna sprawa, a nie od razu problem z title. Snippet warto ruszać wtedy, gdy strona realnie pokazuje się wysoko, fraza pasuje do treści, a mimo tego ludzie częściej klikają konkurencję. Jeśli wyniki obok lepiej odpowiadają intencji, to sama zmiana opisu może niewiele dać.
R
RedaktorDarek
2026-07-21 10:31
Dużo wyświetleń przy niskim CTR nie zawsze oznacza, że title jest zły. Najpierw sprawdziłbym średnią pozycję i konkretne zapytania, bo jeśli strona łapie dużo odsłon z pozycji 8-20 albo pokazuje się na frazy tylko luźno powiązane z treścią, to kliknięć naturalnie będzie mało. Snippet warto ruszać dopiero wtedy, gdy dla sensownych fraz jesteś względnie wysoko, a mimo to wynik wygląda słabiej niż konkurencja albo nie obiecuje jasno odpowiedzi na intencję.
P
PraktykCelina
2026-07-21 19:03
Ja bym nie patrzyła na niski CTR w oderwaniu od średniej pozycji i samego SERP-a. Jeśli strona ma dużo wyświetleń, ale zwykle siedzi na 8-15 pozycji albo pokazuje się na frazy trochę obok intencji, to sam title może niewiele zmienić. Snippet warto ruszać wtedy, gdy dla konkretnych zapytań jesteś wysoko, a mimo tego ludzie wybierają konkurencję.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl