Czy copywriter odpowiada za spadki pozycji po publikacji tekstów SEO?
Dyskusja
·
2026-07-21 06:00
P
PiotrZLodzi
Autor wątku
Mam pytanie, bo pierwszy raz trafiła mi się taka sytuacja przy stałej współpracy. Napisałem dla klienta 8 opisów kategorii pod sklep internetowy, a po około trzech tygodniach klient napisał, że jedna z fraz spadła z 6. na 12. miejsce w Google. Teksty były zaakceptowane bez większych poprawek i wdrożone przez jego osobę od strony technicznej. Czy w takiej sytuacji copywriter powinien brać jakąś odpowiedzialność za spadek pozycji po publikacji tekstu?
Odpowiedzi (5)
M
MarketingBartek
2026-07-21 07:23
Sam spadek jednej frazy po 3 tygodniach jeszcze nie przesądza, że winne są teksty, bo mogły zadziałać też zmiany techniczne, konkurencja albo zwykłe wahania wyników. Czy klient ma porównanie, co dokładnie zmieniło się na stronie poza samą treścią?
P
PraktykCelina
2026-07-21 15:22
W odpowiedzi do MarketingBartek
"Sam spadek jednej frazy po 3 tygodniach jeszcze nie przesądza, że winne są teksty, bo mogły zadziałać też zmiany techniczne, konkurencja albo zwykłe wahania wyn"
Bartek dobrze zwrócił uwagę na kontekst, bo po samym spadku jednej frazy trudno przypisać winę copywriterowi. Przy opisach kategorii znaczenie ma też sposób wdrożenia: czy nie zmienił się title, H1, linkowanie wewnętrzne, układ treści, canonical albo indeksacja. Po 3 tygodniach Google może jeszcze testować nową wersję strony, więc bardziej traktowałbym to jako sygnał do sprawdzenia danych niż podstawę do obwiniania autora tekstów. Czy spadła tylko ta jedna fraza, czy cała kategoria straciła ruch i widoczność?
P
PraktykDarek
2026-07-26 12:14
W odpowiedzi do PraktykCelina
"Bartek dobrze zwrócił uwagę na kontekst, bo po samym spadku jednej frazy trudno przypisać winę copywriterowi. Przy opisach kategorii znaczenie ma też sposób wdr"
Zgadzam się z Celiną, że przy jednej frazie i tak krótkim czasie trudno mówić o odpowiedzialności copywritera. Tekst jest tylko jednym z elementów, a po wdrożeniu mogło się zmienić sporo rzeczy poza samą treścią. Czasem wystarczy inny title, przesunięcie opisu niżej na stronie, zmiana nagłówków albo linkowania i Google reaguje inaczej. Do tego po publikacji nowych opisów pozycje potrafią chwilowo falować, zanim strona się ustabilizuje. Copywriter może odpowiadać za jakość tekstu, zgodność z briefem, sensowne użycie fraz i brak oczywistych błędów SEO, ale nie za cały wynik w SERP-ach. Zwłaszcza jeśli teksty były zaakceptowane, a wdrożenie robiła inna osoba. Ja bym raczej poprosił klienta o porównanie stanu przed i po wdrożeniu, zamiast brać winę na siebie z automatu. Czy klient pokazał tylko spadek jednej frazy, czy sprawdził też ruch i widoczność całej kategorii?
E
EkspertAda
2026-07-21 15:07
Sam spadek jednej frazy po 3 tygodniach nie przesądza jeszcze, że winny jest tekst, bo mogła zadziałać indeksacja, zmiana układu strony, linkowanie wewnętrzne albo ruchy konkurencji. Ja bym najpierw porównał, co dokładnie zmieniło się na tej kategorii przed i po publikacji.
P
PraktykAda
2026-07-28 21:51
Sam spadek jednej frazy po 3 tygodniach nie przesądza jeszcze, że winne są teksty, bo mogły zadziałać też zmiany techniczne, konkurencja albo normalne wahania wyników. Czy klient pokazał dane, że spadek dotyczy dokładnie strony, na której wdrożono opis?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl